Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 6., szerda

A BŐRBETEGSÉGEK ALAPELVÁLTOZÁSAI

A BŐRBETEGSÉGEK ALAPELVÁLTOZÁSAI



1-Foltok . Ha az elváltozás  lapos , és nem érezhető tapintásra , ez általában a foltnak tekinthető. Színváltozást okozhatnak és átmérőjük  kevesebb lehet , mint 10 mm.-

. Példák- a foltok közé tartozik a szeplő, a kanyaró , allergiás reakciók, a kábítószer és a tetoválás.


Kanyarós gyermekarc


Dermografizmus

2-Papulák , plakkok és csomók .A pattanásos elváltozásokat tapintásra  érezni lehet . Egy papula kevesebb, mint 10 mm-es átmérőjű.
-Példák papulák közé szemölcs , rovarcsípés, néhány pattanásos elváltozás és bőrrák . Plakkok nagyobb, tapintható elváltozások . A plakk elváltozások átmérője  nagyobb, mint 10 mm. Plakettek lehetnek kerekek vagy laposak . Példa a plakkos pszoriázisos elváltozás. Csomók kiterjedhetnek a bőrben ( a szövet között a felhám és a bőr alatti szövet) , vagy a bőr alatti szövetben
Példák a csomók közé lipomái , ciszták és fibrómák . 



Prurigo

3- Hólyagok vagy bullák ., tele vannak folyadékkal . Vezikulumok kisebbek , mint 10 m/m
Példák a hólyagocskák autoimmun betegségek okozó hólyagosodás és a herpesz fertőzés. Nagyobb , mint 10 mm átmérőjű  bullák fordulhatnak elő akkor fordulhat elő, ha a bőr törékeny . Példák harapás , égési sérülések ,  kábítószer és  allergiás bőrgyulladások. 
Rovarcsipés utáni  hólyagképződés

.Herpes zooster
Vegyszeres égés



4-Pustulák ,  .Jellemző hogy a hólyagok tele vannak gennyel.. Pusztulák  fordulhatnak elő bakteriális fertőzések , gyulladásos betegségek , szőrtüszőgyulladás és göbös pikkelysömörnél.


Pusztulák-akné után


5- Eróziók akkor fordulhat elő, trauma , karcolás , szedés , dörzsölés , fertőző betegségek és gyulladásos betegségek érintik a bőrt.


Orbánc
6-Fekély jelentkezik, ha a bőr elpusztul. A fekélyek akkor fordulhat elő, ha trauma ,  vénás pangás, dermatitis , fertőzés vagy vasculitis áll az bőrelváltozás hátterében.
Nekrotizáló echtima



Furunculus



Szájnyálkahártya fekély

7-Urticaria /csalánkiütés/ Urticariát eredményezheti rovarcsípés, csípések vagy gyógyszerkölcsönhatások A külső rétege a bőrnek vörös lesz , vastagabb és viszkető. 



Urtikária


8-Petechia , purpura vagy teleangiektáziával . Petechiák olyan elváltozások , amelyek az erek sérülése következtében jönnek létre. Vérlemezke- rendellenességek , fertőzés , vasculitis és a Rocky Mountain foltos láz stb


Schönlein Henoch purpura


Teleandiektázia
9-Értékelje hogy milyen az alakja és elrendezése lineáris , gyűrű alakú vagy nummular elváltozások. Lineáris elváltozások képezik majd egy egyenes vonalat. . Példák lineáris elváltozás kontakt dermatitis és zuzmó striatus . A gyűrű alakú elváltozások gyűrűt alkot azzal a régió központja látszólag nem érinti. Példák a gyűrűs elváltozások közé ótvar , másodlagos szifilisz és néhány gyógyszer-mellékhatások . Nummular elváltozások kört formálnak . Egy példa a nummular elváltozás nummular ekcéma.


Erythema annulare
10-Értékeljük az alakja és elrendezése a cél , vagy hálós serpiginous elváltozások elváltozások . Papulák vagy a hólyagok csoportosulnak szabálytalan  sorrendben. Herpetiform és övsömörszerű jellemző reakciók/ herpes simplex és herpes zoster/ 


. Szerpiginózus ótvar


11-Az elváltozás durva, szabálytalan allaku , vagy  kavics formátumu. Ezek jelemzőek a szemölcsös elváltozásokra.



Szemölcs

12-Az elváltozás viaszos vagy sárga szine. Pl-mint ez xanthomas , vagy a zsiranyagcsere zavarok
13- Elváltozások találhatók a fejbőr és a végtagok feszitő felületein, /pikkelysömör/. 
 Elváltozások találhatók csuklón , alkaron , a lábszáron vagy a nemi szerveken



Rüh-szimmetrikus megjelenés a csúklón
14- Elváltozások az arcon is a vitiligo vagy krónikus cutan lupus erythematosus elváltozások . 
15- Az elváltozás  helye. Az elváltozások előfordulása meleg helyeken, mint például az ágyék és a mell l / hidradenitis /. 


Hidradenitisz

17-A bőr szine . Lila vagy bíbor vörös a bőr gyulladások vagy sérülések miatt. Piros vagy rózsaszín bőr a gyulladásos és fertőző betegségeknél 
Fekete a bőr szine általában  ha bőr elhalt fertőzés miatt , artériás elégtelenség vagy vasculitis következtében.



Albinizmus


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése