Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 1., szerda

RUBOELA SZEMELVÁLTOZÁSOK-KÉTOLDALI KATARAKTA

A magzati károsodás mértéke a megbetegedés időpontjától függ, a legnagyobb veszélyt az első trimeszterben bekövetkezett fertőzés jelenti. A terhesség első hónapjában fertőzött anyák magzatai 50%-ban, a második hónapban fertőzöttek 20%-ban, a harmadik hónapban fertőzött magzatok pedig 4%-ban érintettek.

A magzat - amennyiben túléli a fertőzést - súlyos károsodást szenved. A fejlődési rendellenességeket congenitalis- veleszületett - rubeola szindrómaként (CRS) ismerjük. Akomplett CRS tünetei közé tartozik a veleszületett szívbetegség, a teljes vagy részleges vakság, a kétoldali süketség, a növekedés elmaradása. A központi idegrendszer érintettsége általánosabb, a szellemi visszamaradottság a közepestől a súlyos fokig változhat. Az egyensúlyi - és mozgászavarok már óvodáskorban észlelhetők, iskoláskorban pedig megjelennek a pszichiátriai rendellenességek és a magatartászavarok.

Kétoldali katarakta

Szemelváltozások : egy/kétoldali cataracta, glaucoma, microphtalmia (kisszem), myopia (rövidlátás), strabismus (kancsalság), vakság, nystagmus (szemtekerezgés), cornea (szaruhártya) homály/borussága, retinopatia (szem ideghártyájának nem gyulladásos eredetű bántalma).


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése