Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 20., hétfő

Trombocitopénia (alacsony trombocitaszám)

Trombocitopénia (alacsony trombocitaszám)
A trombocitopénia a véralvadás folyamatában résztvevő vérlemezkék (trombociták) számának csökkenését jelenti.
A vérben rendesen mikroliterenként 150.000-350.000 vérlemezke található. Kóros vérzés léphet fel, ha a vérlemezkeszám 30.000/mikroliter alá esik, de tünetek általában csak akkor jelentkeznek, ha 10.000/mikroliter alatti.
Számos betegség okozhat alacsony vérlemezkeszámot, de az ok többnyire ismeretlen. A csökkent vérlemezkeszámnak négy fő oka lehet: a csontvelő elégtelen vérlemezke termelése, a megnagyobbodott léps fokozott vérlemezke megkötése, a vérlemezkék fokozott pusztulása vagy felhasználódása, illetve a vérlemezkék felhígulása.
Tünetek
A bőrvérzés lehet az alacsony vérlemezkeszám első tünete. Számos tűszúrásnyi bíborszínű pont jelenik meg, rendszerint a lábszárakon, és enyhe sérülések is elszórt véraláfutásokat okoznak. Az íny vérezhet, és esetleg vér jelenik meg a vizeletben és a székletben is. Olykor a menstruáció szokatlanul erős. A műtétek és balesetek veszélyesek lehetnek, mert a vérzést nehéz elállítani.
A vérzés rosszabbodik a vérlemezkék számának csökkenésével. Igen alacsony vérlemezkeszám (rendszerint 5000 és 10.000/mikroliter között) emésztőrendszeri vérzést és életet veszélyeztető agyvérzést okozhat sérülés nélkül is.
Kórisme
Az orvos trombocitopéniára gondol, ha valakinél rendellenes véraláfutás és vérzés lép fel. Gyakran ellenőrzik rutinszerűen a vérelemezkeszámot olyanoknál, akiknél trombocitopéniára hajlamosító rendellenesség áll fenn. Gyakran olyanoknál találnak trombocitopéniát, akiknél más okból végeztek rutin vérképvizsgálatot, és akiknek nincsen vérzéses tünetük.
A trombocitopénia okának felderítése igen fontos a kezelés szempontjából. Az orvosnak el kell döntenie, hogy fennáll-e valamilyen betegség, ami a trombocitopéniát okozhatja. Ha ez nem sikerül, a tünetek segíthetnek az ok tisztázásában. Például, láz általában fertőzéses, vagy autoimmun eredet - szisztémás lupusz eritematózus, vagy trombotikus trombocitopéniás purpura - esetén szokott előfordulni, de rendszerint nincsen láz, ha az ok idiopátiás trombocitopéniás purpura, vagy valamely gyógyszer. Lépnagyobbodás - melyet az orvos érezhet a fizikális vizsgálat során - arra utal, hogy a lép szűri ki a vérlemezkéket, és a trombocitopénia valamilyen lépnagyobbodást okozó betegség miatt alakult ki.
A vérminta mikroszkóppal vizsgálható, a vérlemezkék száma és nagysága pedig elektronikus úton mérhető, így a trombocitopénia súlyossága megítélhető, és támpontot ad az ok kiderítéséhez is. A csontvelői minta - melyet egy fecskendő tűjével nyernek (csontvelő aspiráció) - mikroszkópos vizsgálatas a vérlemezkék termelődéséről ad információt.
Kezelés
A gyógyszer okozta trombocitopénia rendszerint megszűnik a gyógyszer elhagyása után. Akiknél nagyon alacsony a vérlemezkeszám, azokat kórházban kezelik, vagy otthoni ágynyugalmat javasolnak az esetleges sérülések elkerülésére. Ha a vérzés súlyos, vérlemezkéket adnak, különösen akkor, ha a trombocitopénia oka a csökkent termelés.

AUTOIMMUN TROMBOCITOPÉNIA-SZÁJNYÁLKAHÁRTYA BEVÉREZÉSEK

1.



2-



3-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése