Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 31., vasárnap

A TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE

A terhesség hétről hétre


hétről hétre
a magzat fejlődése
a terhes nő
1

Általában az utolsó menstruáció kezdete után két héttel esnek teherbe a nők. A terhességet azonban az utolsó menstruáció első napjától számítják, így mikor megfogan a baba, már két hetes terhes vagy.
2
A megtermékenyített petesejt azonnal osztódni kezd és elindul a méh felé.

3
A harmadik hét végére a csíra beágyazódik a méhfalon lévő nyálkahártyába.

4

Olyan hormonok termelődnek, amik leállítják a menstruációs ciklust. Talán gyakrabban van vizelési ingered, melled nagyobb, érzékenyebb lehet.
5
A baba most 2 mm. Kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

6
6 mm-es, van már nyaka, kezdetleges agya és kis végtagkezdeményei. Apró szíve megkezdi a vér keringetését.
A terhesség első heteiben nagyon fáradtnak érezheted magad. A hányinger ellen próbálj egy kis kekszet rágcsálni, mielőtt kikelnél az ágyból. Gyakrabban, kevesebbet egyél!
7
A baba arcán most már felismerhetők az orrnyílások, ajkak és a szeme is áttűnik a bőre alól.
A mama hangulata könnyen változik. Ugyan a hormonok is felelősek ebben, de nagy feladat felfogni, hogy mit is jelent terhesnek lenni.
8
Mostanra a baba összes fő belső szerve megvan, bár még fejletlenek. Ide-oda mozog, de ezt a mama még nem érzi.
A tested elkezd változni: derekad vastagodhat, melled megnagyobbodhat.
9
A baba 2,5 cm. Végtagjai, ujjai, lábujjai hosszabbodnak.
Menj sétálni, úszni! Fontos a rendszeres testmozgás.
10
Mostanra teljesen kifejlődik köldökzsinór, amelyen keresztül a vér oxigént és táplálékot szállít a babának.
A terhesség alatt a fogínyed érzékenyebb lehet, könnyen begyulladhat.
11
A baba gyorsan nő, életfontosságú szervei működnek. Ha látnánk, már meg lehetne mondani, hogy fiú-e, vagy lány.
Mostantól lazább ruhákat kell hordanod. A rosszullétek (ha voltak) kezdenek elmúlni.
12
6,5 cm és 18 g. Belső szervei teljesen kifejlődtek, már csak növekedniük kell. Már sokkal kevesebb a rubeola és más fertőzések okozta problémák esélye. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. A hangszalagjai kifejlődtek, és a baba néha (csendben) sír(!) Az agya teljesen kifejlődött, már érezhet fájdalmat a baba.
A szeméremcsont fölött az orvos már ki tudja tapintani a méhedet. Kezd nőni a testsúlyod.
13
8 cm és 28 g. Most már igazán hasonlít egy aprócska emberre.
Nemcsak a táplálék, amit magadhoz veszel, jut el a magzathoz, hanem az érzéseid, érzelmeid is. Ezért nagyon fontos, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyél.
14
10 cm és 65 g. Kinő a szemöldöke. Kezdi gyakorolni a nyelést.
A szíved 20%-kal gyorsabban ver, hogy a megnövekedett mennyiségű vért tudja keringetni. Végezz rendszeresen tornagyakorlatokat, járj el úszni, sétálj sokat!
15
13,5 cm és 100 g. Kezd nőni a haja. Mostantól hallja az őt körülvevő hangokat, az anyja szívverését, gyomrának korgását, sőt a kívülről beszűrődő zajokat is. Hallgass kellemes zenét, dúdolj neki!
Lassan bővebb ruhákat kell venned. A köldöködtől lefelé egy halvány csík jelenhet meg (linea nigra), mely a terhesség végéig egyre sötétedik, de szülés után eltűnik.
16
16 cm és 135 g. Selymes pihe kezd nőni a bőrén. Sokat mozog, ezt érezheti is az a mama, aki már szült.
Mivel a terhesség alatt a hátra, a gerincre nagy munka hárul, nagyon fontos a helyes testtartás. Tegyél kispárnát a hátad mögé, ha ülsz!
17
18 cm. Pici körmei kezdenek nőni. Kb. 250 ml magzatvízben úszkál, bőven van még helye mozogni, forogni.
A terhesség alatt fokozódik a vérkeringés, ettől van, ha izzadékonyabb leszel. Próbálj oldalt fekve aludni, ezzel eltereled a nyomást a gyomrod mögötti fő vérszállító erekről.
18
20 cm. Lassan kezd nőni a zsírréteg a bőre alatt, bár még mindig nagyon soványka. Bőre olyan vékony, hogy a vérerek tisztán láthatóak alatta.
Most már bármelyik pillanatban megérezheted a baba mozgását. Eleinte nehéz lehet megkülönböztetni az érzést a bélmozgástól, de hamar fel fogod ismerni az egyre gyakrabban jelentkező rugdalásokat.
19
22,5 cm. A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is.
Most már biztosan érezhetők a magzatmozgások. A méhboltozat lassan eléri a köldök magasságát.
20
25 cm és 340 g. Bőrén fehér magzatmáz jelenik meg, ami óvja és ápolja a baba bőrét.
Mostantól a méh gyorsan nő, később kifelé fordíthatja a köldöködet. Ha erősebben rugdos, már a papa is érezheti a baba mozgását, ha ráteszi a kezét a mama hasára.
21
27,5 cm és 450 g. Külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen látni (persze, csak ha a baba nem takarja el!).
Vöröses "repedések" jelenhetnek meg a bőrödön a nyúlástól, általában a hasfalon, a melleken, a csípőn, a combon. Ezek kihalványodnak szülés után, de ha zsíros krémmel bekened néha a bőröd, az segíthet.
22
29 cm és 500 g. Iszik a magzatvízből - ezzel gyakoroja a nyelést, fejlődik az emésztőrendszere, és - valószínűleg - értékes tápanyagokhoz is jut.
Visszerek jelenhetnek meg a lábaidon, főleg, ha sokat kell állnod. Próbálj minél többet magasra polcolt lábbal pihenni!
23
Sokat mozog, a zajokra reagál. Bőre ráncos, sokat kell még húsosodnia. Néha csuklik, ilyenkor a mama minden megugrást észlel.
Egész terhesség alatt érezheted az úgynevezett Braxton Hicks contractio-t - ezek a méh rendszeresen jelentkező fájdalmatlan megkeményedései. Segítik a méh növekedését, vérkeringését. Ilyenkor keménynek, feszesnek érezheted a hasad 1-2 percig.
24
32 cm és 570 g. Életfontosságú szervei elég fejlettek ahhoz, hogy életben maradjon egy kis ideig, ha most születne meg, de a tüdeje még nem tudná önállóan ellátni a feladatát. Igaz, néhány ilyen baba a legjobb kórházi ellátás mellett már életben maradt.
A belső nyomástól kisimulhat, vagy ki is fordulhat a köldök és egész terhességed alatt úgy is marad.
25
35 cm és 850 g. Mostantól hetente kb. 1 cm-t nő, egyre jobban hízik. Felismerhető alvási ritmusa van. Bár továbbra is élénken mozog, egyre kevesebb helye van a forgolódásra.
Szíved, tüdőd 50 %-kal többet dolgozik a normálisnál. Ha alvásnál fáj a szíved, vagy nem kapsz jól levegőt, tegyél a fejed és a vállad alá párnát!
26
Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Bőre egyre vastagabb.
Fontos, hogy folytasd a tornagyakorlatokat, sétát, úszást. A méhboltozat a köldök és a szegycsont között félúton van.
27
36 cm és 900 g. Most először nyitja ki a szemét és képes pislogni. Valószínűleg érzékeli a fényeket.
Egyre fáradékonyabb vagy - jelentkezhetnek az utolsó harmadra jellemző panaszok.
28
37 cm és 1 kg. Egyre kevesebb helye van. Mostantól, ha megszületik, orvosi ellátás mellett nagy esélye van az életben maradásra.
Megkezdődik az utolsó harmad. A mellen és a hasfalon az erek kékek, jól láthatóak.
29
38 cm és 1 kg 200 g. Agya növekszik és fejlődik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik.
Érezheted, ahogy az erős hangokra megugrik a baba, rúgdosni kezd. Talán meg tudod különböztetni a fejét a popsijától.
30
Mostantól kevesebbet mozog. Talán már lefelé fordult. Hetente kb. 200 g-ot hízik.
Elnehezedik a tested. Nehezebben veszed a levegőt, belső szerveid összenyomódnak. A baba súlya nyomhatja a medencét, sokat pihenj felpolcolt lábbal!
31
39 cm és 1,4 kg. Bőre kezd kisimulni, eltűnik róla a magzatmáz egy része. Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára.
Ha kifogysz a levegőből, lélegezz mélyeket!
32
40,5 cm és 1,6 kg. Tüdeje elég fejlett, így ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, de még speciális ellátásban kellene részesülnie. Ideje, hogy fejfekvéses helyzetbe forduljon. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is.
Ha fáradt vagy, nehéznek érezheted a medencét. Pihenj, amennyit csak tudsz, csinálj Kegel-gyakorlatokat (intimtornát)!
33
42 cm és 2 kg. Teljesen fejlett, már csak híznia kell és felkészülnie a szülésre. Mozgását a mama legalább 10-szer kell érezze egy nap.
Valószínűleg meg tudod már különböztetni a baba térdét a popsijától. A légzés pár héten belül - mikor a méh leszáll - könnyebbé válik.
34
Bőre rózsaszínű. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult.
A fájdalmatlan megkeményedések általában a terhesség utolsó heteiben figyelhetők meg, de van, hogy előbb. Mindenképpen szólj az orvosnak, ha érzed őket!
35
Megkülönböztet fényt és sötétséget. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek.
Ne ülj, vagy állj sokáig egy helyben! Rossz, vagy aggasztó álmaid lehetnek a babával kapcsolatban. Ne aggódj, ez nagyon gyakori, és nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne.
36
46 cm és 2,5 kg. Mostanában süllyed le a feje, foglalja el helyét a medencében. Ha ez a többedik terhességed, akkor ez - valószínűleg - csak közvetlenül a szülés előtt történik meg.
Ha leszállt a méh, könnyebb lesz a légzés, de sűrűbben kell WC-re járnod a nyomás miatt.
37
Mostantól naponta kb. 28 g-ot hízik.
Ha még nem tetted volna meg, feltétlenül pakold össze a kórházi holmit! Az ikerterhesség időtartama általában 37 hét és a többedik terhesek is gyakran előbb szülnek a vártnál.
38
Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, gyakorolna is, de mivel nincs levegője, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik.
A Braxton Hicks-féle fájdalmatlan összehúzódások egyre erősödhetnek, kényelmetlenebbekké válhatnak. Bármelyik pillanatban megindulhat a szülés.
39
Beleiben sötét, ragadós anyag, a meconium (magzatszurok) gyűlt össze, ami a születés után hamar távozik az első széklet formájában.
A relaxin nevű hormon ellazítja izmaidat, ízületeidet, ezáltal megkönnyítve a vajúdást, a szülést, de emiatt a hátad is jobban fájhat. Figyelj a helyes testtartásra!
40
Készen áll a szülésre. Kb. 50-55 cm. Körmei olyan hosszúak, hogy lehet, hogy összekarmolt arccal jön világra.
Hamarosan karodban tarthatod gyermekedet! Ne felejts el fényképet küldeni és megírni, hogyan ment!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése