Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. július 2., csütörtök

NYALOGASSA NYUGODTAN A SZÚNYOGCSIPÉST!!

Nyalogassa nyugodtan a szúnyogcsípést!
Vakarjuk, nyálazzuk, a körmünket vájjuk bele - különböző módszerek léteznek a szúnyogcsípés által okozott gyötrelem enyhítésére.
Ha már kiszívták a vérünket, mindenki a saját maga módszerével próbálja csökkenteni a csípés kellemetlenségeit. Van, aki gyerekkorától kezdve ugyanabban hisz, míg mások, megunva az évről évre visszatérő vakarózást, új és drasztikus módszert fejlesztettek ki. Mit érnek a legismertebb módszerek valójában?
Ha a körmöddel keresztet vájsz a csípésbe, akkor nem viszket.
Szúnyogcsípéskor a szervezetben egy hisztamin nevű allergén anyag termelődik, amely viszketést provokál, ezt megúszni csak akkor lehet, ha olyan helyen jelenik meg a hisztamin, ahol nincsenek a viszketésérzésért felelős idegek. A szúnyogok azonban főként olyan helyeken szeretnek megcsípni minket, ahol érezzük a viszketést. Egyedüli megoldást az antihisztaminos gyógyszerek jelenthetnek, például az ilyen tartalmú kenőcsök.
Elkaparom a csípést úgy, hogy kicsit vérezzen. Ekkor kisebesedik, és nem viszket többé. Heg sem igazán marad, szóval megéri.
Ez sem a legideálisabb , hiszen a viszketés ugyan megszűnik, viszont gyártunk magunknak a helyén egy sebet, amely sokkal jobban ki van téve a fertőzéseknek. "Ha valakit kevésbé zavar, mint a viszketés, akkor vakargassa nyugodtan, de  nem ajánlatos."
Benyálazom a csípést.
Az igazság az, hogy bármilyen saját anyagunkkal tudjuk hűteni a viszketést, erre a nyálunk is megfelelő. "Hűsíti a nyál vagy a víz, de attól még nem viszket kevésbé"  A hideg csökkenti a hízósejtek aktivitását, úgyhogy végső soron valamire mégis csak jó, ha nyalogatjuk magunkat (a hízósejtek váltják ki a viszketésért is felelős hisztamin termelődését).
Ha rápisilsz, nem fáj.
Az orvos erre már nem is tudott mit reagálni, sommásan csak úgy kommentálta, hogy "nem normális, aki ezt csinálja". Azt azonban elismerte, hogy ha bármilyen izgalmasabb dolog történik körülöttünk, ami alkalmas arra, hogy a viszketésről elvonja a figyelmünket, akkor valóban csökken a kínzó, vakarászásra ösztönző érzés.
Ha széthúzod a bőröd, miközben a szúnyog csíp, akkor nem tudja kihúzni a szívókáját, és annyira megszívja magát, hogy szétrobban.
Nulla realitása van -. A szúnyog szívókája rendkívül sérülékeny, úgyhogy ha ezzel a módszerrel próbálkozunk, a csípést nem tudjuk elkerülni. A szúnyog ugyanis "addig szív, ameddig szeretne" -
Az előbbi módszer pepitája, hogy ha hagyjuk, hogy a szúnyog kényelmesen kiszívjon, akkor nem fáj a csípés.
Egy fiatal biológus szerint ne hagyjuk, csapjuk le a szúnyogot, és kész.
Fokhagymát kell enni és sok citromlevet inni, az elriasztja a dögöket.

"Nekem egyetlen dolog vált be: diófalevéllel dörzsöltem be a bőrömet" - mondta egyik barátom, aki szerint egyik módszer sem hatásos, mert hiába bűzölgünk a hagymától, még akkor sem tudjuk elnyomni azokat az illatokat, amikre a szúnyogok igazán gerjednek. Ilyen az izzadságunk, valamint a feromonjaink.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése