Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 22., kedd

Ágyéktáji viszketés kezelése

Ágyéktáji viszketés kezelése

Tünetek

Viszkethet-e kellemetlenebb helyen a bőr, mint a nemi szerv környékén? E kiütéssel járó problémát ugyanazok a gombák idézik elő, amelyek a lábfej és a lábszár viszketését okozzák: mindig jelen vannak a bőrön, de a nedves, nyirkos körülmények (ha például rendszeresen befülled vagy nedvesen marad a bőr) elősegítik szaporodásukat.
Gyakran lép fel azok­nál, akik nyilvános edzőterembe járnak, fürdés, úszás után nem törlik magukat szárazra. Akár a fűnyírás is előidézheti. íme néhány stratégia e kártékony gombák kordában tartására – korántsem csak saját jó közér­zetünk érdekében: a folyton vakaródzó ember kellemetlen jelenség, akitől érthetően húzódozik a környezete.
Tipp! Hatékony gombaölő krémmel elmulasztott ágyéktáji viszketés után 90% a tünetmentesség esélye.

A lábgomba okozza?

Bizony. Az ágyéki viszketésért túlnyomórészt ugyanaz a gomba felelős, mint amelyik a lábon is hasonló problémát okoz. A lábfejen tanyázó kis mikroorganizmusok könnyű­szerrel feljutnak a combtő közelébe.
Edzőteremben, uszodában. Minden helyiségben – még zu­hanyozáskor és a gőzfürdőben is – viseljünk strandpapucsot; az uszodában csak a medence szélén lépjünk ki belőle. Az öl­tözőben a padlóra terített vastag törülközőn öltözzünk át.
Otthon. Ha valakinek lábgombája van a családban, az ránk is átragadhat. A kád vagy zuhanytálca legyen mindig maku­látlanul tiszta, és gondoskodjunk róla, hogy az érintett családtag a megfelelő gombaölő szerrel kezelje a bőrbaját.
Fürdés után. Alaposan szárítkozzunk meg, mégpedig szó szerint tetőtől talpig: kezdjük fönt, és fejezzük be lent, utol­jára a lábfejet törölgessük meg. így ha esetleg gomba tenyé­szik a lábunkon, az nem kerül át az ágyéktájra. A viszkető, gombás ágyékot törülköző helyett hajszárítóval ajánlatos megszárítani, de csak akkor, ha a készülék hideg vagy lan­gyos fújásra is állítható (a forró levegő árt a bőrnek); tiszta papírtörlő, itatós vagy vécépapír is használható e célra, amelyet utána természetesen ki kell dobni.
Öltözéskor. A zoknival vagy combfixszel kezdjük. Ha ugyan­is először az alsóneműt húzzuk magunkra a csupasz lábfejen keresztül, a gomba könnyedén átkerül a lábról az ágyékra.

Prevenció első körben

Tisztán és szárazon. Mindennap fürödjünk vagy zuhanyozzunk. Test­mozgás, edzés után rögtön vegyük le az át izzadt holmit (az alsót is), és mielőbb tusoljunk le, majd tiszta törülközővel töröljük teljesen szárazra a nemi szerv környékét, az ülepet és a comb belső felületét. A nedves, nyirkos bőr eszményi tenyészhely (főleg a hajlatok, redők) a gombák számára: a vízzel keveredő izzadság ugyanis felhí­gítja és lemossa a bőr természetes, zsíros bevonatát, amely gombaölő vegyülete­ket tartalmaz.

Szoros alsó helyett laza fehérnemű

A szoros „fecske” (újabb nevén: slip) hátránya, hogy alatta befülled a bőr. Váltsunk át laza bokszeralsóra vagy klottgatyára, mely sima, jó minőségű, „lélegző” anyagból – pamutból vagy gyapjúból – készült. Az olcsó, műszálas holmiba beleizzadunk, a durva anyag irritálja a bőrt, a gombák pedig a legki­sebb horzsolásban is megtelepszenek.
Edzés után mosás. Az átizzadt edző­v agy munkaruha nemcsak kellemetlen szagú, de a gombáknak is kiváló tenyészőhelye. Ha pedig olykor leesik az öltö­ző csíráktól hemzsegő padlójára, onnan további mikrobák tapadnak rá. Hazaér­ve azonnal vegyük ki a holmit a sport­táskából vagy a tornazsákból, mert annak sötét, nyirkos belseje még inkább kedvez a gombáknak. Sőt, ha maga a szatyor vagy a zsák is átnyirkosodott, fújjuk be fertőtlenítő sprével, törölgessük át itatóspapírral, majd tegyük ki a napra szellőzni és száradni.
Gombaölő, szárító hatású por. A miconazoltartalmú hintőporok segítsé­gével az ágyék bőrredői szárazak és gombamentesek maradnak. Kániku­lában már edzés vagy izzasztó munkavégzés előtt érdemes beszórni az ágyékot ilyen készítménnyel – jobb híján babahintőpor is megteszi -, hogy eleve kizárjuk a gomba megtelepedését. Egyes szakemberek szerint a kukoricaliszt is megfelel erre a célra, mások azonban óvnak tőle, mert ez az anyag az ágyéktáji viszketéshez hasonló tüneteket okozó élesztő­gombák egyes törzseinek állítólag kedvelt tápláléka.
Egyéb gombaölő készítmények. A gomba kiirtása és a viszketés kiújulásának megelőzése érdekében antifungális (gombaölő) krémmel, kenőcs­csel, géllel, porral vagy sprével kell kezelni az érintett bőrfelületet. Számos fajtájuk beszerezhető; némelyik szabad forgalmazású, de a legtöbb csak receptre kapható. A terbinafin hatóanyagú készítmények ugyan­olyan erősek, mint a vényköteles fajták. Alkalmazásuk módját az orvos vagy a patikus ismerteti.
Hölgyek figyelmébe. Ha párunkat vagy partnerünket ágyéktáji viszketés kínozza, szexuális együttlét közben a gomba ránk is átragadhat. Nőknél az ivartájék gombás viszketése ugyan sokkal ritkább, mint a férfiaknál, de azért előfordulhat.
A lényeg: amíg partnerünk ki nem kezelte bőrba­ját, hárítsuk el közeledését, vagy az átfertőződést megelőzendő legalább mi használjunk gombaölő szert.

Prevenció második körben

A megfelelő mosás. A gombákat csak a tűzforró víz öli ki a ruhákból és törülközőkből, a hideg vagy középmeleg vízben való mosás nem elég! Ha van szárítógépünk, érdemes a ruhaneműt ott is magas hőfokon kezelni.
Saját törülköző. Íme egy további lehetőség az edzőterembe járók szá­mára, ha a fenti óvintézkedések ellenére mégis viszketni kezdenének: vigyék magukkal a saját törülközőjüket, mert nem biztos, hogy az ott kapott textíliát megfelelő hőfokon mosták.
Öltözői higiénia. Ne üljünk le meztelenül az edzőtermi, uszodai vagy bármilyen nyilvános öltöző padjára: zuhanyozás után bugyoláljuk be legalább az ülepünket egy tiszta törülközőbe, az ugyanis hatékony védelmet nyújt a sokak által használt helyeken tenyésző gombák tömege ellen.

Összefoglalás

Okai. A dermatofitáknak ne­vezett gombák, melyek mindig megtalálhatók a bőrön, de nyir­kos, befülledt bőrfelületeken, redőkben, hajlatokban gyors szaporodásnak indulnak, ami fertőzéshez vezet.
Figyelmeztető tünetek. Viszkető ágyéktáj, ülep, comb­hajlat, combbelső; száraz, pikke­lyes vagy dudoros bőr, enyhén kiemelkedő, barnásvörös kiüté­sekkel. A hímtagra és a herezacs­kóra rendszerint nem terjed át, de súlyos esetben felhúzódhat a has alsó részére.
Új fejlemények. Egy berlini kutatóintézet szakértői szerint az edzőtermi szobabiciklik, nyo­mó- és súlyzópadok ülése tele van ágyéktáji viszketést okozó gombákkal. Használat előtt tehát tisztítsuk meg az edzőgépek felü­letét fertőtlenítő sprével vagy törlőkendővel (ha nincs a fitnesz-szalonban, vigyünk magunkkal)

1-2-


3-
4-5-6..

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése