Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 29., kedd

A TERHESSÉG BEFEJEZÉSE



A terhesség befejezése

A vetélés

A terhesség 28. hét előtti megszakadását vetélésnek nevezzük. Spontán illetve művi vetélést különíthetünk el. Művi vetélés során a nem kívánt terhesség megszakítására kerül sor, ez egy orvosi beavatkozás, melynek során a magzatot és a lepényt egy műtét során eltávolítják. A spontán vetélés azt jelenti, hogy anyai vagy magzati okok miatt szakad meg a terhesség. Az anyai okok közé tartozik a fejletlen méh, a méh fejlődési rendellenességei, a méh izomzatának betegségei, a méhnyak elégtelensége. A magzati okok: kromoszóma hibák, beágyazódás zavarai, embrió fejlődési rendellenességek. A vetéléseket osztályozhatjuk lefolyásuk szerint is: 1. fenyegető vetélés: a méhnyak zárt, belőle kis mennyiségű piros vér folyik, a terhes alhasa görcsöl, 2. kezdődő vetélés: a méhnyak nyitott, nagyobb mennyiségű vér folyik, 3. befejezetlen vetélés: a magzat már távozott, a méh üregében vér és egyéb maradványok találhatók, 4. befejezett vetélés: a méh ürege üres, csíkokban vérezgethet még.

A szülés megindulása

A szülés során az anyaméhben fejlődött magzat és a magzatot a terhesség során tápláló méhlepény világra jön. A szülés általában a terhesség 38-41. hetében következik be, és fájásokkal vagy a magzatot körülvevő magzatburok megrepedésével kezdődik. Már néhány héttel vagy nappal a szülés megindulása előtt időnként kevesebb, mint fél percig tartó úgynevezett jóslófájásokat érezhet az anya, időközben a magzat elfoglalja helyét a méh hüvely felőli végében. A szülés során a méh erős izomzata előbb ritkán, majd egyre gyakrabban összehúzódik, és ezeket az összehúzódásokat érzi a szülőnő „fájás”-nak. A szülés lefolyása négy szakaszra osztható, első úgynevezett tágulási szakban átlagban 4 fájás jelentkezik tízpercenként, a magzat fejjel előre a méhnyakba nyomul, majd megindul a méhszáj kitágulása. A második szakaszban, a kitolási szakban a fájások gyakorisága nő, a méh izomzata egyre nagyobb erővel húzódik össze, a szülőnő mély légvételekkel segít a magzat „kitolásában”. A magzat legszélesebb része a fej, ezért miután a fej áthalad az anyai medencén, a test többi része már pillanatok alatt megszületik. A harmadik szakasz, a lepényi szak, mely a méhlepény megszületését jelenti, ez általában gyermek megszületését 10-20 percen belül bekövetkezik. A negyedik szakasz a szülést követő 2 órát jelenti, ez alatt az időszak alatt az esetlegesen bekövetkező vérzést kell csillapítani.

A vajúdás

A fájástevékenységVajúdás alatt a magzat megszületését közvetlenül megelőző időszakot értjük, amikor a terhes nőnél alhasi fájdalmak, a méh görcsös összehúzódásai jelentkeznek, egyértelmű jelét adva, hogy a szülés hamarosan megindul. Nőről nőre különbözik, hogy milyen hosszú ideig tart a vajúdás, de egy biztos, hogy több gyermeket szült nőknél rövidebb, mint az első szülés előtt állóknál. A fájásoknak fontos szerepe van abban, hogy a terhes felkészüljön a szülésre.

A gyerek megszületése

A szülés lefolyása négy szakaszra osztható, első úgynevezett tágulási szakban a magzat fejjel előre a méhnyakba nyomul, majd megindul a méhszáj kitágulása. A második szakaszban, a kitolási szakban a fájások gyakorisága nő, a méh izomzata egyre nagyobb erővel húzódik össze, a szülőnő mély légvételekkel segít a magzat „kitolásában”. A magzat legszélesebb része a fej, így ez határozza meg a gyermek útját a szülőcsatornában. A fej először az anya testéhez képest oldalirányba néz, ahogy a fej egyre mélyebbre kerül, nyomja a medencefeneket és a végbelet, és közben elfordul, oldalirányú tekintésből az anya háta felé fordul. A fej mind mélyebbre kerül, domborítja a gátat, majd megtámaszkodik a szeméremcsont alatt, majd megszületik a fejtető, utána a homlok és az arc. Ezután a fej ismét oldalra fordul, és az anya combja felé néz, így segítve elő a vállak megszületését, a test többi része már pillanatok alatt megszületik.

A gátmetszés

A magzat legszélesebb része a fej, így ez határozza meg a gyermek útját a szülőcsatornában. A gyermek teljesen kitölti a szülőcsatornát, feszíti azt, így fennáll a veszélye annak, hogy a szülőnő kevésbé ellenálló szövetei nem bírják a kialakult nyomást, és berepednek, ezt hívjuk gátrepedésnek. A gátrepedés megelőzésére végez a szülész gátmetszést. A gátmetszésre – fájdalomcsillapítás mellett – a várható utolsó tolófájás megkezdése előtt kerül sor. Így a szülész egy vágást ejt a gáton, kiszélesíti a szülőcsatornát, megvédi a gátat a berepedéstől. Miután megszületett a gyermek, a vágással keletkezett sebet összevarrják, a későbbiekben ez nyomtalanul gyógyul.

A koraszülés

Koraszülésről akkor beszélünk, ha magzat a terhesség 28. hete és 37. hete közötti időszakban jön a világra. A koraszülés kockázatát növelik az anya rossz szociális körülményei, a dohányzás, túl korai életkorban történt gyermekvállalás, a terhesség előtti művi terhesség-megszakítás, illetve ha az előző szülés és az azt követő terhesség között kevesebb, mint másfél év telt el. A magzat oldaláról kockázat növelő tényező az ikerterhesség, fejlődési rendellenességek, placenta eltérései. A koraszülés veszélyére figyelmeztetnek többek között az idő előtt megjelenő fájások, a méh megkeményedése és a méhszáj kinyílása.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése