Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 19., vasárnap

MIT IGYON A BABA

Mit igyon a baba?

Az emberi test kb. 75%-a, az agy 85%-a víz, testünkben minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. A folyadékigény természetesen az életkortól és a külső környezeti körülményektől is függ.
Az emberi test kb. 75%-a, az agy 85%-a víz. Testünkben minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. Az embriótól kezdve az újszülöttön, a gyerekeken és a felnőtteken át az aggastyánokig mindenkinek szüksége van megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására. A folyadékigény természetesen az életkortól és a külső környezeti körülményektől is függ.
Az újszülöttek és a csecsemők

A csecsemők folyadék-háztartása igen labilis, komfortszintjük megőrzéséhez a nap folyamán több alkalomra elosztott, kis mennyiségű folyadékot szükséges elfogyasztaniuk. A csecsemők folyadékszükséglete kb. 150 ml/kg/nap. Az anyatejet azonban a természet úgy alkotta meg, hogy a csecsemők számára szükséges folyadék- és táplálékszükségletet is kielégítse. A szoptatás elején egy hígabb, világosabb, vízszerű tej ürül, amellyel a pici először a szomját oltja. Ezután válik sűrűbbé, zsírosabbá és kalóriadúsabbá a tej, mellyel a baba jóllakik.
Kb. hat hónapos korig nem szükséges a babákat bármilyen más folyadékkal kínálni, mint az anyatej. Más a helyzet azonban láz, hányás-hasmenés ill. kánikula esetén. A láz nagy mennyiségű folyadékot von el a baba szervezetétől, és mivel a picik só- és vízháztartása a felnőttekénél is érzékenyebb, hamar kiszáradhatnak. A kiszáradás tünetei: sápadtság, bágyadtság, a szokásosnál nagyobb mértékű aluszékonyság, száraz bőr, karikás szemek. A csecsemőknél jellegzetes tünet a kutacs besüppedése. Ilyenkor napi 5-6 alkalommal folyadék-kiegészítést adhatsz a picinek.
Mit kaphat egy 1-6 hónapos baba inni?
forralt, majd lehűtött csapvíz;
boltban kapható, életkornak megfelelő instant tea;
gyümölcsből (pl. almahéjból) készült koffeinmentes tea – szőlő- vagy gyümölcscukorral ízesítve
Fél-egy éves korú babák
A 6-12 hónapos babák átlagosan napi 5-8 dl anyatejet és/vagy tápszert fogyasztanak. Ha már nem szoptatod a picurt, kb. ugyanilyen mennyiségű tápszert adj neki! Egy éves kor alatt semmiképp ne adj a babádnak tehén- vagy kecsketejet, se „tej alapú italt”, mert emésztőrendszere és veséje még nem képes lebontani az ezekben lévő fehérjéket és ásványi anyagokat.

Ha már a hozzátáplálással próbálkozol, kezdd a különböző gyümölcs- és zöldséglevekkel, így nem szükséges az extra folyadékpótlás sem. Későbbiekben, ha már főzelékféléket, pépeket, kekszeket is fogyaszt a baba, kínáld napközben ill. étkezés után is folyadékkal. Bízd rá, hogy mennyit iszik, próbáld megfigyelni, hogy vannak-e esetleg olyan napok, étkezések, vagy akár ételek, amelyek után többet vagy éppen egyáltalán nem kér inni.
Az első születésnap után
Ásványvíz
Egy éves kor fölött már megpróbálkozhatsz az ásványvizekkel is. Hangsúlyoznánk, hogy csak a szénsavmentes változatok közül válogass, mert a szénsavas vízben oldott gázok haspuffadást okoznak, refluxot produkálhatnak. A különböző márkájú vizekben más-más összetételben találhatók a oldott ásványi anyagok, ezért érdemes őket gyakran váltani, esetleg egy napon belül is többféle vizet variálni.
Gyümölcslé
Tartósítószer- és színezékmentes természetes gyümölcsleveket már az egy éves babák is kaphatnak. Ha otthon készíted ezeket a leveket, biztos lehetsz benne, hogy nem tartalmaznak adalékanyagot, sem hozzáadott cukrot.
Ha a lurkó már megismerkedett az almával, reszeld le neki a gyümölcsöt, helyezd a reszelt almát egy szűrőbe és nyomkodd át erősen, hogy kifolyjon a leve. Az így kapott 100%-os almalé igen édes és sűrű, hígítsd fel vízzel, isteni nyári-őszi szomjoltó – babának és mamának egyaránt ízleni fog!
Az almaléhez hasonlóan kipréselheted a málnát vagy akár a szőlőt is, melyek cukortartalma szintén igen magas, ezért érdemes őket vízzel hígítani.
A boltban kapható 100%-os narancslevek még lehet, hogy nem fognak ízleni a picurnak, ne erőltesd, hiszen magas C-vitamin tartalma ellenére gyakran sok hozzáadott cukrot is tartalmaz.
Üdítők
Az üdítők nagy népszerűségnek örvendenek már az egészen kis gyerekek körében, pedig köztudott róluk, hogy egészségtelenek, nem gyermekeknek valók. A kóla-félék koffein-tartalma magas, ezért izgatóan hat a gyerekekre, foszforsav-tartalmuk pedig olyan magas, hogy a pici tejfogakat teljesen tönkreteszi. Sok hozzáadott cukrot tartalmaznak továbbá az alacsony gyümölcstartalmú levek, szörpök is, nem beszélve az adalékanyagokról. Szoktasd hozzá a piciket már ebben a korban az egészséges életmód keretein belül, hogy szomjukat vízzel, esetleg teával oltsák, mellőzzék a hizlaló, cukros, szénsavas üdítőitalokat.

Teák
Semmiképpen se adj eredeti fekete teát vagy gyümölcsaromával illatosított fekete teát a picinek! Válaszd inkább a valódi gyümölcsteákat, ha lehet, készíts ezeket is házilag!
Almatea: Mosd meg és vékonyan hámozd meg az almát, 1-2 napig hagyd szabad levegőn száradni. Forralj vizet, dobj bele 1-2 darabka fahéjat és szegfűszeget, valamint a száraz almahéjat! Áztasd 5 percig, szűrd le, majd hűtsd szoba-hőmérsékletűre!
Csipkebogyó tea: Fél liter hideg vízbe szórj egy-két evőkanálnyi száraz, zúzott csipkebogyót, majd melegítsd fel kb. 40 fokosra és szűrd le. Egy kiskanál mézzel édesítsd!
Fekete ribiszke tea: Forrázz le bögrénként egy púpozott teáskanálnyi fekete ribizli levelet, hagyd állni egy percig, majd szűrd le! Nem szükséges cukrozni!
Málnatea: Forrázz le 1 teáskanálnyi szárított málnalevelet és néhány szem (fagyasztott) málnát, hagyd állni 8-10 percig, majd szűrd le! Ízesítsd egy pici mézzel!
Kamilla tea: Forrázz le csészénként egy evőkanálnyi szárított kamillavirágot, fél perc múlva szűrd le! Pár csepp citromlével, egy kiskanál mézzel a gyermekek is szívesen fogyasztják.
Gyermekláncfű: Forrázz le egy kiskanálnyi apróra vágott gyermekláncfüvet, hagyd állni egy percig, majd szűrd le!
Mikor és mennyit adj inni a babának?
A babáknak és a kisgyerekeknek sose étkezés előtt adj inni! A legjobb, ha két étkezés között, vagy étkezés után kínálod. Nagy melegben, kimerítő játék közben ill. télen a jól felfűtött szobában gyakrabban adj inni pár kortyot a picinek. Sportolás, séta, játék alkalmáva #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése