Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 3., szerda

LEGJOBB SZOPTATÁSI TESTHELYZETEK


 Legjobb szoptatási testhelyzetek

Ha tudod, hogyan kell a melledre venni a babát, a szoptatás intim és fájdalommentes közös élmény lehet.

Sok nő félelemmel gondol a szoptatásra: aggódik, hogy nem jut elég tej a picinek, képtelen lesz helyesen a mellére venni, vagy éppen attól tart, hogy elviselhetetlenül fájdalmas lesz számára.
- A legtöbb kellemetlenség valójában abból adódik, hogy az anya nem a megfelelő technikát alkalmazza, amennyiben azonban helyes pózban tartod a babát, pillanatok alatt megfeledkezhetsz aggodalmaidról.

Ez természetesen nem jön ösztönösen: minden kismamának meg kell tanulnia, hogyan kell az apróságot megfelelően a mellére venni.
- Most segítünk: megismerheted azokat a helyzeteket, melyekkel a szoptatás valóban az egyik legmeghittebb közös élmény lehet mindkettőtök számára!

Mikor etesd a babát?

Eleinte gyakrabban kell szoptatni a csecsemőt: egy nap legalább nyolc-tíz alkalommal, vagyis két-három óránként, de előfordulhat az is, hogy gyermeked ennél többszöri etetést igényel.
- Megeshet, hogy a pici két szoptatás között mindössze egy óra pihenőidőt engedélyez neked, azonban ne aggódj, ilyen gyakori etetésre csak átmenetileg van szükség. Idővel ugyanis a tejtermelésed is alkalmazkodik a baba igényeihez, és minden alkalommal lesz annyi tejed, amennyit a pici szeretne.
Bármilyen jó lenne azonban minél hamarabb elnyújtani az etetések közötti szünetet, ne engedj a kísértésnek: mindenképpen alkalmazkodj csemetéd ritmusához. Idővel ő maga áll be szabályos időközökre, és amikor már meg tudja különböztetni a nappalokat az éjszakáktól, kevesebbszer ébreszt majd fel álmodból éhes sírásával.
- Amennyiben kezdetben az apróság álomszuszéknak bizonyulna, és két-három óránként nem kel fel magától, hogy egyen, ébreszd fel te magad. Erre azért van szükség, mert az első szoptatások határozzák meg végül a tejtermelésedet, és, ha túl ritkán eszik, később valóban kevés lesz számára a tejed.

Mire ügyelj a szoptatás alatt?

Ahhoz, hogy csemetéd ne okozzon fájdalmat, etetés közben ne csak a mellbimbód, hanem az egész bimbóudvar is legyen a szájában, ugyanis a tej az ez alatti öblökben gyűlik össze, és csak akkor ürül ki, ha a baba az ínyével kipréseli.
-A szoptatás alatt ügyelj arra is, hogy legalább az egyik melledet teljesen kiürítse a kicsi: ez azért fontos, hogy biztos lehess benne, hogy nem csupán a hígabb előtejből, de a zsírban és tápanyagokban gazdagabb utótejből is kap.


Tiltott ételek listája kismamáknakMit vigyél magaddal a kórházba?11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorbanEzeket edd az egészséges babáért15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreA top 12 táplálék terhesség alatt15 mellápoló tipp kismamáknak12 könnyen kezelhető frizura, kevés hajbólA 11 legédesebb gyerekdal15 holmi, amit be kell szerezned
Annak érdekében pedig, hogy az emlőd ne gyulladjon be, mindig azzal a melleddel kezdd a szoptatást, amelyikben az előző alkalommal még maradt tej.

A legjobb testhelyzetek

Szoptatás közben számos pozitúrát kipróbálhattok: a cél, hogy végül megtaláljátok azt, ami mindkettőtök számára a legkényelmesebb.
- Fontos azonban, hogy van egy alaphelyzet, amelyből minden másik testtartásnak ki kell indulnia: ügyelj rá, hogy a kis test teljesen feléd forduljon, úgy, hogy a baba füle, válla és csípője egy vonalba essen.
- A fejecskéje ne billenjen oldalra, hanem írjon le egy vonalat a testével.
- A szakemberek szerint az első néhány héten a hónaljtartás javasolt, később azonban a bölcsőtartásra és az oldalt fekvésre is sor kerülhet.
Így szoptasd a babádat!
Nagyon fontos, hogy mindig a lehető legkényelmesebb testtartásban ülj vagy feküdj a szoptatás alatt, hiszen így lesz igazán bensőséges az etetés. Szakértőnktől azt is megtudhatod, melyek a legtökéletesebb szoptatási pózok!

Hónaljtartás

Ez az egyik legkönnyebb szoptatási testhelyzet, amihez nem kell előzetes tapasztalat, és különösebb szabályai sincsenek.
- Egyszerűen vedd a babát a karodba, mint egy labdát - vagyis a pici lábai a hónod alatt legyenek, míg a fejecskéje veled szemben -, és tartsd az oldaladhoz úgy, hogy félig ülő helyzetben feléd forduljon.
Egy szoptatós párna segítségével emeld a mellbimbó magasságába, miközben egyik kezeddel stabilan tartod. Szabad kezeddel fogd meg a melledet úgy, hogy a hüvelykujjad a bimbó és a bimbóudvar fölött arra a pontra essen, ahol a pici orra hozzá fog érni, mutatóujjad pedig a baba állához kerüljön. Finoman csípd össze a kebledet, hogy felvegye a csecsemő szájához illő formát: ezzel meg is történtek az előkészületek, hogy a kicsi be tudja kapni a mellbimbódat.

Bölcsőtartás

Ha ezt a klasszikus szoptatási testhelyzetet választod, fektesd a pici fejét a könyökhajlatodra, miközben kezeddel a combját és a popsiját tartod.
- Ha a kicsi a jobb melledből szopik, a bal alkarját húzd a hónod alá és a törzsed köré, hogy ne legyen útban, melledet pedig vedd a bal kezedbe úgy, hogy hüvelykujjad a pici orrához, mutatóujjad pedig az állához essen.

Oldalt fekvő helyzet

Ez a testhelyzet az éjszakai szoptatásnál lehet hasznos, illetve akkor, ha kicsit pihenni szeretnél.
- Halmozz a fejed alá annyi párnát, hogy oldalt fordulva szemmel tarthasd a picit, őt pedig hassal magad felé fektesd az oldalára oly módon, hogy szája a mellbimbódhoz essen.
A melledet tartsd ugyanúgy, mint a többi testhelyzetnél, ha pedig szükségét érzed, tegyél egy párnát a pici mögé is, hogy jobban megtartsa.
http://www.femina.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése