Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 31., szerda

A CSECSEMŐK KOMPLEX ULTRHANG SZŰRÉSÉRŐL


Csecsemők komplex ultrahangszűrése

.
A szűrés legoptimálisabb időpontja 4 és 8 hetes kor között van.
- Különösen ajánlott, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, daganatos betegség, vesebetegség, csípőficam, ha a baba fejlődése elmarad, valamint “bukós” babák esetén.
-A komplex csecsemő ultrahangszűrés magába foglalja a hasi szervek az agykoponya és a csípők vizsgálatát.
- A vizsgálat fájdalmatlan és a csecsemőre nézve semmilyen veszéllyel nem jár, ha szükséges korlátlanul ismételhető.
- Felfedezhetők a panaszt és tünetet nem okozó és a méhen belüli magzati ultrahangvizsgálat során fel nem tárható veleszületett fejlődési rendellenességek, valamint a szülés körüli időszakban kialakult elváltozások.
A koponya vizsgálata során a nagykutacson keresztül vizsgálható az agy állománya.
-Felismerhetők az agyállomány és az agykamrák fejlődési rendellenességei, az agyvérzés és az oxigénhiányos károsodás, valamint a terhesség során létrejött fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Ezen elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése nagy jelentőségű a csecsemő testi-szellemi fejlődése szempontjából.
A has vizsgálata során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk.
- Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek.
- Ilyen például a vesék üregrendszerének és a húgyvezetéknek a tágulata, vagy a vesék cisztás megbetegedése. Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének fali megvastagodása, szűkülete.
- Csecsemőkorban a hasi ultrahangvizsgálat nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható.
A csípők időben, lehetőleg 6 hetes korban történő ultrahangszűrése kimutatja a csípők fejletlenségét, vagy ficamát és szükségtelenné teszi a hagyományos röntgenvizsgálatot.
-A csípő dysplasia, illetve ficam korai diagnózisa gyors és műtét nélküli gyógyítást tesz lehetővé.
-A kezelés hatékonysága jól nyomon követhető ultrahangvizsgálattal.
-Az ortopéd szakorvosok minden baba szüleinek javasolják, hogy gyermeküket hathetes kor körül vigyék el ultrahang szűrővizsgálatra.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése