Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. április 14., kedd

Kötelező tudnivalók a hasmenésről csecsemőknél és kisgyerekeknél

Kötelező tudnivalók a hasmenésről
csecsemőknél és kisgyerekeknél
 E betegséggel előbb-utóbb mindenki találkozik. A gyomor, -bélrendszer fertőzései elég gyakoriak és nem egyszer járványos formában jelennek meg. Tavasszal és ősszel gyakrabban fordulnak elő. Leggyakoribb szövődmény ebben az esetben is a kiszáradás (ahogy hányás esetében). A kezelés alapja pedig, a folyadékpótlás. Ha a hasmenés elhúzódó részletes kivizsgálásra van szükség.
Okok:
Legtöbbször vírus vagy baktériumfertőzés
Féregfertőzések (kisgyerekeknél a fonalféreg gyakori)
Nagy mennyiségű rostos étel fogyasztása
Antibiotikumos kezelés
Stressz
Romlott étel
A gyerekeknél világszerte a hasmenés leggyakoribb oka a Rota vírus. Aki szükségesnek érzi, Magyarországon is elérhető szájon át adható oltás, ami véd a fertőzéstől.
Tünetek:
Nagy mennyiségű, híg gyakori székletürítés, mely kiszáradáshoz vezethet
Társulhat hozzá hányás (mindenképp orvosi ellátást igényel)
Erős, nem szűnő hasi fájdalom
Elesett állapot
1 éves kor alatt biztosan orvosi ellátásra van szükség. (de idősebb gyerekeknél is szükség lehet rá a hasmenés mértékétől és a tünetek erősségétől függően)
Mit tehetünk?
Anyatejes babáknál, kisgyermekeknél célszerű a szoptatást tovább folytatni, így nem csak a folyadék pótlása van megoldva, hanem az anyatejből olyan anyagok kerülnek a gyermek szervezetébe, melyek segítik a betegség leküzdésében. Tápszert kapó babák esetében a táplálást szintén folytatni kell a táplálást.
Ha már vegyes étrenden van a gyermek, akkor elektrolit oldatot is adhatunk. Nagyobb gyermeknél ugyan ezt kövessük.
Nem tilos hasmenés esetén enni! Javasolt a banán, rizs, alma, sárgarépa, zöldségleves. Tartózkodni kell viszont a tejtől, tejtermékektől, zsíros, nehéz ételektől, rostban gazdag gyümölcsöktől (barack, sárgabarack).
Figyelni kell a kiszáradás jeleit, ha úgy látod, hogy gyermeked több folyadékot veszít, mint a bevitt mennyiség, mindenképp fordulj vele orvoshoz. (a kiszáradás jeleiről itt olvashatsz)
Csecsemőknél célszerű a gyakori pelenkacsere és bőrvédő krém használata.
Kaphat a gyermek probiotikumot is. Gyógyszertárban kapható kisgyermekek számára is. Patikákban sajnos nem, de webáruházakból beszerezhető egy kiváló magyar termék: a Hummel Mikrorostos Gél, amiről mi is írtunk már - ajánljuk figyelmetekbe, szerintünk az egyik legjobb.
Ne adjunk bélműködést csökkentő, has-fogó szereket (pl. Lopediumot), mert késleltetik a gyógyulást. E szereket csak orvos utasítására használjuk.
Megelőzés:
A legjobban a rendszeres kézmosás/fertőtlenítés akadályozza meg a fertőzések kialakulását
Ügyeljünk az ételek minőségére, állapotára, eltarthatóságára. Nyári melegben ne hagyjuk elől hosszú ideig az ételt, tegyük mielőbb hűtőbe őket
Háziállatok is terjeszthetnek, hasmenést okozó kórokozókat. Ebben az esetben is segíthet a kézmosás és az ésszerű elővigyázatosság (a gyermek ne játsszon a kutya labdájával, ne vegye a szájába, stb.)
Ne igyon a gyermek magas cukortartalmú italokat.  A cukortartalom fel van tüntetve a dobozokon, üvegeken - ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmetekbe a Hozzáadott cukrokról írásunkat. Inkább otthon készített italokkal kínáljuk a gyerekeket.
Ha antibiotikum okozza a hasmenést,  probiotikum szedése javasolt ez esetben.
Ha stressz okozza a hasmenést, próbáljuk azt csökkenteni. Ha egyedül nem megy, kérj segítséget, például az iskolában, óvodában, keress fel egy jó pszihológust vagy kineziológust. Sok esetben segítséget nyújthatnak a Bach-virág cseppek is.

egy jó pszihológust vagy kineziológust. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése