Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 30., szerda

Terhesség alatti és szülés utáni hangulati betegségek kezelése



Terhesség alatti és szülés utáni hangulati betegségek kezelése
Magyarországon kb. 90000 szülés történik egy évben. A depresszió előfordulása a terhes nőknél kb. 10-15 %.
Szülés utáni depresszió kb. 10%-át érinti a frissen szült nőknek és a szülés utáni pszichózis (legsúlyosabb pszichiátriai szövődmény) 1-2 esetben fordul elő 1000 szülésnél. A bipoláris betegség (1-estipus) kb. 1-2 %-ra tehető a lakosság körében, a többi típus előfordulása kb. 4%-ra tehető.
Ez azt jelenti, hogy
– évente kb. 9-10 ezer terhes nő és legalább ugyanennyi kismama szenved a depresszió tüneteitől Magyarországon.
– évente kb. 100 frissen szült nőnél fejlődnek ki a szülés utáni pszichózis tünetei, amik gyakran dramatikusak és életet veszélyeztetőek.
– a terhesség egy gyakori kérdés a hangulati betegségben szenvedő nőknél (vállalhatnak-e terhességet és gyereket).
A hangulati betegségeknek (depresszió, bipoláris betegség) a terhesség alatt és a szülés után jelentős egészségügyi konzekvenciái vannak az anyára és a magzatra nézve. Az egyidejű gyógyszeres kezelésnek is lehetnek rizikói a magzatra illetve az újszülöttre nézve. Ebből kifolyólag mérlegelni kell ezeket a rizikókat, magyarul melyik jelent nagyobb rizikót: egy kezeletlen depresszió az anyánál vagy a gyógyszeres kezelés a gyermekre nézve.
A depresszió és hangulati betegségek rizikói terhesség alatt és szülés után
A depresszió a terhesség alatt károsíthatja a magzat normális fejlődését, így pl. alacsony születési súlyhoz, csökkent fejkörfogathoz, koraszüléshez, szülési komplikációkhoz vezethet. Azok az anyák, akik depresszióban szenvednek a szülés után, jelentősen csökkent kapacitással rendelkeznek arra, hogy az újszülöttjüket ellássák, szoptassák, ami mind a korai anya-gyerek kapcsolat kialakulását, mind a gyermek korai fejlődését károsítja.
A depressziós anya állapota mind a függőségek (alkohol, nyugtatószer) rizikóját növeli, mind  csökkenti a megfelelő tápanyagbevitelt a gyermeknél, rontja a családi kapcsolatokat, és a legsúlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethet az anyánál.
Angliában egy statisztika szerint az öngyilkosság a vezető halálok a kismamák körében! A depresszió a leggyakoribb oka a korai fejlődési problémáknak, a rossz szemkontaktusnak a gyermeknél, illetve a táplálási nehézségeknek, akkor ha más betegséget nem találnak az újszülöttnél. A mániás epizódoknak a terhesség alatt súlyos konzekvenciái vannak az anyára illetve a magzatra nézve is, míg a szülés utáni pszichózis gyakran vezet öngyilkossághoz illetve nem ritkán vezethet az újszülött gyilkossághoz, amikor az anya a saját gyermekét öli meg.

A gyógyszeres kezelés rizikói a terhesség alatt és a szoptatás időszakában
A gyógyszerelés a terhesség alatt bizonyos kockázatokat rejt magában. A rizikó a fejlődési rendellenességekre nézve leginkább az első trimeszter (a terhesség első 3 hónapja) idejére tehető és azáltal mérhető, hogy  azokban a terhességekben, amelyek alatt gyógyszerelés történt magasabb-e a spontán abortuszok és fejlődési rendellenességek aránya, mint azokban, ahol az anya nem szedett gyógyszert a terhesség alatt, ahol normál esetben kb. 4%-os előfordulási arány jellemző a fejlődési rendellenességekre nézve.
A szív fejlődési rendellenességeinek aránya 1% körül van abban az esetben, ha az enyhe rendellenességeket is beleszámolják. Egy másik esetleges rizikó, hogy a gyógyszerek késleltethetik a központi idegrendszer fejlődését. Ez a kockázat a terhesség egész ideje alatt fennállhat. A harmadik kockázati tényező lehet, ha a gyógyszer a szülés után, a neonatalis korban okoz komplikációkat.
Tanácsok és szabályok terhesség és a szülés utáni időszak előtt
A tanácsadást pszichés problémák és betegségek esetén a terhesség alatt célszerű, ha pszichiáter végzi a nőgyógyásszal és esetlegesen gyerekgyógyásszal konzultálva. Fontos az is, hogy minden résztvevő orvosnak és személyzetnek legyen információja a betegségről, és ugyanazt az információt kapja a szülő nő vagy a terhességet tervező nő az egészségügytől és nem különféle, egymásnak ellentmondó információkat.

Egy kiindulási pont a tanácsadáshoz, az, hogy a kezelőorvos átgondolja a Beteggel közösen a gyógyszerelést a terhesség vagy a tervezett terhesség előtt. Egy másik fontos pont, hogy egy kezeletlen, nem kontrollált hangulati betegség a terhesség alatt, illetve a szülés után nagyobb kockázatot hordoz magában, mint maga a gyógyszerszedés a terhesség alatt.  Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer elhagyása nem minden esetben a legjobb megoldás ilyenkor.
Kb. 70%-a az SSRI-t szedő nőknek, akik a terhesség alatt abbahagyják a gyógyszer szedését, visszaesik a depresszió valamilyen stádiumába a terhesség alatt. A lítium elhagyása bipoláris betegség esetén a terhesség alatt 52%-ban vezethet visszaeséshez a betegség valamilyen stadiumába. Maga a postpartum állapot egy rizikófaktor a visszaesésre nézve a hangulati betegségben szenvedő nőknél.  50 és 80% közöttire tehető a visszaesés aránya a bipoláris zavarban szenvedő nőknél a szülés utáni 6 hónapban és 10-10 %-nál fejlődik ki súlyos mánia vagy postpartum pszichózis abban az esetben, ha nem kapnak adekvát kezelést.
Egy vizsgálat szerint kb. fele a korábban depressziós epizódon átesett nőknek lesz depressziós újra a szülés után, ha nem kap megelőző kezelést. Azon nők közül, akik korábban már átestek egy postpartum pszichotikus epizódon, 20-40 %-uk kaphat egy újabb pszichotikus epizódot szülés után.
A hangulati betegségek megelőzése a terhesség alatt és után
Azokat a nőket, akiknek nagyobb esélyük van a megbetegedésre már a szülészeti gondozásba vételkor ki lehet szűrni. A mániára vagy postpartum pszichózisra legnagyobb eséllyel pályázó csoport a bipoláris betegséggel rendelkezők, vagy olyanok, akiknek korábban is volt postpartum pszichotikus állapotuk. A kockázat azoknál is magasabb, akiknek a rokonai között (szülők vagy testvérek) előfordul a bipolaritás vagy átestek már postpartum pszichotikus állapoton. Azok a nők, akiknek korábban már volt depressziós epizódja, nagyobb eséllyel eshetnek depresszióba a szülés után.

Kezelés a terhesség alatt. Dozirozás és monitorozás.
Függetlenül attól, hogy a terhes nő szed-e gyógyszert vagy nem a terhessége alatt, az átlagosnál körültekintőbben kell a kontrollvizsgálatokat végezni, illetve szorosabb utánkövetés javasolt a terhesség egész ideje alatt. Ha a klinikai tünetek szükségessé teszik, akkor gyógyszerelés is szükséges lehet olyanoknál is, akik nem szednek a terhességük alatt gyógyszert.
A gyógyszerszedés mellett fellépő kockázat mértéke a magzatra nézve általában dózisfüggő, ezért javasolt a legalacsonyabb, de még hatékony dózist alkalmazni. A gyógyszer-koncentráció általában csökken a terhesség vége felé közeledve, ezért célszerű a dózist megváltoztatni, emelni.Nagy előny, ha a gyógyszer koncentrációja mérhető a vérben, ilyenkor célszerű a szérumszint ellenőrzés a terhesség elején, illetve a terhesség alatt szükség esetén is. A lítium szintet havonta célszerű kontrollálni a terhesség folyamán.

Ultrahang a terhesség alatt
Ha a magzat a terhesség alatt litium vagy antiepileptikumexpoziciónak van kitéve az első trimeszter alatt, akkor ultrahang vizsgálat és magzati echokardiografia javasolt a terhesség 18-20 hete tájékán.
Összefoglalásunk arra próbál rávilágítani, hogy a terhesség alatti és elő #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése