Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 2., szombat

USZODA SZEMÖLCS-KLINIKAI FORMÁK KÉPEKBEN

Uszodaszemölcs – avagy molluscum contagiosum-klinikai formák képekben

Mi az a molluscum contagiosum?

Ez a vírus által okozott gyakori megbetegedés a bőr felső részét érinti. A szemölcsöket okozó vírusokhoz hasonlóan ez is a poxvírusok családjába tartozik, és a bőrbe a szőrtüszők apró hasadásain keresztül jut be. A betegség belső szerveket – szerencsére – nem érint.

Hogyan néz ki a molluscum contagiosum?

A molluscum általában testszínű vagy rózsaszínű gyöngyszem alakú növedék, amely gyakran válik vörössé vagy gyulladttá. Lehet fényes szélű, és közepén bemélyedés található. Bőrkontaktus útján terjed, ezért általában olyan bőrterületeken fordul elő, melyek érintkeznek egymással, például a kar hajlatokban, vagy a lágyék tájékon. Szintén megjelenhet csoportokban a mellkason, a hason és a gluteális területen, és érintheti az arcot illetve a szemhéjakat.
Immunhiányos betegségben szenvedőknél a molluscum nagyon nagy számban és méretben is megjelenhet, különösképpen az arcon. A diagnózis megerősítéséhez szükség lehet a növedékekből vett kaparék mikroszkópos vizsgálatára.

Hogyan kapható el a molluscum?

A molluscum vírusa a beteg bőrről kerül át a másik ember bőrére, ez gyakran fordul elő olyan esetekben, amikor a bőrkontaktus gyakori, például gyermekek között, különösképpen testvérek között, vagy uszodában. Ha az elváltozás a nemi szervek területét érinti – ez felnőtteknél fordul elő gyakrabban –, akkor a betegség szexuális úton is átvihető.

Kik a legveszélyeztetettebbek a molluscum elkapása szempontjából?

A vírussal közvetlen bőrkontaktussal kapcsolatba kerülőknél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.Gyermekekben gyakrabban fordul elő, mint felnőttekben. Gyakori olyan fiatal gyermekekben, akiknél még nem fejlődött ki a védekezés a vírus ellen.

Hogyan kezelhető a molluscum?

Spontán is gyógyul hosszú idő alatt – ez akár éveket is jelenthet. Ennek ellenére kezelése indokolt tekintettel arra, hogy a betegség másokat is könnyen megfertőzhet.
Legegyszerűbb és leggyorsabb kezelési mód az éles kanállal való eltávolítás. Ezen kívül a kezelés történhet folyékony nitrogénes fagyasztással, alkalmazhatók különböző savak és hólyagképző oldatok, és kezelhető elektromos égetéssel (kauter), vagy egyéb külső vírusellenes gyógyszeres kezeléssel. A fagyasztás, kaparás, égetés és lézeres kezelés némi kellemetlen érzéssel társulhat. Nagyszámú elváltozás esetén többszöri kezelésre lehet szükség 3-6 hetente a betegség teljes gyógyulásáig.
Amennyiben Ön érintett, érdemes felkeresnie bőrgyógyász szakorvost a mihamarabbi kezelés érdekében

KÉPES KLINIKAI FORMÁK
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-

11-

12-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése