Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 24., szerda

GYERMEKKORI ELHIZÁS ÉS SPORT


Gyermekkori elhízás és sport

 

Statisztikai adatok alapján legalább a gyermekek 2o%-a elhízottnak tekinthető.
- Ez a magas arány indokolja egyrészt, hogy a gyermekkori elhízás megelőzésére minél nagyobb hangsúly helyeződjék, másrészt viszont a már elhízott gyermekek kezelésében minél hatékonyabban alkalmazzuk a sportot, testmozgást.
A gyermekkori elhízás okai közül - amennyiben nem valamilyen elsősorban hormonális betegség áll a háttérben - legfontosabb a mozgásszegény életmód és a kalóriadús táplálkozás.
-A mozgásszegény életmód okairól már esett szó,  az egészségtelen - kalória-, zsír-és szénhidrátdús, zöldség és gyümölcsben szegény - étrend ellen napjainkban már folyik a küzdelem, utalnánk csak a gyermekélelmezés, vagy az iskolai büfék megreformálására történő törekvésekre.
Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában  elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, koszorúér betegség, vagy más érbetegségek, esetleg rosszindulatú daganatok.
-Mindez nyomatékosítja a gyermekkori elhízás megelőzését és kezelésének szükségességét.
A fizikailag aktív életmódra a szülőknek kell jó példát mutatniuk, bíztatva a gyermekeket arra, hogy legalább napi 6o percet szabadlevegőn, kezdetben játékkal, majd játékos sportolásal, illetve a későbbiekben versenyszerü sporttevékenységgel töltsenek.
-Ezzel párhuzamosan  tanácsos korlátozni a TV nézéssel, video játékokkal eltöltött időt.
- Bátoritani kell a gyermekeket  iskolai és iskolán kivüli sporttevékenységekben, mozgásprogramokban való részvételre.
- Nyomatékosan tartjuk szükségesnek annak hangsúlyozását, hogy csak olyan mozgásformákat  lehet eredményesen ajánlani gyermekeknek, amelyeket szeretnek csinálni, örömüket lelik  benne.
Tanácsos, hogy a szülők különös gondot fordítsanak a sportoló gyermekek étrendjére.
-Ez kövér  gyermekekre még inkább vonatkozik.
-A sportélelmezésben jártas dietetikusok tudnak erre vonatkozón tanácsot adni.
- Itt jegyeznénk meg, hogy sportoló -különösen versenyszerűen sportoló gyermekeknél különös elővigyázatosság szükséges a táplálékkiegészítők használatánál ( fehérje, aminósav, kreatin, stb. készítmények).
- Használatukra vonatkozóan tanácsos sportorvos véleményét kikérni.
A fejlődésben lévő csontozat 18-20  éves korig sebezhetőbb a sérülésekkel szemben, erre az edzéseken, versenyeken különös figyelmet kell fordítani, főképpen az edzők részéről.
Elhízott, vagy túlsúlyos gyermekek esetében különös szempontot jelent, amit a sportban elért sikerélmény biztosíthat a környezet, iskolatársai által kövérsége miatt kicsúfolt fiatal számára.
- Ennek kedvező, a gyermek önértékelését javító hatását nem lehet túlbecsülni.
-Bizonyos sportágak - például a súlycsoportos sportágak (birkózás, ökölvívás, cselgáncs), vagy az atlétika dobó számai - esetében  a magasabb testsúly kifejezetten előnyt jelenthet.
- A  rendszeresen sportoló gyerek, vagy serdülő zsírtömege az edzésmunka hatására csökkenni, izomtömege pedig növekedni fog, esetleg változatlan testsúly mellett.
-A testösszetétel kedvező változása és az esetleges sportbéli sikerek pozitív hatása a gyermek számára egy jobb életminőség elérését jelenti.
http://sportorvos.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése