Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 6., hétfő

EGY ALATTOMOS CSÚNYA BETEGSÉG A SZEMOLCS

Egy alattomos és csúnya betegség: a szemölcs

Látványra kellemetlen, és amennyiben a test érzékeny vagy horzsolásnak kitett felületén jelenik meg, akár veszélyessé is válhat a szemölcs.
A közönséges szemölcsök a legtöbb esetben az ujjakon, illetve a végtagok különböző pontjain jelennek meg, és amennyiben egyszer már befészkelte magát hozzánk, biztosak lehetünk abban, hogy máskor is felüti a fejét. A leggyakrabban kisgyerekkorban jelenik meg, de a felnőttek sem élveznek védelmet ellene, így gyakori látvány lehet egy egyébként teljesen egészséges felnőtt bőrén is a szemölcsös folt.

De mi okozza?

A szemölcsök kialakulásának hátterében a humán papilloma vírus áll. A szakemberek biokémiailag többféle típusát is megkülönböztetik a vírusnak, amelyek eltérő kórképeket hoznak létre.
A HPV-vírus így nemcsak a már ismert és félelmetes, a nemi szerveken belüli (méhnyakrák) daganatos betegségek kialakulásáért lehet felelős, de a teljesen közönséges szemölcsök megjelenéséért is. 
Lappangási ideje viszonylag hosszú, négy és nyolc hét között lapul a szervezetben észrevétlenül a vírus, mielőtt a bőrfelület "belobbanna", így sok esetben nehéz visszakeresni az emlékeink között, hogy hol is találkozhattunk a vírussal. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban azt, hogy a laphámrákért felelős vírussal kifejezetten testi kontaktus útján találkozhatunk, így a megelőzésben kiemelkedő szerepe van a szexuális aktusok során az óvszeres védekezésnek.

Gyenge immunrendszer?

Fontos tudni, hogy talán nincs is olyan ember, aki ne találkozott volna már a HPV-vírus valamelyik válfajával, ugyanakkor egy egészséges és erős szervezet, a jól működő immunrendszer az esetek egy jelentős részében egyszerűen "lesöpri" magáról azt. Ám más a helyzet, ha a vírus védtelen felületet talál, sérült bőrt, esetleg más betegség, az állandó és folyamatos stressz miatt legyengült immunrendszert.

Az első benyomás

Bár a szemölcs fájdalommentesen (így alattomosan) jelenik meg a bőrön, sokáig észre sem veszi a beteg. Később azonban jellegzetes kép a szurkált, tagolt felszín (apró kis lyukak egy kicsi területen), amelyek tapintásra tömöttek, kemények. Bár a szemölcs jelenléte önmagában nem fájdalmas, ha "rossz" helyen jelentkezik, mondjuk a talpon vagy két ujj között, esetleg az aktív kéz ujjbegyein, akkor fájdalmassá válhat, illetve zavarhatja a mindennapi életet. Mindeközben a beteg nem győzi takargatni az elváltozást, hiszen, főleg ha az terjedni kezd, kifejezetten kínos lehet kollégák előtt. Illetve egy új párkapcsolat kialakításának sem kedvez, ha a romantikus pillanatokban szembesül a jelölt a vírus okozta bibircsókokkal.

A nemi szemölcs

A nemi szerveken megjelenő szemölcs (condyloma acuminatum) egy aprócska vörös, esetleg bőrszínű csomó megjelenésével köszön be, amely rekord sebességgel képes szaporodni, a csomók összefolynak, és növekedve jellegzetes karfiolforma képet adnak. Az összeérő bőrfelület, a meleg, nedves közeg kedvező lehet a szaporodás szempontjából, így nemcsak a nemi szerveken, de a húgycső illetve a végbélnyílás környékén is szaporodásnak indulhat a látványra kifejezetten taszító nemi szervi szemölcs.

Extrém szemölcs

Akad olyan változata is a szemölcsnek, amely nem emelkedik ki a hámfelületből, laposan elterül, de hatalmas területeket képes "bekebelezni". Másik változata gigantikus méretű is lehet, olyannyira, hogy a környező ép szöveteket el is torzítja a condyloma giganteum, amely nemcsak látványra lehet borzasztó, de szabdalt felszínében előszeretettel vernek tanyát baktériumok, így könnyen elfertőződik, és súlyos esetben akár laphámrákká is alakulhat.
Nagyon fontos tudni, hogy bár a közönséges szemölccsel ritkán fordulunk orvoshoz, valójában nem lenne szabad elhanyagolni a dolgot, hiszen a legtöbb esetben nem fog magától elmúlni a probléma, valamint, ha bármilyen területen, bármilyen jellegű szemölcsöt észlelünk magunkon, akkor szólaljon meg a vészcsengő a fejünkben, hogy az immunrendszer valamiért alulműködött és nem zárta le időben a kapukat a vírus előtt.
Éppen ezért a konkrét szemölcseltávolítás mellett nagyon fontos lesz az immunrendszer felturbózása is, ha azt szeretnénk, hogy a már szervezetünkbe került vírus ne tudjon még nagyobb károkat okozni. Néha azonban úgy tűnhet, hogy a megelőzés lehetetlen feladat, ám a megfelelő higiéniai előírások betartásával legalább azt elérhetjük, hogy a család többi tagja ne fertőződjön meg, így nagyon fontos a testápoló eszközök elkülönített tárolása. (Külön kéztörlő mindenkinek, folyékony szappan használata, külön fésű, papucs mindenkinek, illetve fontos tudni, hogy arc- vagy kézkrémmel is átvihetjük egymásra a fertőzést.)
A szemölcsös területet tilos masszírozni, mert fertőző és gyorsabban terjed!

Eltávolítását szakemberre kell bízni, aki a megfelelő módszert fogja választani:

- fagyasztást
- elektrokoaguációt (elektromos sebészeti eljárás)
- kaparásos eljárást
- lézeres kezelést
- sebészi beavatkozást
- krémes alkalmazást
- illetve súlyos esetben: bleomicint alkalmaznak (ez gyakorlatilag egy kemoterápiás eljárás).




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése