Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 8., szerda

Légy óvatos! Csak így kerülheted el ezt az alattomos betegséget.


Az új tanév új kihívásokat jelent a diákok számára. Az egészségügyi szakok hallgatói friss ismeretekkel gazdagodnak, miközben − saját egészségük megőrzése érdekében − a fertőző betegségekkel szembeni védekező módszereket is elsajátítják. Bár az esős, ködös őszi napok közeledtével elsősorban az influenzavírustól tartunk, a hazánkban is gyakori más típusú, szezonalitást nem mutató vírusfertőzések szintén kiemelt figyelmet igényelnek. Ilyen például a Hepatitis C fertőzés: a magyarországi fertőzöttek 95%-át ugyanis az egészségügyi dolgozók, valamint a vétlen elszenvedők képezik.
A Hepatitis C elsősorban a májat érintő betegség, mely vér útján terjed, hosszútávon májzsugorodáshoz vagy akár májrákhoz is vezethet.
 Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a betegség több mint 170 millió embert érint világszerte, és évente majdnem 4 millió új fertőzés történik.
Nemcsak maga a betegség, hanem a fertőzési folyamat is nehezen tetten érhető, akár 20 évig is lappanghat, az esetek 90 százalékában tünetmentes, a fertőzés körülménye pedig sok esetben nem határozható meg teljes pontossággal. A Hepatitis C fertőzés hallatán a közvélemény a szélsőséges esetekre gondol, amelyek során a fertőzöttek tűvel, vágóeszközzel felelőtlenül érintkeznek, így a betegek számos előítélettel néznek szembe. Szakértői elemzések azt mutatják, hogy a
fertőzöttek 95 százalékát az egészségügyi dolgozók, valamint az 1991 előtt vérátömlesztésen átesett vétlen áldozatok alkotják. A 1992 előtt ugyanis nem ismerték a betegséget, nem vizsgálták a vérkészítmények fertőzöttségét, így a műtéti beavatkozások során végzett vérátömlesztéskor vagy vérkészítményekkel, esetleg művesekezelés során a mai betegek többsége önhibájukon kívül fertőződött meg.

„Az egészségügyi dolgozók Hepatitis C-vel való fertőződésének megelőzésére a leghatékonyabb óvintézkedés az általános higiénés előírások betartása.
 Ilyen például a gyakori kézmosás, illetve gumikesztyű, köpeny, sapka és maszk használata. Ezeket a szabályokat a hallgatók már a korai egyetemi évek alatt elsajátítják a legtöbb foglalkozáson, különösen a Közegészségtan órán” –
: Egyértelműen fontos a munkahelyi tűszúrásos balesetek utóintézkedéseinek betartása, amikor az egészségügyi dolgozó a már használt injekciós tűvel, szikével megszúrja vagy megvágja magát. Ilyenkor az előírások szerinti laboratóriumi vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen az esetleges fertőződés felismerésére.
 Emellett, az egészségügyi dolgozók szisztematikus szűrése is fokozott figyelmet igényelne”.
A Hepatitis C esetében jelenleg nincs garantált gyógyulást hozó kezelés minden beteg számára, az elmúlt években azonban jelentős előrelépések történtek. Új gyógyítási módszerek egészítik ki a korábban interferonon alapuló kezeléseket, a korszerű orvosi technológiáknak köszönhetően pedig a gyógyulási arány növekvő tendenciát mutat.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése