Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 21., vasárnap

MILYEN BETEGSÉGEKRE UTALHAT AZ ÖDÉMA ??


Milyen betegségre utalhat az ödéma?

Ödéma (szövetközti vizenyő) akkor alakul ki, ha megbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya. Ilyenkot a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel. Az ödema megjelenés szerint lehet lokális vagy generalizált.

CSECSEM[KORI ÖDÉMA

A LÁBSZÁRON AZ ÚJJBENYOMAT TARTÓS BEMÉLYDÉST OKOZ

Generalizált ödemák

Az ún. generalizált ödémákra jellemző a szimmetrikus elhelyezkedés. Ez azt jelenti, hogy az ödéma a test mindkét oldalán közel azonos mértékben jelenik meg.
Sziv eredetü ödéma: szívelégtelenség előrehaladott stádiumaiban jelenik meg. Megdagadnak a bokák, alszárak, súlyosabb esetben akár a teljes alsó végtag. Ödéma alakulhat ki a májban, a tüdőben, sőt a gyomor-és bélrendszer szöveteiben is. Mindez egyrészt emésztési zavarhoz, étvágytalansághoz, fogyáshoz vezethet. A tüdőben felszaporodó vizenyő pedig nehézlégzést okozhat, amennyiben hirtelen alakul ki halált is okozhat.
Vese eredetü ödéma: elégtelen veseműködés esetén lép fel. Veseeredet esetén leginkább az alszárakon, az arcon jelenik meg a vizenyősödés.
Máj eredetü ödéma: májbetegség esetén is kialakulhat vizenyősödés.
Fehérje hiány okozta ödéma: csökkent fehérjetermelés, illetve csökkent fehérjefelszívódás esetén kialakuló ödéma. A fehérjetermelés csökken májelégtelenség esetén, a fehérjék felszívódásának csökkenése pedig kialakulhat pl. gyulladásos bélbetegségekben (pl: Crohn-betegség), lisztérzékenység esetén.

Lokális ödémák

Az ún. lokalis ödémákra jellemző, hogy egy adott testrészen helyezkednek el. Több formájuk különíthető el. 
Vénás eredetű ödéma kialakulhat mélyvénás thrombosis talaján. A mélyvénás thrombosisra klasszikus esetben a rövid idő alatt, előzmény nélkül kialakuló fájdalmas végtagduzzanat jelemmző. Külső kompresszió okozta vénaelzáródás esetén is megjelenhet oedema. Ilyet okozhat megnagyobbodott nyirokcsomó, például a combhajlatban lévő nyirokcsomó duzzanat, amely az azonos oldali alsó végtag vizenyősödéséhez vezethet.
Gyakran alakul ki alsó végtagi duzzanat terhességben, ilyenkor a növekvő méh okozza az elvezető vénák kompressziója révén a tüneteket.
Visszértágulat okozta vénás elfolyási nehezítettség esetén is kialakulhat lokális ödéma. Az ödéma először a boka körül jelenik meg, majd a sípcsont felé húzódik. Kezdetben a bőr normális szerkezetű és színű. A folyamat előrehaladtával azoban kötőszövetes átalakulás indul. Ennek következtében barna pigmentáció, később lábszárfekély alakul ki.

Az ödémák további fajtái

A lipoedema főleg nőket érintő megbetegedés. Ilyenkor túlzott mértékű zsírfelszaporodás alakul ki a csípő, a comb, a lábszár területén, miközben a láb és a boka érintetlen marad. A lipoedema puha tapintatú, jellemző rá a bőr narancshéjszerű átrendeződése.
A gyulladásos ödéma  fertőzések, gennyedések közelében kialakuló vizenyő. Ebben az esetben az ödéma vérbő, meleg tapintatú és fájdalmas.
Az öröklődő angiooedema egy enzim működésének zavarára vezethető vissza. Az ödéma ebben az esetben leggyakrabban a végtagokon, arcon, a nemi szervek környékén jelenik meg. A vizenyősödés változó intenzitással és gyakorisággal jelentkezik, spontán megszűnik. Kialakulhat ödéma a gégében is, amely súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő a légzés nehezítettsége révén.
A lymphoedema (nyiroködéma) a nyirokrendszer veleszületett vagy szerzett károsodásának talaján kialakuló lokális vizenyő. A károsodott nyirokrendszer a szövetekből nem tudja elszállítani a nyirokköteles folyadékot, az felszaporodva helyi duzzanatot okoz. A nyiroködémára jellemző a kéz- és lábujjak hurkaszerű megvastagodása, a kézhát, lábhát cipószerű duzzanata, az ujjak tövében, csuklónál, bokánál mély, úgynevezett csecsemőráncok kialakulása.
Veleszületett nyiroködéma akkor alakul ki, amikor a fejlődés folyamán a megfelelő nyirokelvezető rendszer kialakulása elmarad. Szerzett lymphoedema a nyirokcsomók, nyirokerek károsodása esetén alakul ki. Többnyire daganatos betegségnél, vagy fertőzés következtében kialakuló hegesedés, vagy nagy szövetroncsolással járó trauma az okozója.
http://www.webbeteg.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése