Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 22., szerda

AZ ATYPUSOS ANYAJEGYEK KÉPEKBEN

AZ ATYPUSOS ANYAJEGYEK KÉPEKBEN


Az atípusos anyajegyek ellenőrzése a legfontosabb
EGÉSZSÉGMAGAZIN 2014.08.01 09:

Van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják ezek a jóindulatú elváltozások.
Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük később alakul ki. Vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak. Milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk azokkal kapcsolatban
"Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges. Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV sugárzás befolyásolja. Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentősége! Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab és milyen pigmentszerkezetű az anyajegye. Ha bármilyen elváltozást, vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Felnőtt korban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen panaszunk" 
 Léteznek az úgynevezett atípusos anyajegyek is, amelyek ezzel szemben szabálytalan alakúak. Színük egészen változatos, lehet fekete, sötétbarna vagy vöröses is.
Az atípusos anyajegyek esetében fokozott a melanoma kialakulásának lehetősége, így ha valakin ilyen típusú anyajegy található, mindenképp indokolt a rendszeres szűrés.
 Kiemelten fontos az anyajegyek ellenőrzése azoknál is, akiknek száznál több anyajegyük van, világos vagy fehér bőrűek, sok szeplő található rajtuk, szőke vagy vörös hajuk van, sok napégésük volt, foglalkozásukat vagy hobbijukat a szabadban végzik, esetleg családjukban rosszindulatú bőrdaganat fordult elő.
Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának különböző jelei lehetnek.Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha az alakjuk asszimetrikussá válik, növekedik, felszínük megvastagodik, színük sötétebb vagy világosabb lesz, viszketni vagy váladékozni kezd. A fenti tünetek bármelyike indokolttá teheti az anyajegy eltávolítását és szövettani vizsgálatát, de azokat is érdemes sebészileg eltávolítani, amelyek melltartópánt vagy öv alatt helyezkednek el, és folyamatos irritációnak vannak kitéve.

IKONOGRÁFIA

1-


2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-



9-



10-



11-



12-



13-





14-



15-



16-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése