Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 26., vasárnap

MIT EGYEN A KISDED ??

Az 1-3 éves korú gyermekek táplálása kezdetben gondot okozhat, hiszen nem mindig egyszerű átállni a pépes étrendről a normál darabos étrendre.
 Általában kevesebbet is esznek, gyakran még a rágással is problémák adódnak, sok mindent nem fogadnak el, amit eddig, és fejtörést okozhat az is, hogy vajon ilyen és olyan formában lehet-e már őket bizonyos ételekkel kínálni. Mivel már nem egyszer felmerült a kérdés, hogy miből mennyit és mikor kellene ennie a totyogónak, térjünk ki erre is, hiszen magam is fontosnak tartom erről beszélni.

A kisded étrendjének összeállításakor is alapvetően fontos, hogy a tápanyagszükségletet biztosítsuk.
Energia: 1300 kcal
Fehérje: 40 g
Zsir: 40 g
Szénhidrát: 180 g
Természetesen számolgatni egy egészséges kisgyermeknél nem szükséges, de a változatos étrendre törekedni kell, kerülve a luxus kalóriákat.

A kisdedek ásványanyag-szükséglete kalciumból és foszforból nem több mint csecsemőkorban, viszont a vasszükségletük nagyobb. A vitaminok közül az A,- B1-, B2-vitaminból és C-vitaminból a testtömeg-kilogrammonkénti szükséglet nagyobb, mint csecsemőkorban, D-vitaminból viszont kevesebb.
A fehérjék közül napi 4-6 dl tej az ideális, teljesen lényegtelen azonban, hogy a tejet milyen formában (anyatej, tápszer, kecsketej….) fogyasztja el a kisded
Nem egyenértékű a tejjel viszont a joghurt, kefir és a túró, mert a tej kalcium – és foszfortartalmának nagy része a savóval kicsapódik.
Az állati fehérjék közül a húst és a tojást általában szeretik a gyermekek. Húst heti 4-5 alkalommal mindenképpen adjunk, egy alkalommal körülbelül 5 gr ajánlott, tojást maximum 3-4 darabot egyen hetente.
A növényi fehérjeforrások közül legkönnyebben a burgonya hozzáférhető. Örömteli, hogy változatosan elkészíthető, fehérjetartalmán kívül télen az egyik legjelentősebb C-vitamin forrás. A többi főzelék elsősorban ásványanyag- és vitamintartalma miatt játszik szerepet a kisgyermekek táplálkozásában, és azért is, mert magas rosttartalma elősegíti a bélmozgást.
A naponta fogyasztott friss gyümölcs is elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, igen magas a vitamintartalma, és szintén hozzájárul az emésztéshez.
Ebben a korban a péksütemények, lisztes áruk, édes tészták nagy sikere természetes. Megvonni nem kell, de mértéket tartani igen!
A csecsemők viszonylag nagy folyadékigénye kisdedkorban fokozatosan lecsökken. A táplálékként fogyasztott folyadékmennyiségen kívül a leghelyesebb vízzel kínálni a gyermekeket. Nem indokolt víz helyett a tea, a cukros italok, gyümölcslevek fogyasztása. Semmi gond, ha egyszer-egyszer beiktatjuk, de rendszeresen ne adjuk nekik víz helyett.

Napi étkezés kétféle példával:
1. példa:
Korán kel a gyermek, rendszerint csak folyadékot fogyaszt, esetleg egy péksüteményt vagy egy kiflit eszik meg utána. A tízórai fél 10-10 körül bőséges, gyümölcs, túró, joghurt, keksz, de valamelyik gyermek ilyenkor fogyasztja a kenyeret, kiflit. Ebéd fél 1-1 óra körül, majd alvás után kevés uzsonna, egy alma, vagy egy joghurt, és este 6-fél 7 körül a vacsora. A legtöbb gyermek 2 éves korig még fürdés után szopizik, vagy issza meg a tejet elalvás előtt.

2. példa:
Későn 8-9 körül kel, bőségesen reggelizik. Majd ebédel 12 körül, és alvás után rendesen uzsonnázik, majd 7- fél 8 körül vacsorázik. Ilyenkor már előfordulhat, hogy keveset vagy alig eszik, de sok folyadékot fogyaszt.

Kisdedkorban a gyermekek két-háromfogásos ételt ritkán tudnak elfogyasztani. Általában már az első fogástól csillapodik az éhségük, és a második fogás fogyasztása közben befejezik az étkezést. Sose tegyünk elé nagy mennyiséget, inkább repetázzon. Két éves korigdaraboljuk fel az ételeket, amennyire tudjuk. Például a főtt répát ne adjuk egyben, ahogy kivettük a levesből, hanem karikázzuk fel. Nagyon fontos ez a húsoknál is.

Ötletek az étkezésekre

Reggeli:
- anyatej, tej, mézes tej, kakaó
- kenyér, zsemle, kifli, kalács, péksütemény
- vaj
- sonka, sajt, körözött, májkrém, tojáskrém, padlizsánkrém, lekvár (ha lehet házi), méz
- zöldpaprika, paradicsom, retek, kígyóuborka

Tízórai:
- gyümölcs akár kétféle
- joghurt gyümölccsel vagy gyümölcsjoghurt (nézzük meg az összetételét!)
- kefir zsemlével
- gyümölcs keksszel
- gyümölcsturmix piskótával
- túrórúdi egyszer-egyszer (vigyázzunk, veszélyes, gyorsan rákapnak! ;-))

Ebéd:
- húsleves gazdagon, gulyásleves, borsóleves, krémlevesek
- leves után egy sütemény vagy aranygaluska, túró gombóc, palacsinta
- főtt krumpli, saját készítésű sült krumpli, krumplipüré, rizs, tészta
- sült csirke, főtt csirke, pörkölt (nem zsíros és nem erősen fűszeres), fasírt, húsgombóc, bundás kenyér, paprikástojás
- tökfőzelék, borsófőzelék, zöldbabfőzelék, krumplifőzelék, spenót, töltött paprika
- rakott krumpli, rakott tészta, rakott kel

Uzsonna: 
- gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs
- joghurt keksszel, túrókrém, kölesgolyó, buláta

Vacsora:
- sonkás kenyér, sajtos kenyér, paprika, paradicsom
- virsli kenyérrel
- főzelék (2 éves korig hetente kétszer lehet adni, ha a gyermek ezt eszi szívesen)

Étvágytalanság okai lehetnek:

1. Rejtett vagy nyilvánvaló betegség
2. Alkati adottság (családi kisétkűség)
3. Vérszegénység
4. Egészséges, mozgékony, jókedvű, DE
- szülő túl nagy követelménye
- rendszertelen étkezés, helytelen szokás, szoktatás
- édességek napközbeni fogyasztása
- röviddel étkezés előtt szörp, gyümölcslé
- nincs türelme az evéshez
- keveset van levegőn
- fáradtság, késői esti lefekvés

5. Fogzás



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése