Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 15., szerda

Hasznos tanácsok gyermekkori hasmenéses, hányásos megbetegedésekre

Hasznos tanácsok gyermekkori hasmenéses, hányásos megbetegedésekre
A nyári melegben gyermekeinkkel gyakran megyünk fürdőbe, vízpartra, kirándulunk a családdal. Ilyenkor előre elkészített, vagy éttermi, étkezdei ételt fogyasztunk. A meleg időben hamarabb romlanak az ételek, így gyakrabban előfordulhat, hogy hasmenéssel, hányással járó betegséggel kell szembenéznünk. Erre az esetre próbáltam összefoglalni a megfelelő teendőket dr. Dávidházi Éva debreceni gyermekorvos és az édesanyák tapasztalatainak segítségével.
Hasmenés és hányás esetén a folyadékveszteség miatt elsősorban a kiszáradástól kell megvédeni gyermekünket. Fokozottan igaz ez, ha a hasmenést, illetve hányást magas láz kíséri. A hathónaposnál fiatalabb babánkat ezért ilyen esetben azonnal orvoshoz kell vinnünk.
Mit jelent a kiszáradás?
Kiszáradás akkor jelentkezik, amikor több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk. Ez a vízhiányos állapot az izmok és idegek működéséhez szükséges nátrium és kálium egyensúlyának felborulásához vezet. Ha az elveszített folyadékmennyiség eléri a testsúly 2%-át, fellépnek a kiszáradás tünetei, amit feltétlenül kezelnünk kell.
A kiszáradás gyermekek esetében veszélyes, mivel kicsi a testsúlyuk, hamar felborul a víz- és elektrolit-háztartás egyensúlya. Gyermekek kiszáradása általában kórházi kezelést igényel. Infúzióval állítják helyre a szervezet víz- és elektrolit egyensúlyát.
Tünetei: szomjúság, száj-, ajak- és szemszárazság, a bőr petyhüdt, száraz és ráncos, a picik kutacsa laposabb a szokásosnál, bágyadtság, gyengeség, szapora pulzus és légzés, kevés, sötét vizelet vagy a vizelet teljes hiánya.
Egyes betegségek a kiszáradás veszélyével járnak a sok folyadékvesztés miatt: hányás, hasmenés, lázas állapot.

Mit ihat, ehet a gyermek?

A folyadékpótlás és a diéta a gyógyulás kulcsa. Legfontosabb a folyamatos folyadékpótlás.
A szoptatott csecsemők szoptatását nem szabad abbahagyni, ugyanis a gyermekek az anyatej által nem csak folyadékhoz, biztonságérzethez, hanem a kórokozók elleni védelemhez is hozzájutnak. Az édesanya ugyanazt eszi, ugyanabban a környezetben él mint gyermeke, így az anya immunrendszere ugyanarra a környezetre reagálva védőanyagot termel. Ez a védelem az anyatejen keresztül jut el a babához.
Amelyik gyermek tápszeren, vagy vegyes étrenden él, felforralt és lehűtött vizet vagy enyhén cukros, citromos teát kapjon 5–10 percenként egy kiskanállal (a folyadék-visszatartó hatása miatt lehet bele tenni egy pici sót is).
A tápszeres babák tápszerét csak orvos javaslatára szabad megváltoztatni ellenkező esetben ugyanúgy adható, mint előtte. Természetes, ha ilyenkor a gyermek étvágytalan.
Anyatejes, tápszeres csecsemők kivételével tejmentes diéta javasolt. Első nap keksz és ropi, majd amikor megnyugodott és kiürült az emésztőrendszer, lassanként zsír- és tojásmentes diétával lehet folytatni (rizs, répa, pirított gríz, húsleves leve, alma). Később jöhet a hirtelen kisütött csirkemell is, majd lassan vissza lehet állni a normál, megszokott, változatos étrendre.

A gyermekem mindent azonnal kihány, kiürít. Mit tegyek?

A teát le kell hűteni, mert a hideg hőmérsékletű folyadék nyugtatja az idegeket, így kisebb az esély, hogy amint lenyeli, máris kihányja. A felháborodott gyomrocska nyugtatására, a folyadék bentmaradása érdekében szokták alkalmazni hányás esetén a magyarországi gyógyszertárakban kapható Daedalonetta-végbélkúpot, és ezt követően a B6-vitamint (ampullában is kapható, amit a gyermek meg tud inni).
Fontos, hogy ezeket a hányingercsillapító szereket csak azután adjuk, miután teljesen kiürült a gyermek gyomra. A bentrekedt kórokozók ugyanis sokkal nagyobb kárt okoznak az elszaporodásukkal.
Hasmenés esetén répa- és rizslé adható, erős hasfogó hatása miatt csak nagyon óvatosan.

Milyen gyógyszerrel kezelhetem a gyerekem?

Mint fentebb említettem, hányás esetén Daedalonetta-végbélkúp, B6-vitamin.
Hasmenés esetén is meg kell várni amíg a kórokozók kiürülnek a szervezetből a gyakran távozó széklettel. Csak ezt követően adjunk gyermekünknek gyógyszert.
 Három év alatti gyermek esetében a gyermekorvos kifejezetten tiltja bárminemű hasfogó vagy bélfertőtlenítő szer otthoni alkalmazását.
 Az egyetlen hasfogó hatású szer, amely védi is a beleket és amelyet a gyermekorvos is javasol, a Smecta-por.
Mind hasmenés, mind hányás esetén javasolt probiotikum adása
. Ennek nincs ellenjavallata, bármikor adható a betegtájékoztatóban előírt adagban. Kicsi gyermekeknek, csecsemőknek adható probiotikumok: Pro Kid, Laktiv Baby (finom ízű) leginkább ajánlott, Protexin, Biotix.

Mikor forduljak haladéktalanul orvoshoz?


• ha hat hónaposnál fiatalabb a kisbabám, sugárban többször hányik vagy megy a hasa és a széklete bűzös, zöldes színű, vagy esetleg habos állagú;
• ha a gyermek nem fogad el táplálékot, folyadékot és lázas is;
• ha a gyermek elmúlt hat hónapos, de a széklet vagy hányadék véres;
• ha erőtlen, bágyadt és kiszáradt a szája, kevés és sötét a vizelete vagy nem volt vizelet 5-6 órán át (enyhén nedves pelenka);
• ha csillapíthatatlan láza van;
• ha a hányás mellett erős fejfájása is van (a csecsemő fényre érzékeny, fényre visítva sír).

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése