Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 22., kedd

FÉRFIMEDDŐSÉG



Férfimeddőség
Férfimeddőségről abban az esetben beszélünk, ha egy férfi egy termékeny nőt nem tud teherbe ejteni. Azon párok esetében, akiknél elmarad a terhesség, 40-50%-ban a férfi a meddőség oka. A férfimeddőség hátterében általában a spermium valamely hiányossága áll, mivel a férfitermékenység legjobb mérőszáma a spermiumok minősége.[4][5]
A csökkent megtermékenyítő képesség és a férfi meddőség növekvő problémája direkt kapcsolatot mutat a spermakép romlásával. Csak az utóbbi 30 évben a magyar férfiak spermaszáma a milliliterenkénti 73 millióról, 31 millióra esett vissza, csökkent az egy ejakulátumra eső sperma mennyiség és sok esetben a spermiumok mozgékonysága sem éri el a megtermékenyítéshez minimálisan szükséges értéket.
Okok
A férfimeddőséggel kapcsolatos tényezők: A kóros spermakép és a férfi meddőség hátterében legalább 50%-ban nem ökológiai vagy genetikai okok állnak, hanem a megváltozott életmód. A fokozódó oxidatív stressz mellett az átalakult étkezési szokások, a csökkenő ételminőség következtében fellépő mikrotápanyag, antioxidáns és vitamin hiánya közvetlen kapcsolatba hozható a megtermékenyítő képesség csökkenésével.
A férfi meddőségnek többnyire nincs semmilyen szembetűnő jele, normális a magömlés és a szexuális együttlét is. Épp ezért 35 éves kor alatt a férfi meddőség kérdésével csak akkor kell foglalkoznunk, ha egy év alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet mellett sem következik be terhesség. Annak a valószínűsége, hogy a gyermeknemzés sikeres legyen, a kor előrehaladtával természetesen csökken. A férfi meddőség, 35 éves kor felett már minden 5 párból 1-et érinthet a statisztikák szerint, ezért fél év sikertelenség esetén is javallott a megkezdeni a kivizsgálást. A dohányzás akár 15%-kal is csökkenhet a spermakép minőségét, ráadásul a spermiumok nehezebben találnak el a petesejthez.[7]
Here előtti tényezők
A here előtti tényezők körébe tartoznak azok a körülmények, melyek meggátolják a herék egészséges működését, beleértve a nem megfelelő hormonális támogatást és a általános egészség megromlását:
Herékkel kapcsolatos tényezők
A herékkel kapcsolatos tényezők arra utalnak, amikor a herék - megfelelő hormonális háttér mellett - nem megfelelő minőségű, vagy mennyiségű spermiumot termelnek:
Here utáni tényezők
A here utáni tényezők csökkentik a férfiak nemzőképességét, mivel a spermaképződés után vannak hatással a nemzőszervekre, vagy az ejakulációnál okoznak problémát:
Spermaürülési zavarok miatti férfi meddőség
A férfi meddőség 15%-át valamilyen ondóúti elzáródás okozza, ami miatt a spermiumok nem ürülnek megfelelően.[7]
Férfi meddőség a spermium ellenes antitestek miatt
A csökkent megtermékenyítő képesség és férfi meddőség 6%-a vezethető vissza erre az okra, amikor az antitestek miatt csökken a spermiumok mozgása és megtermékenyítő képessége.[7]
Hormonális zavarok és a férfi meddőség
A csökkent megtermékenyítő képesség és a férfi meddőség ezen esetében az agyban található agyalapi mirigy nem küld megfelelő "információt" a heréknek a spermiumok termelődéséhez. A hormonális okok miatti férfi meddőség nagyon ritka, 100 meddő férfiból mindössze egy érintett. A csökkent megtermékenyítő képesség és a férfi meddőség ezen esetében az agyban található agyalapi mirigy nem küld megfelelő "információt" a heréknek a spermiumok termelődéséhez. A hormonális okok miatti férfi meddőség nagyon ritka, 100 meddő férfiból mindössze egy érintett.[7]
Szexuális problémák miatti férfi meddőség
A nem megfelelő merevedés vagy magömlés miatti csökkent megtermékenyítő képesség, vagy a férfi meddőség általában 100 meddő férfiból mindössze egyet érint.[7]
Ismeretlen okú férfi meddőség
10 meddő férfiból 4 esetben nem lehet pontos okot találni a férfi meddőség hátterében. A tudomány mai állása szerint nem ismeretes a spermium termelődés és a férfi meddőség minden lépése.[7]
Diagnózis
A diagnózis kórtörténettel és fizikális vizsgálatokkal kezdődik, melyet akár a háziorvos, de leginkább egy férfimeddőségre szakosodott orvos (andrológus) végez el. Általában két különböző ondóvizsgálat szükséges. Az orvos előírhat vérvizsgálatot is, melyek a hormonproblémákat, az általános egészségi állapotot és az esetleges genetikai tényezőket hivatottak feltárni.
Kórtörténet
A férfimeddőség értékesének sarokköve a kórtörténet. Meg kell vizsgálni, hogy mióta áll fönn meddőség, a jelenlegi és a korábbi partnerek esetleges terhességeit, illetve, hogy volt-e az illetőnek bármikor is problémája a közösüléssel.
A kórtörténetnek ki kell térnie a here és a pénisz sérüléseire (fizikális behatás, trauma, rejtettheréjűség), a gyulladásokra (mumpsz, heregyulladás, mellékheregyulladás), a környezeti tényezőkre (túlzott hőhatás, radioaktivitás),[14] a gyógyszerekre és a droghasználatra (anabolikus szteroidok, alkohol, dohányzás).
A szexuális szokások, a közösülések gyakorisága és időtartama, az óvszerhasználat és a korábbi partnerek termékenységi adatai mind jelentőséggel bírnak.
A libidó csökkenése, a fejfájások és a látászavarok egy esetleges agydaganat jelei lehetnek.
A régebbi orvosi vagy sebészeti beavatkozások feltárhatnak pajzsmiriggyel, illetve májjal kapcsolatos problémákat, cukorbetegséggel kapcsolatos idegrendszeri betegségeket (hólyag felé történő ejakuláció), radikális kismedencei vagy retroperitonealis műtéteket (elmaradó magömlés), vagy köldöksérvet (mely a herék csökkent vérellátását okozhatja).
A család kórtörténete feltárhat esetleges genetikai jellegű hibákat.
Fizikális vizsgálatok
A meddő férfiak vizsgálatánál fontos, hogy megállapítsuk azokat az általános egészségügyi problémákat, amelyek összefüggésbe hozhatók a meddőséggel. Például meg kell állapítani, hogy kifejlődtek-e a férfiakra jellemző nemi jelleg jelei; a csökkent testszőrzet vagy mellnagyobbodás (gynecomastia) androgén-hiányra utalhat.
Általában a beteg teljesen levetkőzik és az orvos alaposan megvizsgálja a péniszt, a herezacskót, a heréket, a végbélnyílást és a végbelet.
A herezacskókat óvatosan kell megvizsgálni, miközben a beteg áll. Mivel a vizsgálatok fizikálisan és lelkileg is kellemetlenek lehetnek a férfiaknak, ezért olyan gyorsnak és hatékonynak kell lenniük, amennyire ez lehetséges.
A herék környékét is ki kell vizsgálni. A mellékherék a herék mögött oldalt helyezkednek el, lehetnek nyomásérzékenyek, vagy tartalmazhatnak cisztákat.
Ondóvizsgálat



Ondóvizsgálatkor a minta mennyiségét, a spermiumok hozzávetőleges számát, mozgékonyságát és a normál morfológiájú spermiumok százalékos arányát vizsgálják. Ez a legáltalánosabb termékenységi vizsgálat.[15] Az ondó hiányosságai a következő kifejezésekkel vannak megkülönböztetve:
·          
Ezek többféle kombinációja is előfordulhat (mint például Teratoasthenozoospermia, ami együttesen jelenti a spermiumok csökkent morfológiáját és mozgékonyságát). Az alacsony spermiumszám gyakran együtt jár a spermiumok mozgékonyságának elvesztésével és növeli a rendellenes morfológia esélyét, így az "oligoasthenoteratozoospermia" és az "oligospermia" kifejezések használhatók egymás szinonimáiként.
Vérvizsgálat
Az általános hormonvizsgálat mellett el kell végezni az FSH- és a tesztoszteron-szint mérését is. Egy vérvizsgálatból kiderülhetnek egyéb genetikai eredetű meddőségi problémák is, mint például a Klinefelter-szindróma, az Y kromoszóma mikrodeléció, vagy a cisztás fibrózis.
Megelőzés
A következő stratégiák javasoltak a férfimeddőség megelőzésére:
  • a dohányzás mellőzése[16] mivel károsítja a sperma DNS-ét
  • minimális alkohol fogyasztás[17]
  • a herék túlzott hőtől való óvása[17]
  • a spermiumok száma csökken a napi gyakoriságú közösülés miatt,[17] viszont a túl ritka közösülés (10-14 napnál ritkábban) a spermiumok mozgékonyságára van negatív hatással[17]
  • az olyan sportok esetében, mint a baseball, labdarúgás, krikett, jégkorong, softball, paintball, rodeo, motokrossz, birkózás, az összes küzdősport, illetve minden olyan sportnál, melyben labda, kar, láb, könyök, vagy ütő érintkezhet az ágyékkal, érdemes védőeszközt, vagy szuszpenzort viselni a herék megóvása érdekében
  • a spermiumok egészséges kifejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű antioxidáns és mikrotápanyag tartalmú étrend kialakítása, melyek klinikailag igazoltan fokozzák a férfi megtermékenyítő képességet és az ondó mennyiséget
Kezelések
A meddőségi kezelések aszerint változnak, hogy a férfinél milyen típusú a meddőséget állapítottak meg, illetve, mekkora százalékban vesztette el nemzőképességét. Továbbá fontos azt is figyelembe venni, hogy partnere mennyire termékeny.
Pre-testicular feltételeket gyakran lehet gyógyszeres eszközökkel és beavatkozásokkal kezelni.
A spermaképződés, (spermatogenezis) folyamata, amelynek során a herékben kialakulnak a spermiumok, hozzávetőleg három hónapig tart: 72 napon át fejlődnek, majd további 30 napon át érnek. Ez azt is jelent, hogy amennyiben a spermaképződés során probléma adódik, akkor legalább ennyi időt kell várni, hogy a sperma minőség és sperma mennyiség növelésére irányuló kezelés, változtatás meghozza a hatását. Következésképp, legalább 3 hónappal a tervezett megtermékenyítési kísérlet előtt érdemes tudatosan változtatni életvitelen, helytelen étkezési szokásokon és ajánlott a megfelelő mikrotápanyagok, antioxidánsok bevitele a sperma mennyiség növelése céljából. A vitaminháztartás feltöltése, a sperma növelés leghétköznapibb megoldása, mely klinikailag igazoltan, esettanulmányokkal[18] alátámasztva alkalmas az oxidatív stressz és a helytelen tápanyagbevitel miatt fellépő férfi meddőség kezelésére.
Amikor a herék kapcsán merülnek fel problémák, a hagyományos gyógyszeres megközelítés nem működőképes. A szokásos megközelítések magukba foglalják a spermák felhasználását inszeminációhoz (IUI), in vitro fertilizációhoz (IVF), illetve intracitoplazmatikus spermium injekcióhoz (ICSI). IVF-ICSI esetén még kevés spermiumszám mellett is elérhető a terhesség.
Hereelzáródási problémák esetén szóba kerülhet sebészeti beavatkozás is, vagy IVF-ICSI. Ejakulációs tényezők esetén pedig akár gyógyszeres kezelés, akár IUI, vagy IVF a megoldás.
A clomiphene citrate, mely egy női meddőség kezelésében használatos gyógyszer, használati utasítástól eltérő alkalmazása ellenjavallt.[19] Az E-vitamin segít a stressz ellen, mely DNS-károsodást okozhat a spermiumokban és csökkenti a spermiumok mozgékonyságát. Egy hormon-antioxidáns kombináció megnövelheti a spermiumok számát és mozgékonyságát.[20]
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése