Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 13., vasárnap

A TERHESSÉG 15 ELSŐ JELE



A terhesség első 15 jele

Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
Tudnod kell, hogy a terhesség legkorábbi jelei közül sok nagyon hasonlít a premenstruációs (menstruációt megelőző) szindróma tüneteihez. Sok várandós nő számol be enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.
A petesejt megtermékenyítésére a menstruációs első napját követő 14. napon van a legnagyobb esély, de természetesen ettől eltérő időpontban is megtörténhet. A terhesség a megtermékenyítést követő 8-10. napon már nagy biztonsággal kimutatható.
A napjainkban kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már kimutathatják a terhességet. Ha a teszt negatív, azonban a menstruáció továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni. Kérdéses esetben (és pozitív eredmény esetén is) fel kell keresni a nőgyógyászt.
Számos tünet jelzi a fogantatás bekövetkeztét. Az alábbiakban bemutatjuk a terhesség 15 leggyakoribb, korai jelét, de fontos tudnod, hogy mindenkinek másképp reagál a szervezete, és a tünetek egyénenként változhatnak.
1. Kimerültség, fáradtság
A fáradtság és kimerültség a terhesség azon korai jelei közé tartoznak, melyek már a fogantatás utáni első héten jelentkezhetnek. Hamarabb elálmosodsz, és nehezebb reggelente felkelni. Napközben is álmosnak, fáradtnak érzed magad, és a testmozgás is nehezedre esik. Akár egy egyszerű vásárlás is kimerítőnek tűnik. Mindez a hirtelen hormonváltozás miatt van.
Az említett tüneteket azonban nem csak a terhesség okozhatja, hátterében állhat pl. stressz, kimerültség, depresszió, megfázás és számos egyéb betegség, tényező.
2. Fejfájás
A hormonok hirtelen változása okozhat gyakori fejfájást már a terhesség korai szakaszában is.
Ne felejtsd el azonban, hogy fejfájást sok minden okozhat: kamaszkorban leggyakrabban folyadékhiány (dehidratáció), migrén, időjárás-változás, látási problémák stb.
3. Gyakori vizelés
A hormonváltozás hatására gyakrabban kell pisilned, amit gyakran a felfázás jelének tekintenek. Ez a tünet a terhesség egészét végigkíséri, mivel a terhesség előrehaladtával a megnövekedett méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra.
Gyakori vizeléssel járhatnak a húgyúti fertőzések, a diabétesz, illetve a megnövekedett folyadékbevitel és a túlzott kávéfogyasztás.
4. Vágy bizonyos ételek iránt, viszolygás más ételektől
Az a mai napig sem tisztázott pontosan, hogy mi okozza az émelygést, illetve a bizonyos ételektől való undorodást. A háttérben valószínűleg egy védekező mechanizmus áll, amely a magzat egészségét szolgálja azáltal, hogy az anyát távol tartja a potenciálisan veszélyes táplálékoktól. Főleg a terhesség későbbi szakaszában fordulhat elő bizonyos (esetenként szokatlan) ételek megkívánása.
Egyéb lehetséges magyarázat: a depresszió és bizonyos tápanyagok hiánya szintén fokozhatja az egyes ételek iránti éhséget.
5. Szagérzékenység
A terhesség korai tüneteihez tartozik, hogy az addig kedvelt szagok, illatok rosszullétet okoznak, és egyéb szagokra is sokkal érzékenyebbé válik a kismama. Mindezt a megnövekedett ösztrogénszinttel magyarázzák.
6. Szédülés, ájulás
A korai terhesség gyakori jele a szédülés, különösen, ha éhes vagy. Mindez a lecsökkent vércukorszintre vezethető vissza. Segít, ha gyakrabban eszel, hogy a vércukorszinted ne essen le. Segít, ha gyakrabban eszel. Mindig legyen nálad némi vércukorszint-növelő nassolnivaló. Erre a célra kiválóan megfelelnek a gyümölcsök, a müzliszelet, stb.
7. Hányinger, reggeli rosszullét
Ez az egyik legismertebb tünete a korai terhességnek. Egyeseknél már a fogantatás pillanatától jelentkezik, míg másoknál csak hetekkel később.
Általában reggel jelentkezik, de bármely napszakban előfordulhat. Sokat segíthet, ha reggel ébredés után eszel néhány falatot, illetve napközben is tartasz magadnál néhány szem kekszet, aszalt gyümölcsöt, valamint egy kis üveg ásványvizet. Rendszeres, kis mennyiségű étkezések esetén a rosszullétek ritkábban jelentkeznek.
Ritkán előforduló állapot a terhességi vészes hányás, ilyenkor a gyakori, sorozatos hányások miatt a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, valamint tápanyaghoz, ezért néhány napos kórházi felvétel indokolt. A kismama állapotát ilyenkor infúziós kezeléssel igyekeznek rendezni.
A hányás hátterében természetesen sok egyéb ok is állhat, így ételmérgezés, stressz, gyomorproblémák.
8. Megduzzadt, érzékeny mellek
A mellek megduzzadása, érzékenysége a fogantatás után 1-2 héttel jelentkezik. Ilyenkor a mellek fájdalmasan duzzadtak és/ vagy érintésre érzékenyek. Legszembetűnőbb mindez zuhanyzásnál, átöltözésnél, vagy az esti lefekvésnél, mikor próbálod magad kényelembe helyezni. Nemcsak a mellek, hanem a mellbimbó is érzékeny lehet, emellett a színe is sötétebb tónusúvá válhat. Mindennek hátterében a szoptatásra való felkészülésért felelős hormonok állnak.
Egyéb lehetséges magyarázat: hormonzavar, fogamzásgátló tabletta, premenstruációs szindróma.
9. Hátfájás
Ritkábban előforduló korai terhességi tünet a hát alsó részének fájdalma. Általánosan elmondható, hogy ez a terhesség egészét végigkíséri.
További lehetséges ok: stressz, egyéb hátprobléma, fizikai vagy mentális megerőltetés.
10. Az emésztőrendszer működése megváltozik
Bizonyos, terhesség során termelődő hormonok hatására a simaizmok ellazulnak, csökken a belek perisztaltikus mozgása, emiatt pedig a béltartalom továbbítása. Ez az oka a terhesség alatt gyakran jelentkező székrekedésnek. Étrendi változtatásokkal ez a probléma csökkenthető. Naponta legalább másfél-két liternyi folyadék (főleg víz vagy édesítetlen gyümölcstea, esetleg vízzel hígított 100%-os gyümölcslé) elfogyasztása javasolt, ezen kívül pedig sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, natúr joghurt, aszalt gyümölcsök.
A nyelőcső záróizma ellazul, emiatt fordulhat elő a gyomorsav felböfögése, gyomorégés, reflux (amit súlyosbít a méh nyomása is), és ezzel magyarázható, hogy a várandós nők sokkal könnyebben hánynak.
11. A hüvelyváladék mennyisége megnő, kémhatása savasabbá válik
Fontos, hogy amennyiben a nagyobb mennyiségű váladékhoz szeméremtesti égő, viszkető érzés társul, vagy ha a váladék kellemetlen szagú vagy szokatlan színű, mindenképpen fel kell keresni a nőgyógyászt. Ilyen tünetek hátterében gombás vagy bakteriális fertőzés is állhat. A fertőzést mindenképpen kezelni kell, terhes nőknél is. Főleg a baktériumok által kiváltott fertőzések veszélyesek, ugyanis ezek a méh felé terjedve vetélést, koraszülést okozhatnak.
Várandós nők esetében a hüvelyi fertőzések egyébként a megszokottnál gyakrabban fordulhatnak elő megfelelő tisztálkodás, higiéniai körülmények mellett is. Mindemellett előfordulhat, hogy a szeméremajkak sötétebb színűek lesznek.
12. Magasabb testhőmérséklet és pulzusszám
A terhesség egyik korai jele, hogy a testhőmérséklet picivel magasabb, mint egyébként. Ilyenkor gyakran megfázásra, kezdődő betegségre gyanakszik a kismama.
Várandósság alatt emelkedik a pulzusszám. A vérnyomás a kezdeti időszakban kissé csökken, majd ismét a normális értékre áll vissza. Előrehaladott terhességnél, mivel a méh felfelé nyomja a rekeszizmot, a légzés jellege megváltozik, könnyebben kifullad a kismama. A növekvő méhnek a nagyvénákra gyakorolt nyomása miatt visszerek jelenhetnek meg a lábszáron, a combon. Hasonló ok miatt alakulnak ki az aranyeres csomók is, azonban ebben a folyamatban szerepe lehet a székrekedésnek is.
13. A menstruáció késése, megváltozása
A késő, vagy kimaradt menstruáció a leggyakoribb terhességi jel. Noha sokan véreznek a terhesség alatt is, az a fajta vérzés jellegében teljesen más, mint a menstruáció.
Egyéb lehetséges magyarázat: túlzott súlyvesztés vagy súlygyarapodás, hormonális probléma, stressz, fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása.
14. Beágyazódási vérzés
A megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódását a legtöbb nő nem észleli, olykor azonban előfordulhat kisebb vérzés. Ez a vérzés általában csupán foltot hagy a fehérneműn, kis mennyiségű, jellegében eltér a normál menstruációtól, s annak várható időpontjától hamarabb jelentkezik.
A kismértékű hüvelyi vérzésnek egyéb okai is lehetnek, általában fertőzés, fogamzásgátló tabletta váltása, szeretkezés közben szerzett kisebb sérülés.
15. Hangulatváltozás, ingerlékenység
A fentiekben leírt tünetek mellett még a hormonok is dúlnak a szervezetedben, csoda így, hogy ingerlékenyebb, érzékenyebb vagy? Ez az érzelmi változás a felelősségvállalásra való felkészülés időszaka. Teljesen normális, hogy tele vagy megválaszolatlan kérdésekkel a szüleid és barátod reakcióival, a terhességgel és a jövőddel kapcsolatban. Segíthet, ha sokat alszol, megfelelően táplálkozol, és nagyokat sétálsz.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése