Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 24., vasárnap

A SZÓKIMONDÁS JOGÁN

A SZÓKIMONDÁS JOGÁN… 


A marosvásárhelyi orvostudományi egyetemnek az erdélyi magyar társadalom rendkívül széles  és nagyon sokrétű hallgatója volt származásukat,és élményanyagukat illetően. .Egy közös vonás azonban mindenkit jellemzett,  a magyarságtudat. A társadalom politikai gyarlóságai –nevezzük nevén a gyermeket,a kommunizmus hőskorszakának  kíméletlen embert gyötrő,sokszor családi tragédiákhoz vezető cselekedetei belopóztak az egyetem szentélyébe is .Pedig ahogyan jól megfértünk egymással /értem a józanul gondolkodó különböző viselkedési és erkölcsi kelléktárat magukkal hozó kollégák-úgymond származás szerint/mert a politikai foglyok leszármazottaitól kezdve,a Marosvásárhelyre deportált földbirtokosok gyermekei,a székelyföld magukra utalt szegényparasztjai,a városi mindennapi gondjaiból élő  középrétegek,késői ambíciókkal vívódó kollégák,és az akkori történelmi pillanat-gyönyöreiben lubickoló azonnal élre törő –úgymond –jó elvtársak stb De ebben a vonatkozásban is volt köztünk  egy közös-szüleink és elődeink becsülete és embertársi szeretete-/Részlet-Az alkotás kényszere-című irásomból./
Való igaz hogy ha még egy történelmi kényszerhelyzet körülményei között is de a hallgatók többsége élethivatásának élte meg  itthon Erdélyországban gyógyítani véreit.
A szemléletváltás a megélhetési minőségi remények kiürítették az erdélyi magyarság erkölcsiségének az effajta  kelléktárát. A mindennapi anyagi nehézségek ami a közös sors átka volt és ennek a  bozótjából való kilábalás indokával tömegesen hagyták itt Erdélyt,szülőföldjüket,sorstársaikat a fiatal magyar orvosok
Volt olyan évfolyam hogy a 112 hallgatóból 90-nek már meg volt a munkahelye az anyaországban,és más külföldi országokban.
És itt Erdélyben kik váltották őket-idegen,más országból telepített az anyanyelvünket sem ismerő orvosok.
Anélkül hogy személyes érzelmi indoklást vessek fel-vajon ez a tömeges elvándorlás nem-e járult hozzá a szeretett egyetemünk drámájához ??

Mert a távolból bizony méltánytalan dolog üzeneteket küldeni –hogy tartsatok ki testvéreink,csináljatok autonómiát-mikor már elhagytuk a végváraink bástyáit.                                                                                                                                             
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése