Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 31., péntek

HUGYUTI FERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN

           Húgyúti fertőzések gyermekkorban
A húgyúti fertőzések a 2. helyen álló bakteriális gyulladások gyermekkorban. Az első helyen a légúti bajok szerepelnek. Az orvoshoz forduló lázas csemeték 7-10%-a ebbe a betegség csoportba tartozik. A nem megfelelően kezelt esetekben súlyos szövődmények, mint pl. vesehegesedés, magas vérnyomás, krónikus veseelégtelenség alakulhat ki.
A húgyúti rendszer része a vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag, és a húgycső. Bármely részen fordulhat elő gyulladás, amit elsősorban baktériumok, ritkábban vírusok, gombák és paraziták okozhatnak. Ezt nevezzük húgyúti fertőzéseknek összefoglalóan.
OKOK: A legtöbb fertőzést az Escherichia coli nevű baktérium okozza, ami normálisan a székletben is megtalálható.  Rizikó tényező lehet a fejlődési rendellenességek, a nem megfelelő személyi higiénia, székrekedés, a bélférgesség,a gyakori cukorfogyasztás, lányoknál a hüvely gyulladás. Alkatilag azok a gyermekek hajlamosak rá, akiknek labilis a hőháztartásuk, hideg kezük lábuk. Gyakori, hogy felső légúti betegségük is van.
 Kialakulási mechanizmusukat tekintve felszálló és leszálló fertőzéseket különítünk el. A felszálló típus –vagy hétköznapi nevén felfázás- jelenti azt az utat, amikor a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül terjednek felfelé a húgyhólyagba, majd onnan esetleg tovább a vesemedencébe. A leszálló fertőzés esetén a baktérium a véráram útján jut el más szervből a kiválasztó rendszerhez. A húgyúti fertőzések csecsemőkorban a kisfiúknál gyakrabban fordulnak elő, náluk egyébként fejlődési rendellenességet is többször látunk a húgyutakban, ami szintén hajlamosít gyulladásra. A lányok 1 éves kor után már átveszik a vezető szerepet és 3-szor annyi fertőzést észlelhetünk náluk, mint a másik nemnél. Ebben szerepet játszik, hogy náluk a húgycső rövidebb, tágabb, hamarabb feljut kórokozó a hólyagba.
TÜNETEK: A csecsemőkor a tünetek szempontjából is elkülönítendő a többi életkortól. Általános jeleket látunk, lázat, étvágytalanságot, hányást, nyugtalanságot, ill. bágyadtságot, ami sok más betegségre is jellemző, és csak a vizeletvizsgálat mutatja meg, hogy hol is van a baj. Éppen ezért, én mindig nézek lázas csecsemőnél vizeletet, még ha kicsit piros is a torka és az is okozhatja a lázat. A szövődmények megelőzése céljából teszem mindezt. Ráadásul 1 év alatt szinte kizárólag vesemedence gyulladás formájában látjuk a húgyúti fertőzést.
  A vesemedence gyulladás pedig a csecsemőknél kórházban kezelendő vénásan adott antibiotikummal. A nagyobb gyermekeknél már jól elkülöníthetők a hólyaghurut és a vese gyulladás tünetei. A hólyaggyulladásra a gyakori és/vagy fájdalmas vizelés, égő érzet jellemző, hőemelkedéssel, ritkán lázzal. A vesemedence gyulladásnál magas láz, sápadtság,hasi, deréktáji fájdalom, elesettség észlelhető, a vizelet zavaros.
DIAGNÓZIS: A gyermek „átnézése”, a szülő kikérdezése és laborvizsgálat szükséges. A hólyaggyulladásnál ez a tájék lesz érzékeny, míg a vesemedence érintettségénél a vesetáj ütögetése fájdalmas.
A pontosabb diagnózishoz nagyon fontos a vizelet vizsgálata. Csecsemőknél ez  vizeletgyűjtő zacskó segítségével történik, nagyobbaknál bilibe, pohárba történik a mintavételhez a pisilés.
Amire felhívnám a figyelmet: Reggeli vizeletre van szükség és előtte a húgyúti területet le kell mosni szappanos vízzel. A nagyobbaknál a szülő tud úgynevezett középsugaras vizeletet nyerni, ami nem más, mint, hogy a vizelet első részét a gyermek kiengedi a WC-be, bilibe, és a következő részből történik  a mintavétel. Az antibiotikumos kezelés megkezdése előtt történjen meg a vizelet vizsgálat, hiszen már 1 adag gyógyszer hatására negatív leletet kapunk, ami fals eredmény és nem használható!
A vizeletet tenyésztésre is elküldjük vesemedence gyulladás gyanúja esetén, és ekkor vérvizsgálatra is szükség van a folyamat megítélésére. Hólyaghurut  esetén elég a terápia előtt egy vizelet elemzés és ha klinikailag gyógyul a betegünk-nincs fájdalom, gyakori pisilés- az 5 napos gyógyszerszedés után, nem kell laboros vizelet ellenőrzés.
KEZELÉS: A hólyaggyulladás a gyermek otthonában is kezelhető, bő folyadék fogyasztás, pihenés, a vizelet savanyítása („C” vitaminnal pl.), bakteriális kórokozó esetén antibiotikum adása javasolható. Kiváló homeopátiás szerek is adhatók, ehhez kérjünk segítséget homeopátiában jártas orvostól! Gyógynövényes teákat is ihat a gyermek, a medveszőlőlevél, áfonyalevél, cickafarkfű és még jó néhány szóba jön, amúgy is javasolt a sok folyadék.
Vesemedence gyulladást mindenképp antibiotikum terápiával kell kezelni, 1 év alatt kórházban. Szoros után követést is igényel a szövődmények lehetősége miatt nefrológiai szakambulancián. Visszatérő húgyúti fertőzéseket ki kell vizsgálni,kinyomozni, mi az, ami hajlamosítja kis betegünket újabb és újabb gyulladásra.
MEGELŐZÉS: Itassuk sokszor csemeténket! Vizelési inger esetén minél gyorsabb vizelet ürítés legyen! Személyi higiénia tanítása. A kislányok vizeléskor a lábaikat minél nagyobb terpeszben tartsák , székelés után pedig a végbél területének gondos tisztítása szükséges (elölről hátrafelé). A kisfiúk az előbőrt mindig húzzák hátra vizelés előtt! A székrekedés rendezése, időjárásnak megfelelő ruházat is fontos.  Pamut, természetes anyagú alsóneműk viselése, szoros ruhaneműk kerülése ajánlott. És, hát ne felejtsük el! Ha harmóniában él gyermekünk a családban, akkor az immunrendszere is harmonikus és esze ágában sem lesz megbetegedni. Szeressük, szeretgessük őket sokat, sokszor.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése