Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 30., csütörtök

ATLÉTALÁB

Atlétaláb
Tipikus civilizációs betegség, az emberek egy jelentős része átesik enyhe formáján. Súlyos esetben az egész lábra kiterjed, a körmöket is érinti, ilyenkor beszélünk atlétalábról.
Az atlétaláb egy tinea pedis nevű gombás fertőzés. A gombák leginkább a sötét, nedves és meleg környezetet kedvelik. A cipőt – különösen a gumitalpú, műanyag cipőt – viselő ember lába ideális terep a gombáknak a növekedésre és szaporodásra.
Ugyanezek a gombák természetesen a testfelszín egyéb területeit – például a kezeket, nagy hajlatokat, de néha a szabad testfelszínt is – megbetegíthetik, viszkető bőrelváltozást okozva. Gyakoribb a tizenévesek között és a felnőtt férfiaknál, de előfordulhat nőknél és 12 éven aluli gyermekeknél is. Az atlétaláb könnyen kezelhető, de gyakran kiújulhat az arra hajlamos egyéneknél.
Miért alakul ki?
Az atlétaláb fertőző megbetegedés, az öltözőben mezítáb járkálva könnyen elkapható. Számos betegség biztosan hajlamosít rá, mint például a cukorbetegség vagy a lábak keringési zavarai, de a krónikusan száraz bőr is. Az izzadt láb, szoros zokni/cipő; úszás, fürdés után a lábak nem megfelelő szárazra törlése hozzájárul az atlétaláb kialakulásához.
Hogyan nézi ki?
Az atlétaláb megjelenése nem mindig azonos. Legenyhébb formában a lábujjak között (különösen az utolsó két lábujj között) a bőr hámlik, bereped. Kialakulhat vörösség, hámlás, bőrszárazság a talpon és a talpéleken. A bőrtüneteket viszkető, égő érzés kísérheti. Egyeseknél kis foltok, kifejezetten viszkető hólyagok is kialakulhatnak. Ezeket az elváltozásokat okozhatják más bőrbetegségek is mint például a kontakt bőrgyulladás és a psoriasis. A lábkörmök gombás fertőzése is előfordulhat, melynek kezelése nehézkes. A Lábköröm gombásodás a köröm leválását, morzsalékony elváltozását, elvékonyodását okozhatja. Ezek a tünetek szintén megjelenhetnek más megebetegdéseknél, psoriasisnál, de okozhatja sérülés és az öregedés is.
A láb gombás fertőzései többféle gombától is kialakulhatnak, és egyéb bőrbetegségektől is elkülönítendőek! Így célszerű szakorvossal megvizsgáltatni magát mielőtt kezelésbe kezd. Számos gombaellenes szer elérhető manapság. Fontos, hogy az Önnél problémát okozó fajta ellen megfelelőt használja. Különben rontja a későbbi kivizsgálási lehetőségeket, így a végleges és teljes gyógyulás esélyeit is.
Hogyan diagnosztizálható?
Bőrgyógyásza alaposan megvizsgálja a lábát. Ennek során a területről bőr vagy köröm kaparékot vesz, majd annak mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálata történik.
Hogyan történik a kezelése?
A gombás fertőzés diagnózisának felállítása, a kórokozó pontos beazonosítása után kezdődik a kezelés. Egyszerűbb esetekben, kis kiterjedés esetén gombaellenes krémek hatékonyan és gyorsan megszüntetik a bőrtüneteket, illetve a viszkető, égő érzést. Súlyosabb, vagy a szokásos kezelésnek ellenálló esetekben tablettás kezelés szükséges. A köröm gombás fertőzésének kezelése nehezebb, hónapokig szükséges szedni a gombaellenes gyógyszereket. Fontos, hogy a készítményeket az elrendelt időtartamig alkalmazza! Hiába javul az állapota, ha a megfelelő időtartam előtt abbahagyja a kezelést. Ugyanis, ha a terápiát túl korán megszakítja, akkor a tünetek ismét fellángolhatnak.
Ne feledje, hogy a diagnózist csak szakorvos tudja megfelelő pontossággal felállítani, és ez kell, hogy a terápia alapja legyen!
IKONOGRÁFIA

1-


2-



3-



4-



5-



6-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése