Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 30., csütörtök

A VETÉLÉS 6 INTŐ JELE

A vetélés 6 intő előjele
Mit tegyél vészhelyzetben?
Az első három hónapot a legtöbb anya számára beárnyékolja a vetéléstől való félelem. Tudd meg, mikor kell valóban aggódnod!
hirdetés
Az első három hónapban a legtöbb kismama örömét beárnyékolja a vetéléstől való félelem. Sokan el sem árulják az örömhírt egészen a negyedik hónapig, mert csak akkor merik elhinni, hogy a terhességük valóban megmarad.

Pedig az esetek többségében a kisbaba egészségesen kifejlődik és megszületik. Ha nem szeretnéd felesleges aggodalmakkal tölteni az első időszakot, tudd meg, melyek azok a jelek, melyekre valóban érdemes felfigyelned!
http://www.femina.hu/spacer.gif
Mi a vetélés?
A spontán abortusznak is nevezett korai vetélés során a magzat kilökődik a méhből, még mielőtt képes lenne az önálló életre. Ezt a veszteséget a terhesség első harmadában korai vetélésnek nevezik, és többnyire amagzat rendellenes fejlődése okozza. A spontánabortusz többnyire a terhesség egészen korai szakaszában következik be, amikor sokan még nem is tudják magukról, hogy várandósak, csak erősebb menstruációs tüneteket tapasztalnak a szokásosnál.
Időnként azonban az egészséges magzat esetében is fennáll a kockázata. Az első vérfoltok és fájdalmak ugyanis nem feltétlenül jelentik azt, hogy már nincs megoldás: sokszor csak figyelmeztető jelek lehetnek.
Vetélésre utaló tünetek
A vetélést általában erős görcsök kísérik, de érezhetsz az alhas közepén, a hátra kisugárzó fájdalmat is, amit vérzés kísér. Néha erős, állandó fájdalommal jár, mely egy napig vagy annál is tovább tart, de előfordulhat, hogy nem vérzel, vagy éppen fájdalmakat nem tapasztalsz, miközben a vérzés igen erőteljes, akár a menstruáció alatt. Enyhébb pecsételő vérzés akár három napon át vagy ennél is tovább tarthat. Avetélés kezdetekor alvadt vérdarabok és szürkés anyag távozhat a hüvelyedből: hasonló helyzetben a legjobb, ha azonnal orvosi segítséget hívsz.

Mikor kell orvoshoz fordulnod?
  • Ha görcsökkel vagy a has középső részén jelentkező fájdalommal kísért vérzést tapasztalsz, mielőbb menj el nőgyógyászhoz, ez ugyanis avárandósság kori szakaszában méhen kívüli terhességre is utalhat.
  • Amennyiben egy napnál tovább erős, folyamatos, nem enyhülő fájdalmat érzel, ha nem is kíséri pecsételő vagy erős vérzés.
  • Intő tünet lehet, ha vérzésed olyan erős, mint egy szabályos menstruáció, vagy, ha a pecsételő vérzés három napnál tovább tart.
Mikor hívj azonnal mentőt?
  • Ha már volt spontán vetélésed, illetve, ha vérzel vagy görcsölsz, esetleg mindkettőt egyszerre tapasztalod, ne habozz: tárcsázd a 104-et!
  • Ha olyan erős a vérzésed, hogy egy óra alatt többször kell betétet cserélned, vagy, ha a fájdalom elviselhetetlennek tűnik, akár te is veszélyben lehetsz.
  • Ha alvadt vér vagy szürkés-rózsaszínű anyag is távozik hüvelyedből, azonnali segítségre lehet szükséged, hiszen ez arra utalhat, hogy már meg is kezdődött a vetélés.
Ha nem éred el az orvosod, menj a legközelebbi ügyeletre vagy egyenesen a kórházba. Az orvos kérheti, hogy vegyél mintát egy üvegbe, műanyagdobozba vagy valamilyen tiszta edénybe a szervezetedből eltávozó anyagból, hogy meg tudja határozni: csak fenyeget-e a vetélés, vagy már le is zajlott.

Hogyan kerülheted el a bajt?
A korai vetélést általában az embrió vagy a magzat fejlődési rendellenessége okozza, ebben az esetben pedig nem lehet megelőzni. Vannak azonban lépések, melyekkel csökkentheted a vetélés veszélyét.
Kimutatták, hogy a B12-vitamin hiánya okozhat nehéz fogantatást, és a vetélés kockázatát is megnöveli. Ha elegendő mennyiségű egészséges táplálékot juttatsz szervezetedbe, ügyelsz rá, hogy teljes kiőrlésű péksüteményeket fogyassz, elkerülheted a bajt.

Emellett azonban ne feledkezz meg a mérlegről sem: figyeld, hogy testsúlygyarapodásod a megfelelő tartományban maradjon! Legyél óvatos a gyógyszerekkel: csak azt szedd, amit olyan orvos hagyott jóvá, aki tudja, hogy gyermeket vársz, és kerüld azokat, melyek ártalmasak lehetnek a várandós nők számára.


Lehetőleg vigyázz, hogy ne fertőződj meg szexuális úton terjedő betegségekkel vagy komolyabb vírusokkal. Ha már két vagy több vetélésed volt, vegyél részt kivizsgáláson, ahol kideríthetik az okot, és megakadályozhatják a további veszteségeket.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése