Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 21., csütörtök

PROGÉRIA-GYERMEKI LÉLEK ÖREGEMBER TESTÉBEN

Progéria - gyermeki lélek öregember testében



A rendkívül ritka, négy-, más források szerint nyolcmillió szülésből egy gyermeket érintő szindróma egy sor elváltozást okoz a szervezetben, és áldozatai rendszerint még gyerekkorukban meghalnak. A betegséget néha már csecsemőkorban leleplezik az aggastyánra emlékeztető, egyre karakteresebbé váló arcvonások.

 
Felgyorsult öregedés

A progéria száz évvel ezelőtti felfedezése óta próbálták meghatározni a kutatók, hogy mi vezet a kialakulásához. Az új eredmények alapján az első kromoszóma LMNA génjében bekövetkező mutáció okozza a betegséget. Ez a gén felel a sejtstruktúrák kialakításában szerepet játszó Lamina A protein képzéséért.
A korai öregedés a kisfiúkat és kislányokat egyaránt érinti. A gyerekek a normálisnál 5-10-szer gyorsabban öregszenek. Hajuk megritkul, fogaik kihullanak, keringési betegségek lépnek fel. Az amerikai Humangenom intézet vizsgálatába 20 esetet vontak be.


 Nem érik meg a tinédzserkort

"A kis páciensek, akik agyát a betegség nem károsítja, átlagosan 12 éves korukban, és legtöbbször szívinfarktusban halnak meg" - jelentette ki Nicolas Levy, a Marseille-i Inserm kutatóintézet munkatársa.
A progéria öröklődését a kutatók kizárják. A szindróma sokkal inkább spontán alakul ki a spermiumok és petesejtek képzésénél, jelentette ki Levy. A felelős gén megtalálása jelentős előrelépés, hangsúlyozta kutatótársa, az amerikai Francis Collins.
Ez az érintett családoknak nem csak új reményt ad a terápiára, de az öregedéskutatás is hasznát veheti






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése