Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 21., kedd

NAPFÉNY,HŐSÉG,KÁNIKULA

Napfény, hőség, kánikula
Nagyon fontosnak érzem, hogy én is írjak a nyári kánikula veszélyeiről és a megelőzéséről. Szerencsére eddig nem volt hőségriadó ezen a nyáron, aminek nyilván a gyerekes szülők és idősebbek örülnek a legjobban.
 A nagy hőségben több veszély is leselkedik ránk: kiszáradás, sóhiány, ásványi anyag vesztés, leégés, napszúrás, hőguta. Ezek még felnőtt korban is nagyon kellemetlenek tudnak lenni, de a kisebb gyerekeknél nagyon veszélyes is lehet.
Azok a családok, akik kertes házban laknak kicsit könnyeben tudják átvészelni a nyarat és a meleget, mint azok a családok, akik panelban laknak. A kertes háznak nagy előnye, hogy árnyékot adó fa nagy valószínűséggel van benne, annak a tövébe pedig a kisebb gyerekeknek egyszerű kis pancsolót felállítani, hogy ne hevüljenek túl. De a városban, nem elég, hogy a betondzsungel visszaveri a hőt, a falak is könnyen elraktározzák a meleget és utána ontják magukból. Legfontosabb teendőnk ilyenkor pótolni a gyerkőc vízhiányát.
 A csecsemőknél is fontos lehet a víz pótlása. Az első hat hónapban ugyan az anyatej fedezi a folyadék- és táplálékszükségletét, de a rettenet hőségben érdemes a védőnőnél érdeklődni a folyadékpótlásról. Adhatunk neki babavizet, vagy felforralt és lehűtött csapvizet, de fontos a pontos tanácsok betartása, hiszen túlitatni se szeretnénk szegény picurkát. (Egyes esetek természetesen kivételek, amikor nagyon fontos az itatás, ilyen például a láz, hasmenés, hányás és a betegségek)
A későbbiekben is fokozatosan kell emelni a napi víz mennyiségét a babáknál, ahogy szilárd táplálékot kezd kapni, nagyjából hat hónapos korában, akkor kell elkezdeni 1 deciliter vízzel itatni. Figyeljük a folyadék fogyasztását, ugyanis a kis gyerekeknél eltérhetnek az igények, vannak gyerekek, akik maguktól kérik a vizet, de vannak olyan gyerekek is, akik annyira belemerülnek napi teendőikbe, hogy maguktól nem is innának, mert teljesen megfeledkeznek róla.
A kánikulában még egy kisebb gyerkőcnek is szüksége van a napi 1 liter folyadékra, amit többféleképpen is bevihet a szervezetébe: víz, 100%-os (cukor nélküli) gyümölcslé, gyümölcstea és leves formájában.
A gyümölcslevek nyáron különösen fontosak, hiszen az izzadással és a verejtékezéssel rengeteg ásványi anyagot és sót veszít a szervezetünk, amit muszáj pótolnunk. Felnőttként is kerülendő ilyenkor a túlzott kávé és cukros alkoholos ital fogyasztása, mert az is csak szárítja a szervezetet.
Gyerekeknél figyeljünk arra, hogy ne az étkezés előtt itassuk őket és az ivás ne helyettesítsen egy étkezést náluk. Sajnos a melegben az étvágyuk nagyon le tud csökkenni, ilyenkor adjunk nekik olyan ételeket, amik több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak, kerüljük a nehéz és zsíros kajákat, mert a meleg amúgy is megterheli a szívet és a vérkeringést, ne fokozzuk ezt tovább a rossz táplálkozással. Sose várjuk meg, hogy szomjasak legyenek, a hirtelen bevitt nagy mértékű folyadék a vesékre lehetnek káros hatással, arról nem is beszélve, hogy a szomjúság érzet az első lépcső a kiszáradáshoz. Szükségük van a folyamatos folyadék pótlására, mert ha nem tudnak mit kiizzadni annak is sok káros következménye lehet a szervezetükben. A melegre az emberi szervezet párologtatással reagál, ezzel hűti magát.
De nyáron nem csak ez a veszély fenyegeti a gyerekeket. a nagy melegben adjunk rájuk szellős, világos ruhát, hogy a hőgutától megvédjük őket. A hőgutát a folyadékvesztés és a hosszú ideig napon való játszás okozza. Ha olyan helyen játszanak, ahol kevés árnyék van fedjük le a fejüket kendővel, mert könnyen napszúrást kapnak az erős napsugárzástól. Ez szédüléshez, hányáshoz és rosszulléthez vezethet, amivel még több folyadékot veszítenek. Ha napszúrás veszélye áll fenn, vigyük azonnal árnyékos, hűvös helyre és pihentessük le, ha a tünetek nem kezdenek el enyhülni, forduljunk azonnal orvoshoz!
Nyáron szintén fenyegető lehet még a leégés is, úgyhogy mindig alaposan kenjük be őket magas faktorszámú napvédővel. Akkor is, ha sportolni visszük őket a szabadtérre, vagy csak a család felkerekedik egy kis sétára a környéken.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése