Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 20., hétfő

AZ ALMÁRÓL


Az alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: „Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.” Arra is régen rájöttek már, hogy az alma leghasznosabb vitaminjainak és egyéb anyagainak zöme a gyümölcs héjában, illetve a közvetlenül alatta elhelyezkedő húsrétegben található. Tehát igaz a másik mondás, hogy: „Héjában van a vitamin”.
Az alma legnagyobb mennyiségben előforduló vitaminja a C-vitamin. Egy közepes alma – fajtától és frissességtől függően – 5–10 mg C-vitamint tartalmaz, amelynek kb. fele-kétharmada a héjban és annak közvetlen közelében halmozódik föl. A gyümölcs ezenkívül fontos forrása az A-vitaminnak, a B-vitaminoknak (főként a folsavnak) és a kalciumnak.
Tehát ajánlott napi egy alma fogyasztása, de semmiképp ne a héját dobd ki, hanem az almahámozót.
Az almáról bővebben:
Az alma egy gyümölcs, illetve az azt termő almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.
Az almafa termése gömbölyded, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedés öt apró, elszáradt csészelevelet rejt.
Az alma viaszos héja a jóízű gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak. Az ilyen terméstnevezzük almatermésnek.
Az almafák általában a 15–33 °C közötti kiegyenlített klímát kedvelik. −20 °C alatt már fagykárt szenvednek. Csapadékigényük 600–800 mm évente, ebből 350–550 mm a tenyészidőszakban. Legjobban a 5,7–7,6 pH értékű talajt kedvelik, amelynek legalább 1-2 %-os humusztartalma van.

A világ minden száz almájából három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik. Környezeti adottságaink lehetővé teszik, hogy a legjobb ízű, és küllemében is tetszetős alma teremjen Magyarországon. Az étkezési alma mellett a világ talán legjobb almalé-sűrítményét is hazánkban készítik, ami leginkább a Jonathan és Idared fajta túlsúlyának köszönhető.
Az alma, mint minden más gyümölcs, tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat, ebben tehát nem különbözik sokban más gyümölcsöktől. Van azonban pár kivételesen előnyös tulajdonsága, melyek kiemelik a mezőnyből, és legfontosabb gyümölcsünkké teszik.
Az alma fogyaszthatósága nem idényszerű
Elérhetősége ugyanis nem korlátozódik néhány hetes időszakra, ugyanis kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen és viszonylag olcsón megvásárolható, akárcsak a narancsfélék vagy a banán. Fogyasztásának nagyságrendje is a déligyümölcsökéhez hasonlítható, mivel a többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama, és ez az arány a megtermelt és az elfogyasztott mennyiségben is hasonló.
Az alma kúraszerűen alkalmazható
Az almafogyasztás csodálatos mértékben javítja általános egészségügyi állapotunkat. Nem véletlen a világszerte elterjedt mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!" Rendszeres, egész éves fogyasztása lehetővé teszi, hogy az egészségre kifejtett jótékony hatása folyamatosan érvényesüljön. Nem véletlen, hogy akárcsak régen, úgy némely jelenkori gyógynövényes könyvben is helyet kapott, mint gyógyhatású növény.
A csecsemők első gyümölcse
A még kissé ingatag emésztésű csecsemők első gyümölcse az alma, mert bizonyítottan hatásos mind székrekedés, mind hasmenés ellen. Ezt a jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, mely felnőttkorban is életfogytiglan képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, ami nagyban csökkenti a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Vitaminok
A legtöbb gyümölcs esetében vitamintartalma a legnagyobb érték. Az alma C-vitamin tartalma csupán közepes. Napi szükségletünknek kb. 1/3-át fedezi egy alma, azonban ez a C-vitamin teszi lehetővé, hogy az almában nagy mennyiségben jelen lévő egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat.

Tápérték 100 g almában
Fehérje
0,3 g
Zsír
0,4 g
Szénhidrát
5 g
Vitaminok
E, B1, B2, B6, C
Ásványi anyagok
K, Fe, Mg, Ca
Energia (Joule/ kalória)
232/55

Ásványi anyagok
Az alma az ásványi anyagok egész garmadáját sorakoztatja föl, igen kiegyensúlyozott módon. Ezek közül a leginkább említésre méltók a kálium, a bór, a cink, a mangán, a fluor, a jód és a szelén. A kálium hatásos magas vérnyomás ellen és fontos az izmok, így a szív egészségéhez, a bór a menopauza után lévő nőknek jelent segítséget az ösztrogén megtartásában, a kalcium a csontok egészségét segíti és a csontritkulás ellen hat, a cink immunstimuláló hatású, kedvező a látás szempontjából, és csökkenti a prosztatabántalmak valószínűségét. A mangán csökkenti a fáradékonyságot, a fluor a fogak romlását mérsékli, a jód pedig a szellemi frissességet segíti. A szelén különösen jótékony, ugyanis hatékony antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését.
Rosttartalom

Az alma rosttartalmának egy harmada pektin, ami igen sokoldalú anyag. Mint már említettük, csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és csökkenti a vastagbél-daganatok kockázatát. Kedvező hatású cukorbetegség esetén is, mivel a pektin vékonybél falán alkotott bevonata csökkenti a cukor felszívódását is.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok jelentős mértékben semlegesítik a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, amik daganatok, agyvérzés és szívpanaszok okozói. Az alma fő antioxidáns alkotórészei: a quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin, amik főleg az alma héjában(!) vannak. Az American Journal of Epidemiology című folyóirat 1997-es számában finn kutatók közzétették hosszú távú, 28 éven át tartó kutatásaik eredményét, mely szerint a rendszeres almafogyasztók körében volt a legkevesebb agyvérzés, szívbetegség, valamint tüdőrák. A hatást az antioxidánsoknak, azok közül is főként a quercetinnek tulajdonítják, márpedig az alma a legjobb quercetin-forrás!
Az alma antioxidánsai ráadásul besegítenek a pektinnek a koleszterin elleni harcban, ugyanis a koleszterin érkárosító hatását egy oxidációs termékének az érfalon való lerakódása okozza.
Egy Wales-ben elvégzett kutatás szerint az alma javítja a tüdőfunkciókat, melynek oka egyelőre nem tisztázott, de egyes szakértők ezt a hatását is az antioxidánsoknak tulajdonítják.
Jótékony hatása az egész almának van
Bizonyított tény, hogy az alma számtalan jótékony anyaga külön-külön fele olyan hatékonyak csupán, mint ha egyszerre, alma formában vesszük magunkhoz. Az alma összetevői olyan finom összhangban vannak, egymást erősítve, aminek eredményeképp az összhatásuk többszörösére nő. Ezt az egymást erősítő hatást nevezzük szinergizmusnak.

Az almakészítmények is gyógyhatásúak
Az alma hatóanyagai részben vagy egészben földolgozás alatt is megmaradnak, ezért az almakészítmények fogyasztásánál is számíthatunk a gyümölcs jótékony hatásaira.
A rostos és szűrt ivólevek, aszalványok, a pudingokban használt alma mellett meg kell említeni az almabort és az almaecetet is. Ezeknél ugyanis az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, melyek a nyers gyümölcsben eredetileg nem voltak jelen.
Cukortartalom

A nyers alma kalóriatartalma nem több mint 80 kcal (340 kJ), ami 4-5%-a napi szükségletünknek. Ez főleg a cukortartalomból (8-18%) adódik, aminek a fele könnyen fölszívódó fruktóz, másik fele nehezebben fölszívódó glükóz és szacharóz. Ez az összetétel a cukorfelszívódást a pektinnel karöltve még egyenletesebbé teszi. Ez az ideális energiaütemezés sportolóknál és szellemi tevékenységet végzőknél, tanulóknál egyaránt előnyös.

Fő termőterületek:
1. Dunántúl: Zala-, Vas-, Veszprém-, és Somogy megye
2. Duna-Tisza köze: Bács-, Csongrád- és Pest megye
3. Tiszántúl: Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Hajdú-Bihar- és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Egri piros
Augusztus elejétől érik elég nagy, élénkpiros gyümölcse. Elhúzódó érésű, erős növekedésű, bőven és rendszeresen terem.
Éva

Július második felétől elhúzódva érik. Gömb alakú, középnagy, mélypiros gyümölcsei rendkívül ízletesek, néha "nyári han"-ként is említik. Ez a hazai származású fajta talán a legjobb nyári alma.
Gloster

Október elején szedik, január-áprilisig is eltartható. Starkinghoz hasonló, középnagy gyümölcse sötétvörös. Húsa zöldes fehér, ropogós, kellemes illatú.
Golden Delicious
A világ legelterjedtebb téli almafajtáinak egyike. Október elején szedik, és hűtőházban akár áprilisig is eláll. Hosszú kocsányú, tojásdad, aranysárga gyümölcse rendkívül finom illatú, ízű. A legbővebben és legbiztosabban termő almafajták egyike.
Granny Smith
Későn érő, nagy, gömbölyű, élénkzöld, kemény húsú almafajta.
Idared

Szeptember elején-október végén kezdik szüretelni, egy bő héttel a Jonathan után. Kissé lapított gömb alakú, elég nagy gyümölcse világossárga alapszínű, napos oldalán élénkpirossal fedett.
Jonagold

Nagyméretű, sárga alapszínű, napos oldalán élénkpiros alma, amit a Golden Delicious-szel egy időben szüretelnek. Nagyon ízletes almafajta, ráadásul hűtőházban késő tavaszig is eláll.
Jonathan

A közelmúltig Magyarország fő almafajtája volt. Szeptember közepére érik be, és áprilisig fogyasztható. Középnagy, kissé kúpos alakú, gömbölyded, jellegzetesen piros gyümölcse kitűnő illatú és zamatú, igen közkedvelt. A magyar almatermesztés hírnevét ez a fajta alapozta meg.
Nyári fontos
Augusztus elejétől érő, hatalmas, akár fél kilós gyümölcsöket hozó rétesalma.
Starking

Szeptember végétől szüretelik, jellegzetesen hosszúkás, dudoros végű, bordás gyümölcse sötétvörös. Íze is jellegzetes, savszegény, édeskés, de rendkívül illatos. Rokonaival - a Red Delicious - fajtakörrel együtt a világ talán legfontosabb almatípusa.
Téli Fehér Kálvil
Szeptember végén szedik, és Karácsony körül szokták fogyasztani ezt a XIX-XX. század fordulója táján az almák királyának tartott fajtát. Nagy, citromsárga, bordázott gyümölcse finoman illatos és zamatos, olvadó húsú.

Almafajták szüretelési ideje és tárolhatósága

VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
I.
II.
III.
IV.
V.
VI.
Korai almák
Éva












Earlygold












Mollies Delicious












Őszi almák
Gala












Jonathan klónok












Elstar












Téli almák
Starking klónok












Jonagold és klónjai












Golden Delicious












Gloster 69












Idared












Granny Smith












#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése