Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 23., csütörtök

4 FEJLESZTŐ TIPP,HA NEM KEZD IDŐBEN JÁRNI A GYEREK

4 fejlesztő tipp, ha nem kezd időben járni a gyerek
Babád nem kúszik és totyog, vagy késik a járással, pedig már ideje lenne? Eláruljuk, mit tegyél, ha holtpontra jutott a mozgásfejlődésben!
hirdetés
Amikor a baba mászni, kúszni, majd totyogni kezd, hirtelen az egész lakás játszótérré változik a szemében, számodra pedig minden bútor, kiálló sarok és elhagyott cipő potenciális veszélyforrássá.Ez az állandó aggodalom nem kellemes, de még mindig örömtelibb dolog a kis totyogós után rakodni a földre hullott tárgyakat, mint az, hogy aggódva várod az egyre késő pillanatot, amikor végre elindul. Ha úgy érzed, kortársaihoz képest lassabban halad, vagy babád mozgásfejlődése megrekedt, mielőbb kérd szakember segítségét.
Mindazonáltal az orvos tudtával és engedélyével magad is fejlesztheted a kicsit, például egy-két segítő mozdulattal és az alapvető mozgástér biztosításával. Mindez a későbbiekre nézve számos pozitív hatással bír. Babád felnőttként kisebb valószínűséggel válik túlsúlyossá, netán szívbeteggé. Emellett természetesen csontjai, izmai is erősödnek, nem beszélve arról, hogy a mozgásfunkciók szoros összefüggésben állnak bizonyos szellemi képességekkel, többek között az írással, az olvasással és a számolással. Megfelelő fejlesztés esetén gyermekednek a tanulás is könnyebben megy majd.
Figyelmeztető jelek
A mozgásfejlődésnek megvan a maga menete, ám az, hogy melyik mozzanatnak mikor jön el az ideje, nagymértékben egyénfüggő. Az átlagtól való néhány hetes eltérésnek semmiféle jelentősége nincs, ám bizonyos intervallumokon belül az adott mozgásfunkcióknak ki kell fejlődniük.
Átfordulás: 3-6 hónapos korban.
Kúszás: 6-9 hónapos korban.
Felülés: 8-10 hónapos korban.
Mászás: 8-11 hónapos korban.
Felállás: 10-11 hónapos korban.
Járás: 10-18 hónapos korban.
Ha ezekben az időszakokban nem alakul ki az azokhoz rendelt mozgásfunkció, illetve a mozdulatok, mozgássorok nem pontosan kivitelezettek, haladéktalanul kérd szakember segítségét.

A fejlesztés módszerei
Ha csak kisebb problémákat észlelsz, tehát gyermeked nincs alapvetően elmaradva, csupán nehezebben tesz meg egy-két lépcsőfokot a fejlődésben, segíts neki otthon! Kövesd praktikáinkat, és közös, játékos feladatokkal mozgasd meg a picit, hogy felzárkózhasson a kortársakhoz.
Engedd, hogy felfedezze a világot!
Már néhány hetes korában is vedd ki minél gyakrabban a kiságyból, és tedd egy ágyra vagy matracra. Ez akkor is valamiféle szabadságérzetet ad neki, ha önállóan még nem képes a helyváltoztatásra. Amikor már tud mászni, járni, a lakáson belül biztosíts számára olyan helyeket, melyeket könnyen elér, és ahol balesetveszély nélkül tevékenykedhet. Emellett vidd ki minél többször a szabadba. Ez nem csak a mozgás és a friss levegő miatt fontos, hanem azért is, mert a babának újabb és újabb ingerekre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessen. Vedd észre, ha nehézségek árán is, de már egyedül is képes végrehajtani valamilyen mozgást, mozdulatsort, és ilyenkor ne segíts neki.

Fektesd hasra!
A hason fekvés fejleszti a nyak- és a hátizmokat, valamint, ha a baba már meg tudja tartani magát a kezével, a karizmokat is. Bár az alvás nem javasolt ebben a helyzetben, hiszen növeli a bölcsőhalál kockázatát, éber állapotában érdemes gyakran hasra fordítanod a kicsit.

Sok baba azonban nem szívesen fekszik hason. Egyfelől így nem látja a környezetét, ráadásul az első két hónapban még a feje is viszonylag nagy a testéhez képest, nyakizmai viszont fejletlenek. Elterelheted a figyelmét, ha félig ülő helyzetben fekteted porontyodat a mellkasodra - így ugyanis nézheti az arcodat, és ettől megnyugszik. Ha emellett még beszélsz is hozzá, vagy énekelsz neki, nyert ügyed van. A szakemberek nagy része napi egy-két alkalommal 10-15 perces hason fekvést javasol.
Tornáztasd!
Hintáztasd eleinte kézben, ha pedig már tud önállóan ülni, hintán is: ezzel a módszerrel fejlesztheted az egyensúlyérzékét. Beszerezhetsz egy rugós hintát is, ami a lábizmokat is erősíti.
Adj neki olyan játékokat, melyek mozognak, ezek ugyanis őt magát is mozgásra késztetik, például guríts neki labdát, kisautót. Vedd a kezedbe, és engedd, hogy kedvére rugózzon, lépegessen. Ha mindehhez némi zenei aláfestést is biztosítasz, például énekelsz neki, vagy felteszel egy CD-t, a baba garantáltan élvezi majd az edzést, és valószínűleg a ritmust is igyekszik majd felvenni.

Ha már tud oldalazva járni, vehetsz neki járástanulást elősegítő játékot, de egy könnyű műanyag szék vagy a babakocsi is megfelel a célnak - a lényeg, hogy tudja tologatni maga előtt. Sok baba számára azonban a mama óvó, segítő keze a legjobb fejlesztőeszköz.
A babaúszás is nagymértékben elősegíti a kicsi mozgásfejlődését: a tapasztalatok szerint a vízben edzett porontyok egészségesebbek is lesznek, mint társaik, mivel megerősödnek légzőszerveik, jobb lesz a vérkeringésük, és erősödik az immunrendszerük. Hat-hét hónapos korig a gyakorlatok fürdőkádban is elvégezhetők - persze az alapvető fogásokat előtte meg kell tanulnod egy gyógytornásztól.
Kiscipő kontra vastag zokni
A lábbelik tekintetben a szakemberek véleménye is megoszlik. Néhányan azt tartják, otthonra elég a vastag zokni, mivel a baba a lábujjaival próbál kapaszkodni, ráadásul így a lábboltozata is erősödik. Mások a cipőt javasolják, mondván, hogy így gyorsabban és könnyebben kialakul a talpon járás. Figyeld meg, hogy a babád melyiket kedveli jobban, és, ha az orvos is egyetért vele, válaszd azt.
A három leggyakoribb hiba, amit a szülő elkövethet
Akadnak szülők, akik a maguk eszközeivel próbálják felgyorsítani a fejlődés természetes folyamatát - amivel legjobb szándékuk ellenére többet ártanak a kicsinek, mint amennyit használnak. Eláruljuk, mit ne tegyél.

Ne ültesd fel, amíg magától nem képes ülni. A kicsi izmai még nem elég erősek ahhoz, hogy megtartsák a gerincet, így bizonyos csontrészek elcsúszhatnak az ízületekben, azaz a terhelés nem oda esik, ahová kellene. Mindez idővel porckárosodáshoz, tartáshibához, illetve a mellkas beszűküléséhez vezethet. Ráadásul a baba passzív helyzetbe kényszerül egy olyan időszakban, amikor a mozgás különösen fontos lenne számára.
Ne állítsd talpra, amíg nem tud magától felkapaszkodni. Így ugyanis nem akar majd magától felállni. Nem beszélve arról, hogy mivel ekkor még sem a lába, sem a karja nem elég erős, sokat fog esni.
Ne sétáltasd kézen fogva, amíg nem tud kapaszkodás nélkül járni. Ezzel csak azt éred el, hogy nem mer majd magától elindulni - azaz lényegében késlelteted a mozgásfejlődését.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése