Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 4., szombat

MINDENT A GYNEKOMASZTIÁRÓL

MINDEN A GINEKOMASZTIÁRÓL!
A valódi ginekomasztia nem a mell zsírosodását jelenti: ez egy nagyjából tisztázatlan, de hormonális eredetű probléma, amely a magas ösztrogénszint, vagy a magas androgénszint ösztrogénné alakulása következtében alakul ki.
A ösztrogénnek affinitása van a mellmirigyekre, így azok irritatív, gyulladással, érzékenységgel járó kellemetlen állapotát idézi elő az arra hajlamosakban. Ez a fő tünet: a mellbimbó alatti mirigyes állomány csomósodása, érzékenysége, akár kisugrázó fájdalma, amely a mellbimbó hegyesedésével, duzzanatával jár. (De nem feltéltenül mindkét mellbimbónál.)
A mellbimbó kezd el nőiessé válni, nem az egész mell. Akinek nincs szerencséje, annak a mell zsírosodása is elkezdődik a mellbimbó mögött, de mindig csúcsosodó formában. Extrém esetben komoly mennyiségű zsír is lerakódhat, de a lerakódás alakja mindig csúcsos lesz a mellbinbó irányába, és a mellbimbó mindig duzzadt. 
A ginekomasztia szinte mindig a mellbimbó érzékenységével vagy fájdalmával jár, és a mellbimbó alatti duzzanat jól látható.
 Míg a kamuginekomasztia "kezelése" az egyszerű diéta, addig a ginekomasztiáé nehezebb. Súlyos esetben orvoshoz kell fordulni, de a serdülőkorban előforduló, komolyabb alakváltozással nem járó, nem túl fájdalmas esetek maguktól elmúlnak.  
A ginekomasztiát vagy gyógyszeresen, vagy műtéttel kezelik. Ez utóbbi során eltávolítják a problémát okozó mirigyállományt, ami azonban nem jelenti azt, hogy többé nem fordulhat elő. El lehet azon is gondolkodni, hogy ez egyészséges megoldás-e. Mindesetre plasztikai sebész körökben igen népszerű, hiszen jóval több pénz van benne, mint a gyógyszer-felírásban. Az aggodalom hangja csak azért szólal meg bennem, mert  a plasztikai sebészet nagyon laza tudományág: megnézhetjük, hány ezer nőnek kell most kicserélni az eddig biztonságosnak hitt PIP mellimplantátumát.

  Bár jobb módszer egyelőre nincs, nem árt mérlegelni, hogy elég súlyos-e a probléma ahhoz, hogy kés alá feküdjünk. Tény, hogy sosem hallottunk olyan esetet, hogy valakinek utólag gondot okozott volna a mellmirigyek eltávolítása. Arra azonban ez sem garancia, hogy egy idő után nem jelentkezik újra a probléma.
 Mi okozhatja?
- Pubertás kor
- Hormonális problémák: együtt járhat az elhízással, de az nem feltétel
- Szteoridok:  testépítő szakzsargonban bitch tits-nek nevezik, népszerű magyar neve gino,    versenyzőknél színpadon is gyakran előfordul
- Gyógyszer mellékhatás: hasonlóan a szteroidokhoz
- Betegségek: tumor, krónikus májbetegség stb. - ez általában ritka
- Öregedés
Általában az érintett tizenéveseknél ez csak annyira jelentős probléma, mint bármely más kellemetlen jelenség, beleértve a pattanásodást is. A hormonok tombolása ebben az időszakban produkál pár kellemetlen tünetet, de ezek idővel megszűnnek.
 Kezelés
Amennyiben súlyos problémát okoz, a ginekomasztia kezelése orvosi feladat. Enyhe esetben azonban bizonyos természetes táplálékkiegészítők is segíthetnek, amelyek optimalizálják a saját hormonszintet. Érdemes először ezekkel próbálkozni.
 A műtéti megoldást akkor válasszuk, ha valóban kellemetlen valódi ginekomasztiánk van. A ginekomasztia műtéti kezelése nem a zsír eltüntetését jelenti diéta helyett, hanem a mellbimbó duzzanatát okozó, mellbimbó mögötti terület kipucolását. (A műtét 100-120 ezer forintba kerül.)

NEM ginekomsztia
A legfontosabb, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal: sima elhízással ne képzeljük betegnek és hormonzavarosnak magunkat.

 1-

2-



3-



4-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése