Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 31., vasárnap

IN MEMORIAM-DR.BURA LÁSZLÓ

           IN MEMORIAM
         DR.BURA LÁSZLÓ

 PÁZMÁNY PÉTER- KIRÁLYI KATOLIKUS FŐGIMNÁZIUM

                                            1944


  Ahogy visszatekintek a hosszú együtt töltött évek távlatába, azokra az időkre amikor osztálytársak voltunk a Pázmány Péter Királyi Katolikus Főgimnáziumban,főként egy gyermekgyógyász érték ítéletével bebizonyosodik hogy van egy alkati,viselkedési,magatartási determinizmusa mindenkinek. Az egyén és társadalom viszonyrendszerében leginkább az életkor jellemzői nyomják rá bélyegüket egy adott személy jellem formálására. A nyílt szívű,ragaszkodó,jóban-rosszban együtt érző gyermek ilyennek marad a végletekig. Igy él az én emlékezetemben Dr.Bura László szülőföldünk kimagasló,méltányos alkotó embere. Az az ember akire hittel és bizalommal tekintett megyénk magyarsága. Diák éveink alatt. a mi életünk tartópillérei a Főgimnázium épülete,a Kálvária templom,gyermek és iskolás korunk szentélye és első fohásza,kitörölhetetlen emléke  katolikus hitünknek. kiváló oktatóink otthona a jezsuita rendház,és hívő katolikus iskolatársaink szálláshelye a Püspöki Konviktus. Még éltes éveinkben is mindketten részt vettünk a “ Konviktorok” találkozóin.
Itt éltük meg, emberi létünk legnyugodtabb és legigazságosabb napjait. Oktatóink,tanítóink, méltóságteljesen végezték a kötelességüket és megjegyzem  hogy kiváló pedagógiai érzékkel. Alkotásra,munkára neveltek benünket. Ezek a helyek döntötték el emberi létünk további minden napját.
 A kisebbségi lét mindenkit és mindenhol érint vagy olykor megvisel,még gyermekkorban is Sorsúnkat,világszemléletünket és a társadalmi együttlét törvényeinek betartását. a kíméletlen történelmi idők és kényszerű sorsok alázattal és tisztességgel való elviselését.
De egy szigorú,szerető,az életednek tartalmat követelő, család,egy felekezeti iskola a maga történelmi erkölcseivel,rendjével,az autentikus értékek felismerésével,gondozásával és nem utolsó sorban azzal hogy a teljesítményed örömélményéhez juttat már gyermekkorodban,olyan élményanyaghoz  ami egy egész életre szólt. Ez kötelezett arra hogy tarsolyúnkban kell hordoznunk a –ketyegő órát- egész életünkön át , hogy becsülettel,tisztakezű munkával,egyenes gerinccel, építkezzünk a predestinációnk kiteljesítéséért-és Te ezt tetted László.
Útjaink szétváltak ugyan az oktatás és gyógyítás mezsgyéin, alkotó munkánk tisztességét és hitét megőrizve, 60 éven át minden érettségi találkozón részt vettünk, amiknek Te voltál mindannyiszor  a szervezője.
Áldozatos, kitartó munkád a magyar nemzeti létért minden elismerést és megbecsülést megérdemel. mert tetted amit tenned kellett, „igen jól sáfárkodtál az Úr adományával” !

                                                                   Osztálytársad és barátod



                                                                                      Béla
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése