Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 7., kedd

A NYELV

A nyelvünk
Ha nem volna ízérzékelésünk, valószínűleg soha nem találtunk volna ki ilyen elképesztően sok ételt. Az ízek érzékelésének képessége azonban nemcsak a lakomákat teszi élvezetessé, hanem az életben maradás szempontjából is fontos.
Az ízek jelzik számunkra, hogy mi ehető és mi nem, segítségükkel könnyebben kiválaszthatjuk az édes, érett, energia dús, cukrokat tartalmazó gyümölcsöket. Legérzékenyebbek mégsem az édes ízekre vagyunk.
A keserűt már sokkal kisebb dózisban is észleljük, ami fontosabb is, hiszen a legtöbb mérgező gyümölcs, bogyó és gomba ilyen ízű.
A nyelv felépítése

Ez a csupa izom szerv rendkívül bonyolult mozgásokra képes: nélküle nem tudnánk beszélni, segít a szopásban, a nyálazásban, a rágásban, főszerepet játszik az ízek érzékelésében, és nagyon érzékeny tapintószerv is.
tükörben nézve a nyelvünknek csak az első kétharmadát vehetjük szemügyre, amelynek neve szájpadi felszín. A fennmaradó rész a hátsó garati terület, míg a nyelv alsó része vékony, sima nyálkahártya, közepén egy redőzött szövettel, a nyelvfékkel. Az elülső, bársonyos tapintású területen helyezkednek el az ízeket érzékelő receptorsejtek.
A nyelv elfehéredését és a rajta jelentkező lepedéket gyakran más testi betegségek tüneteként a lerakódásokból és fehérvérsejtekből álló, elhalt réteg okozza. A pálcika alakú szemölcsök úgy működnek, mint a dörzspapír: a nyelv tisztító és súroló funkcióját teszik lehetővé. Amikor egy érzékeny sebet vagy egy kisebb bőrsérülést megnyalunk, a pálcika alakú szemölcsök letisztítják a felületet. Ez még a nyál baktériumellenes alkotórészeinek (például a lizozim enzim) hatásaival egészül ki. Így "gyógyítjuk" a sebet, ami az állatvilágban is megfigyelhető.
Ízlelőreceptorok azonban nem csak itt találhatók. A száj nyálkahártyáján szétszórva még számos helyen előfordulnak, beleértve a gégefedőt, a garatívet, a lágy száj padot és a nyelvcsapot is. Még a nyelőcső felső harmadának nyálkahártyáján is találunk ízlelőbimbókat, ezért van az, hogy az ételek íze a nyelés folyamán végig megmarad.
Az ingerület útja
Kinyújtva a nyelvünket, szabad szemmel nem láthatjuk rajta az ízlelőbimbókat, ám a soktucatnyi kis dudort, az ízlelőszemölcsöket már igen. Ezeknek a szemölcsöknek az oldalán és alapjánál találhatók az ízlelőbimbók. Az ízlelőbimbóban található érzéksejteken parányi nyúlványok vannak, amelyek a nyálban oldott anyagokat érzékelik.
Amikor ízanyagok hatására a sejtekben idegingerület jön létre, a jeleket három ideg (agyideg) szállítja a fej két oldalán az agytörzs kis területére. Innen az agy bizonyos részeibe: a hipotalamuszba (mely az étvággyal és a nyálelválasztási reflexszel is kapcsolatos), a talamuszba és az érzőkéreg ízlelőközpontjába jut az idegingerület. Az idegi jeleket végül az ízlelőközpont értelmezi.
Az ízek jelzik számunkra, hogy mi ehető és mi nem, segítségükkel könnyebben kiválaszthatjuk az édes, érett, energiadús, cukrokat tartalmazó gyümölcsöket. Legérzékenyebbek mégsem az édes ízekre vagyunk. A keserűt már sokkal kisebb dózisban is észleljük, ami fontosabb is, hiszen a legtöbb mérgező gyümölcs, bogyó és gomba ilyen ízű.
Az ízfajták
A nyelven található ízlelőbimbók csupán négy alapízt tudnak elkülöníteni: az édeset, a sósat, a savanyút és a keserűt, ám ezek kombinációi végtelen sok ízárnyalatot adnak.
A nyelv hegye az édesre, oldalsó része a savanyúra, a szájpadi felszín hátsó területe pedig a keserű ízű anyagokra a legérzékenyebb. Nyelvünk működése magyarázatul szolgál arra a hétköznapi jelenségre is, hogy az amúgy édesítőszerként ismert szacharinnak miért van keserű utóíze. Nyelvünk hegye csak az anyag édes ízére reagál, ám ahogy a szacharin a nyelv hátsó területeire ér, ott már keserű ízre érzékeny receptorok is reagálnak rá. Ízlelő receptorokban gazdag szervünkön egyedül a középső részén nem érzünk ízeket, mivel az ízlelőbimbók itt a legritkábbak.
A különböző életkorokban különböző ízeket részesítünk előnyben. A legtöbb kisgyerek az édes ízeket szereti, idősödve egyre inkább a savanyú, keserű és a különböző kevert, pikánsabb ízek felé fordulunk. Ösztönös reakcióink is inkább az édesek felé fordítanak, s ennek megfelelően utasítjuk el a keserűt is, ám tudatos képzéssel finomabb válaszreakciók is kialakíthatók. Ha mindez nem így lenne, nem születtek volna meg a konyhaművészet rafinált ételkölteményei sem.
Az ízek ereje
A rafinált konyhának figyelembe kell vennie, hogy a kellemes ízérzékelés a négy alapíz erejétől függ. A gyengén édes íz nem különösebben kellemes, miként a kismértékben savanyú sem az. Az enyhén keserű ízeket ugyan eltűrjük (lásd tonik), de hamar kellemetlenné válnak. Ugyanezt mondhatjuk el a savanyú ízről is nagyobb töménység esetén. A limonádét kedveljük, az ecetet már kevésbé.
Az íznek tartott érzetek gyakran az étel illatával, fizikai állagával és hőmérsékletével is kapcsolatban állnak. Ezek az érzékletek összekeverednek az ízérzékeléssel, így étkezéskor összetett élményt idéznek elő.
Az egyes ízekre adott reakciókat többé-kevésbé befolyásolja az, hogy milyen tápanyagokra van szüksége valakinek. Például a sóhiányos szervezetben a belső reakciók a sós ételek vonzerejét növelik.
Számtalan betegség is módosíthatja az ízérzékelést. Az ízlelőreceptorok károsodása alapvetően változtathat meg minden ízt, és egyes légúti fertőzések károsíthatják a szagérzékelést, amitől az ételeket is íztelennek érezhetjük.
Az ízpreferenciákkal kapcsolatban pszichikai tényezők is felmerülhetnek, a korábban, pl. fájdalommal, hányingerrel vagy betegséggel társuló ételeket kifejezetten elutasítjuk.
Az étkezés az egyik leggyakoribb "örömforrás", nem véletlen, hogy sok ember bánatában határtalanul fal, míg az önmarcangoló alkatú emberek ilyenkor inkább éheznek. Az édes ízekkel kényeztethetjük magunkat, egy forró csokoládé jobb kedvre deríthet bennünket.
Mit mond rólad a nyelved?
Ha valami nem stimmel odabent, akkor azt a szervezetünk számos módon tudatja velünk. Egészségi állapotunkról árulkodik a szemünk, a bőrünk, a körmünk, és bizony a nyelvünk is. Állj a tükör elé, és nyújtsd ki! Lássuk, mit mond a nyelvdiagnosztika!
Fakó,halovány nyelv
Ha a nyelv jelentős része „sápadt”, halvány, lazacra emlékeztető színű, és a szélét fognyomok által okozott bemélyedések szegélyezik, az a szervezet legyengült állapotát tükrözi. Általános immungyengeségre, vérszegénységre, esetleg alacsony vérnyomásra utal. A téli hónapokat követően vagy egy súlyosabb betegség után gyakori ez az elváltozás.
Gyógymód: Azonnali vitaminpótlás szükséges, mert a szervezeted kimerült állapotban van. Az Aloe vera és a homoktövis-készítmények, a noni, a kasvirág, az algák jó immunerősítők. A vérképzésben pedig a csalántea segíthet, vagy a gyógyszertárban kapható, gyógynövényekből készült Kräuter Blut szirup.
Duzzadt nyelv
A megduzzadt nyelv a szervezet vízmegtartási problémáját jelezheti. Akár attól is kialakulhat, ha túleszed magad, vagy túl sok só, esetleg alkohol kerül a szervezetedbe. Ennek következtében felborul a szervezet folyadékegyensúlya, és elkezdi megkötni a vizet. Amikor a nátrium és a só közötti arány megváltozik, a vese vizet tart vissza, hogy fel tudja hígítani a nátriumot. Megduzzadhat meleg és párás időjárástól is, mivel a szervezet vízkészlete ilyenkor hűtőberendezésként működik.
Repedés a felszínen
Ha repedést látsz a nyelveden, akkor figyeld meg a méretét, és hogy melyik részén található. A kínai orvoslás szerint a nyelven, ugyanúgy, mint a fülön vagy a talpon, leképeződnek a szerveink. A mélyedés helyzete alapján meghatározható, hogy melyik szerv működésével lehet probléma. A nyelv elején, középen található a szív, kétoldalt mellette a bal és jobb tüdő. A szív feletti rész a gyomor területe, majd felette a bélrendszer található, illetve itt húzódik végig a gerincvonal is. A hátsó terület jobb oldalon a lép, bal oldalon a máj problémáit jelzi, a nyelvgyöknél leghátul pedig a vesék területe található.
Gyógymód: Mivel szervezeted érzékenyen reagál a sóra, csökkentsd a mennyiséget. Az áfonyalé, a fekete és zöld teák jól ismert vízhajtók, de ezenkívül az uborkának, a spárgának, a zellernek, illetve a magas víztartalmú gyümölcsöknek – mint a görögdinnyének is – van vízhajtó hatásuk. Azonban mindegyik vízhajtóval óvatosan kell bánni, ugyanis ha túlzásba esel, létfontosságú folyadékot és ásványi anyagokat is veszíthetsz, ami a szervezet dehidrációjához vezethet.
Lepedékes nyelv
Amikor vastag lepedék fedi a nyelvet, az valamilyen gyulladásra utaló tünet. Jellemzően lázas betegeknél fordul elő, bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében, de utalhat felgyülemlett váladékra az emésztőrendszerben is. Ha csak a nyelv az egyik fele lepedékes, akkor az érintett oldalon lévő gyulladt fog is okozhatja. Rontja a helyzetet a sok szénhidráttartalmú étel fogyasztása, illetve ha hosszabb ideig visszamaradnak a szájban a táplálékok, mert hozzájárulnak a fokozott savtermeléshez. Mivel a lepedékben a baktériumok savakat termelnek, hosszú távon fogszuvasodást is okozhatnak.
Gyógymód: Érdemes először is megszabadulni a nyelvet borító lepedéktől. Kiskanál vagy gyógyszertárban kapható nyelvkaparó segítségével távolítsd el. Fogkefét ne használj erre a célra, mert könnyen megtelepszenek sörtéi között a lepedékben tenyésző baktériumok. Nem túl higénikus megoldás. Akár bélhurut, akár betegség okozza, kerülendő a tejtermékek, szója, hüvelyesek fogyasztása, és javasolt hurutoldó ételeket fogyasztani, mint a hagymafélék, kamillatea. Étkezések után érdemes fogat mosni, mert a fluorid megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a savtermelést.
A barnás elszinezödés
A barnás, olykor feketés elszíneződés a nyirokrendszer alulműködését jelzi. A nyirokkeringés nem tudja megfelelően elszállítani az elhalt sejtmaradványokat a szervezetből. A nyelv felszínén is felgyülemlett káros anyagok tanyáznak, amelyeket a szervezet kiválasztott, de nem sikerült eltávolítani megfelelő módon.
Gyógymód: Támogasd a szervezeted méregtelenítő folyamatait. A leghatékonyabb módszer a rendszeres sporttevékenység, a nyirokmasszázs és a szauna. Bizonyos ételek, mint a banán, alma, cékla, fokhagyma,
szilvafélék fokozzák szervezet méreganyagok semlegesítéséhez szükséges enzimtermelését.
A vörös lángoló nyelv
A feltűnően vörös színű, vérbő nyelv magas vérnyomásra, vérpangásra utal. Ha élénk színe mellett még száraz is a felülete, akkor jelentheti a szervezet B12-, B3-vitamin-hiányát is. A száraz nyelv továbbá folyadékhiányra is felhívhatja a figyelmet, de cukorbetegség is állhat a rendszeresen tapasztalt nyelvszárazság hátterében.
A nyelv bevörösödése lázas állapot következménye is lehet, de egyszerűen reagálhat a szervezet így erősen fűszerezett étel hatására is.
Gyógymód: Fokozottan figyelj a folyadékpótlásra, illetve ellenőrizd a vércukorszintedet, hogy rendben vannak-e az értékek. A sörélesztő, a barna rizs természetes B-vitamin-dús táplálék.
Foltos nyelv
Ha nyelv felszínén elszórtan foltokat találsz, és látványra olyan, mint egy domborzati térkép, akkor a nyálkahártya megsérült. A foltokban lehámló lepedék a belső szervek közül a lép és a gyomor elégtelen működésére utalhat. Emésztési problémák, rejtett ételallergia vagy B-vitamin-hiány lehet a háttérben.
Gyógymód: Kerüld a fűszeres, nehéz ételeket. Támogasd a bélflórádat élőflórás joghurt rendszeres fogyasztásával, de probiotikum-tartalmú táplálékkiegészítők szedése is javasolt, amelyek segítik a sérült bélflóra felépülését.
Nyelv égés
Ha időről időre tapasztalod, hogy nyelved bizsereg, ég, ráadásul gyomorfájás is kapcsolódik a jelenséghez, minden bizonnyal emésztőenzim-hiányban szenvedsz.
Érzékeny nyelv
Ha táplálkozás, fogmosás során fájdalom hasít a nyelvedbe, szinte biztos, hogy tápanyaghiány áll a háttérben. A tünet leggyakrabban a B6-vitamin, a niacin - B3-vitamin - vagy a vas hiányára utal. Fogyassz gyakrabban mákot, tojássárgáját, sovány húsokat és tejtermékeket. A csalánteakúra is kiválóan feltölti vasraktáraidat. Ha étrend-kiegészítőre is szükséged van, válaszd a könnyen felszívódó, folyékony változatot.
A térképnyelvnek is nevezett tünet oka a felszívódási zavar. Bőségesen fogyasztasz vitamindús élelmiszereket, mégis fáradékony vagy? Energiaszinted megőrzéséhez nem elég a tápanyagok bevitele, el is kell jutniuk a sejtekhez.
Ebben segítenek a B-vitaminok, melyeknek fontos forrása a teljes kiőrlésű gabona. Komolyabb hiány esetén azonban fordulj a táplálékkiegészítő-kúrához. A felszívódást serkentik az enzimekben bővelkedő ételek is - lehetőleg nyersen kerüljenek a tányérodra!
Enzimgazdag élelmiszerek
Ananász.
Citrusfélék.
Csírák.
Leveles zöldségek.
Búzafűlé.
Tengeri algák.
Száraz nyelv
Ez főleg azoknál fordul elő, akik nyitott szájjal alszanak. Jelezheti egy kiszáradási folyamat kezdetét vagy a nyálmirigyek nem kielégítő működését. Oka többféle lehet: túlzott stressz, időskor, helyi sugárkezelés, bizonyos gyógyszerek (pl. az idegrendszerre ható szerek). Az orrdugulás vagy tüdőbetegség miatti szájon át történő légzés is kiszárítja a nyálkahártyát és a nyelvet.
Jó tudni! A kávé, a fekete és zöld tea is szárítanak.
Mit tehetünk?
Alkalmazható a nyáltermelődést elősegítő spray is, de fontosabb a kiváltó ok megkeresése és annak rendezése. Orrduguláskor gyors segítség lehet a váltott orrlyukú légzés. Ne feledkezzünk el a bő folyadékbevitelről se! Ne dohányozzon, ne igyon kávét, csersavas teát!
A nyelv tísztitása
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szájüregi problémák egy részének kialakulásáért a nyelvlepedék a felelős, nagyon gyakran szerepel kórokként (85%) a kellemetlen szájszag hátterében is. Az éjszakai méregtelenítés során a szervezet a toxinok egy részétől a nyelven keresztül szabadul meg. A nyelvlepedék kialakulását elősegítik a modern táplálkozási szokások, a rágás hiánya, a pépes, „túlfeldolgozott” élelmiszerek és a tartós savas vegyhatás is. Mechanikus tisztítás nélkül a lepedék és annak mérgezőanyag-tartalma a napi táplálkozás során rendszeresen visszakerül a tápcsatornába. Így az egyszer már kiválasztott toxinok visszamérgezik a szervezetet. A reggeli fogmosásnál mindig tisztítsuk le nyelvünket egy lefelé fordított kanállal! Az indiai jógiknál – manapság is – a nyelv reggeli tisztítása a testi-lelki megtisztulás egyik tényezője.
Afta a nyelven
Apró, fájdalmas, vörös zónával körülírt fekélyek, amelyek a nyelv kerületén is végigfuthatnak - ez az afta. Okát nem ismerjük pontosan. Fogorvosi beavatkozás, vagy akár a legkisebb szájüregi sérülés után is előfordulhat. Néha bizonyos ételek váltják ki: szárított vagy savas gyümölcsök, csonthéjasok (pl. dió, mandula), egyes sajtfélék, paradicsom stb. A stressz is közrejátszik ezeknek a problémáknak a felbukkanásában.
Mit tehetünk?
A fekélyek kb. 10 nap alatt gyógyulnak, de ennek a folyamatát felgyorsíthatjuk helyi kezelésekkel: fertőtlenítő szájfürdővel, zsálya- és kamillateás öblögetéssel, vagy krónikus afta esetében grépfrútmagcseppes ecseteléssel és szájöblítéssel. Megelőzésképpen néha B12 vagy B6-vitamin szedése is hasznos lehet. Hatásos kiegészítő még a lizin, a C-vitamin és a béta-karotin szedése.
Ízlelés
Az ízérzékelés a nyelven található ízlelőbimbók segítségével történik, bár ízlelőbimbók nemcsak nyelven, hanem lágyszájpad és garat nyálkahártyájában is megtalálható. Az ember kb. 10.000 ízlelőbimbóval rendelkezik, melyek száma és érzékenysége idősebb korra csökken. Az ízlelés adekvát ingere a folyadékokban oldott vegyi anyagok hatása, amely a különböző oldószerekkel és a nyállal jut el az ízlelőbimbókban található kemoreceptorokhoz.
Négy alap íz különíthető el: édes, sós, keserű, savanyú. Ezeket az ízeket a nyelv más és más területein érzékeljük a legintenzívebben. Az édeset a nyelvünk hegyén, a savanyút az oldalán, a sóst a nyelv egész felületén és a keserűt pedig a nyelv gyökén érzékeljük.
Bőrérzékletek
A bőrérzékelés három formáját különböztetjük meg:
Tapintás
Hőmérséklet érzékelése
Fájdalom érzékelése
Akkor most vizsgáljuk meg a nyelvünket:)



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése