Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 22., szerda

FOKOZOTT SZŐRNÖVEKEDÉS

Fokozott szőrnövekedés





Az embereknek nagyon változó sűrűségű testszőrzetük van. A személy kora, neme, rasszbeli, illetve etnikai hovatartozása, és öröklött tényezők határozzák meg a testszőrzet mennyiségét. A "fokozott" szőrnövekedés, mint meghatározás szubjektív dolog. Van olyan kultúra, ahol a szőrös férfit tartják férfiasnak; másokban a szőrösség kerülendő dolog. Van olyan nő, aki viszolyog attól, hogy a testén bárhol szőr legyen, mások viszont nem törődnek mindezzel. A fokozott szőrnövekedés ritkán már a születéskor megjelenhet (öröklött betegség miatt), azonban általában inkább később, az élet során fejlődik ki. Nők és gyermekek esetében a fokozott szőrnövekedés a hipofízis (agyalapimirigy), a mellékvese vagy a petefészek a férfi nemi hormonok túltermelését eredményező rendellenességéből eredhet. Kialakulhat ez az állapot bizonyos gyógyszerek, például a minoxidil, a fenitoin, a ciklosporin és az anabolikus szteroidok szedésének következményeképpen is. Porfiria cutanea tarda - egy enzimhiányos betegség szintén okozhat túlzott szőrnövekedést.

Kórisme és kezelés 

Számos betegség okozhat túlzott szőrnövekedést, ezért az orvosoknak meg kell tudniuk különböztetni a betegségek következményeként kialakult fokozott szőrnövekedést az egyszerűen kozmetikai vonatkozású elváltozásoktól.
Az orvos először az emelkedett androgén hormonszint egyéb tüneteit keresi, például a rendszertelen menstruációs ciklust, a mélyülő hangmagasságot, a kopaszságot vagy a Cushing-szindróma jeleit Lásd még - például a nagy kerek arcot és a vállak közötti zsírpárna megjelenését. Ha ezek bármelyike megjelenik, az orvos bizonyos hormonszintek meghatározására különböző vérvizsgálatokat végez.
Az esetlegesen fokozott szőrnövekedést okozó gyógyszerek szedését abba kell hagyni, ha ez nem jelent nagyobb problémát. Ha a betegség háttérében magas tesztoszteron szint áll, tesztoszteron hatását gátló gyógyszerek -így a spironolakton, a flutamid vagy a finaszterid- segíthetnek, de ezek csak ritkán kerülnek alkalmazásra.
Ideiglenes megoldásként a szőrzet leborotválása vagy kihúzása szolgálhat. A borotválás, a közhiedelemmel ellentétben nem fokozza a szőrszálak növekedését, viszont vastagabbá válnak általa. Más egyszerű átmeneti megoldások közé tartozik a szőr kitépése, gyantázása - mely során a szőrszálat a hajhagymával együtt húzzák ki - valamint a szőrtelenítő szerek alkalmazása (folyadék vagy krém formájában), melyek kémiai úton választják le a szőrszálat a felszínen. Sokaknál az eflornitin krém lényegesen lassítja a szőrnövekedést, ezzel csökkentheti a manuális szőreltávolítás szükségességét. Amennyiben a szőrzet finom szálú, a szőkítés leplezheti a túlzott szőrösséget.
A végleges szőrtelenítéshez a szőrtüszőket kell elpusztítani. Elektrolísis során elektromos tűt vezetnek minden egyes szőrtüszőbe, ezáltal a hő, illetve az elektromos áram segítségével szétroncsolják a szőrtüszőket. Sokszor több különböző kezelés válhat szükségessé, és gyakran számos szőrtüsző túléli a beavatkozásokat, mely a szőr újbóli kinövéséhez vezet. Lézeres kezelés szintén csökkentheti a nemkívánatos szőrösödést.  Ugyan a többszöri lézeres kezelés tartósan elroncsolhatja a szőrtüszőket, utána mégis jelentős

 mennyiségű szőrszál nőhet vissza.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése