Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 6., vasárnap



Hányinger kezelése gyermekeknél
Ez nem betegség, hanem tünet, ami megelőz­het vagy társulhat más, elsősorban gyomor vagy bél eredetű betegségekhez. A gyomor rossz, kavargó érzést okoz, nem kívánunk enni, gyakran kíséri később hányás. Kisgyermekek esetében ez a szülőknek nagy aggodalmat okozhat, mert a picik nem tudják elmondani, mit éreznek, és csak abban nyilvánul meg a probléma, hogy elutasítják az ételt. A hányingerrel együtt jár a bő nyáltermelés, ezért ilyenkor, ha kicsi valami szárazat eszik, az megakadá­lyozza a hányást. Más a helyzet akkor, ha valamilyen gyomor- vagy bélbetegség okozza a hányingert.
Okai
A gyomorfertőző betegségei válthatják ki, vagy gyomorrontás kísérő tünete lehet. Gyakran előfordul a lázas, fejfájós időszakokban, tengeri betegség esetén vagy túlzott, mértéktelen evés után is.

Az ételmérgezések is – habár nem túl gyakran – okozhatnak hányingert és hányást, vagy lehetnek tünetei a húgyúti fertőzésnek, a felső légúti fertőzésnek (hörgőgyulladás,tüdőgyulladás), a bél­és májfertőzésnek (hepatitisz).
Terápia
Mivel a hányinger számtalan állapot, illetve betegség kísérő tünete, mielőtt a kiváltó okát ki nem derítettük, külön nem kell kezelni. Ha nem tengeri betegség vagy gyomorrontás gyötri a kicsit, forduljunk orvoshoz, hogy diagnosztizálja a betegséget, és állapítsa meg a megfelelő gyógymódot. Az orvos felírhat hányingert csökkentő szereket.
Javaslatok
Amíg a hányinger nem szűnik meg, ne adjunk bőséges fogásokat, édességet, fűszeres, zsíros, olajban sült éte­leket. Inkább keveset, de többször egyen, az ital pedig legyen lehetőleg hideg vagy szobahőmérsékletű. Esetleg feloldhatunk egy kis cukrot vízben, és teáskanállal ne­gyedóránként adhatunk belőle a gyerek­nek. A nagyobbacskáknak jóleshet apró jégdarabkákat elszopogatni.
Homeopátia
Ebben az esetben is csak akkor adjunk gyógyszert, ha már ismert a diagnózis. A Nux vomica 5CH akkor jó, ha a sok csokoládé, tojás vagy sütemény rontotta el a gyerek gyomrát. Az Arseriicum album 5CH a romlott étel okozta ételmér­gezésre való, vagy ha a gyereknek nem meg­felelő ételt adtak. Az Ignatia 5CH azoknak, akik a hányinger és a hányás tünetével (visszautasítják az ételt, de egyébként jó egészségi állapotban vannak) valójában azt rejtegetik, hogy nem akarnak iskolába vagy óvodába menni.
Növényterápia
A meleg vízzel készített erős paprikát és mentát tartalmazó főzet jó a hányinger, a hányás és a gyomorfájás ellen, de kellemetlen, szokatlan íze miatt a gyerekek többsége elutasítja.
·          

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése