Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 20., hétfő

NYÁRI HASMENÉS ÉS MEGELŐZÉSE

 A nyári hasmenés és megelőzése


Ahogyan a tavaszi, téli hónapokra a légúti virózisok a jellemzőek, nyáron a hasmenéssel járó betegségek a gyakoribbak. 
Ha nem vagyunk elég óvatosak, egy hasmenés elronthatja az egész család nyaralását. 

A hasmenés oka lehet baktérium, vírus, parazita, de lehet csak egyszerűen táplálkozási túlkapás is, amikor mennyiségileg terheljük túl az emésztőcsatornát. 

A bakteriális hasmenés egyik formája a vérhas, amelyet igen gyakran a mosatlan vagy felületesen megmosott gyümölcs és zöldség okoz. Jellemző rá a lázas hasmenés, fájdalmas székelési ingerrel, amely során nyálkás, véres széklet ürül. Az általános állapot rossz, néha idegrendszeri panaszok is társulnak a tünetekhez: fejfájás, zavartság, rángógörcsök. Ez utóbbiak a baktérium toxinhatásának tulajdoníthatóak. A megelőzés fő módja a gyümölcsök és zöldségek alapos megmosása, főleg ha ezeket nyersen fogyasztjuk.

A szalmonella baktérium által okozott hasmenés is nyáron gyakoribb. Ennek oka a nem helyesen tárolt tojás, amely romlandó a nagy melegben, és kiváló táptalajt képez a szalmonella számára. Ezért nyáron kerülni kell a majonézes ételeket, nyers tojással készült fagylaltot, a tejszínhabos süteményeket. 

A szalmonellózis is lázas hasmenéssel jár, súlyos lefolyású, legtöbb esetben kórházba kerül a beteg. 

A clostridium nevű baktérium általában romlott hús- vagy zöldségkonzervekben fordul elő. Az ilyen konzervekből nagy nyomással áramlik ki a levegő, ezeket szigorúan el kell dobni, mert életveszélyes ételmérgezést okozhatnak. 

A parazitás fertőzések közül leggyakrabban az epeféreg (lamblia) okoz hasmenést, de az A-típusú sárgaság, enterovírusok is képezhetik a hasmenés okát. Ezek esetében is a behatolási kapu a száj és a piszkos kéz, és a nem megfelelően megmosott zöldség-gyümölcs okolható a betegség kialakulásáért. Gyakran az ivóvíz is fertőzött a már említett baktériumokkal, vírusokkal, ezért ismeretlen kutakból, forrásokból nem szabad inni. 

Hasmenés esetén az első lépés mindig a diéta vagy a koplalás, mely által időt adunk a szervezetnek a pihenésre. A diéta alatt teáztatást értünk, amelynek hossza a betegség súlyosságától és a beteg életkorától függ. Az esetek felében meg is oldja a problémát, ellenkező esetben adhatunk gyomorfertőtlenítő gyógyszereket. Antibiotikumot nem adunk, mert befolyásolja a székletvizsgálatot. 
Tudni kell azt, hogy a nyári hónapokban nagyobb a szervezet folyadékigénye. Ezt csak részben fedezi a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A rendelőben szerzett sokéves tapasztalat alapján írom, hogy a hasmenések kiváltásában a görögdinnye és az uborka nagyon gyakran szerepel, óvatosan kell tehát fogyasztani őket, főleg a gyermekeknek. 

Még jó tudni, hogy a nagy melegben csökken a gyomorsavtermelés, ezért ésszerűbb keveset és gyakrabban enni, és kerülni a nehezen emészthető élelmiszereket. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése