Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 25., péntek

Amit csak tudni lehet a szülésről



Amit csak tudni lehet a szülésről
Fájni fog? Mennyi ideig tart? Egyáltalán: hogyan kell szülni? Szülés előtt tele van kétséggel minden nő. Összeállításunkban választ adunk a leggyakoribb kérdésekre.
Tényleg fáj a szülés?
Sajnos a női medence mérete - az emlősállatoktól eltérően - a magzat fejéhez viszonyítva meglehetősen kicsi. Emiatt számíthatunk arra, hogy a szülés bizony fájni fog, kinek jobban, kinek kevésbé. A fájdalom mértéke egyénenként változó, az enyhén kellemetlentől a szinte elviselhetetlenig bármi előfordulhat.

Tudtad-e, hogy...
...a
fájdalomcsillapítás Viktória királynő nyomán vált népszerűvé, miután nyolcadik gyereke szülése közben az "áldott kloroform" segítségét élvezte?
Mi a legjobb testhelyzet szülés közben?
Egy biztos: nem a háton fekvés! Ezt a helyzetet még mindig nagyon kedvelik az orvosok és a szülésznők, hiszen számukra így a legegyszerűbb levezetni egy szülést. Pedig guggolva, térdelve vagy négykézláb sokkal jobban ki lehet használni a gravitáció segítségét.

Ennek ellenére vannak olyan kismamák is, akik szívesebben fekszenek szülés közben - nekik egyszerűen így a kényelmes. Ha a körülmények engedik, a legjobb saját ösztöneinkre és a szülésznő tanácsaira hallgatni, és addig próbálkozni, amíg megtaláljuk a számunkra legjobb helyzetet.

Ha gerincproblémád vagy
terhességi aranyered van, akkor mindenképp egy előredőlt testhelyzetet válassz a szüléshez, ahol kisebb a nyomás a gerincre és a végbélre. A szüléssel járó erőlködés mindenképp súlyosbítja az aranyeret, de a megfelelő póz kiválasztásával enyhíthető a terhelés, és a későbbi kellemetlen, aranyeres tünetek is.

Tudtad-e, hogy...
...egy átlagos menetű első szülésnél a méhszáj óránként egy, második szülésnél pedig óránként két centimétert tágul?
És mi a helyzet a szülés közben távozó gázokkal?
Ez teljesen természetes, sőt arra utal, hogy odabent minden rendben halad a maga útján. Egyáltalán nem kell törődni vele, ha a szülés közben felerősödő bélmozgásnak hallható eredménye van - a szülésznő a munkája során nap mint nap tapasztal ilyet, nem fog rajta meglepődni.
Hogyan kerülhetem el a gátmetszést?
A gátmetszés (egy gyors sebészi vágás a gáton) még mindig rutineljárás, habár már egyre több orvos és szülésznő hajlandó helyette gátvédelmet alkalmazni a szülés közben. Nagyobb az esély gátsérülés nélküli tágulásra, ha az anya felveheti a számára legkényelmesebb testhelyzetet, és ha nem gyorsítják a szülést mesterségesen.
A császármetszés a könnyebb út?
Sajnos a szülést nem lehet könnyen megoldani. A tervezett császármetszéssel ugyan elkerülhetőek a természetes szülés egyes kellemetlenségei, de hosszabb ideig tart a felépülés, és a gyermekágyas időszakban is tovább jelentkezik fájdalom. A császármetszés komoly hasi műtét, amelynek a szövődményeivel is számolni kell. Indokolt esetben az orvos javaslatára alkalmazható, de semmiképp sem szabad kényelmi szempontok alapján mellette dönteni.

Tudtad-e, hogy...
...azok a nők, akik
császármetszéssel hozták világra első gyereküket, 67 százalékos valószínűséggel másodszor is ugyanígy fognak szülni?
Tényleg sikoltoznak és kiabálnak a nők, amikor szülnek?
Előfordul... A kitolási szak előtt gyakran a finom modorú, amúgy szelíd nők is különös lelkiállapotba kerülnek, amelyben felszakadnak a gátlások, és szokatlan hangok, akár válogatott káromkodások törnek fel belőlük. Persze olyan is van, aki csendben, csak magára figyel, és azt sem szereti, ha hozzá szólnak. Nem tudni előre, kiből mit vált ki a szülés, de tény, hogy nincs jó vagy rossz szülés - jöjjön, aminek jönnie kell!

Ha egy nő ellenáll az összehúzódásoknak, a fájdalmai nagyon felerősödhetnek. A folyamat elfogadása sokkal hasznosabb, és közelebb visz a szüléshez: minden összehúzódást érdemes mély lélegzetvétellel köszönteni.
Mennyire biztonságos az otthon szülés?
Problémamentes terhesség esetén, képzett szüléskísérővel az otthon szülés biztonságos. Magyarországon kevesen választják a szülésnek ezt a módját, a szülészorvosok nagy része is kizárólag a kórházi szüléseket támogatja. Aki otthon szeretne szülni, annak elsősorban saját magával kell nagyon jóban lennie, hogy képes legyen felismerni a korlátait és kihasználni az erősségeit a szülésre való igen alapos felkészülés során és a szülés ideje alatt is. További információ: www.szules.hu, www.szabadonszulni.hu
Hogy lehet az, hogy a vízben született babák nem fulladnak meg?
A vízben született újszülöttek ugyanúgy a köldökzsinóron keresztül jutnak oxigénhez, mint ahogy addig az anyaméhben tették, egészen addig, amíg levegőt nem éreznek az arcukon - ekkor nyílik meg a tüdejük a légzéshez.
Nem kapok fertőzést, ha vízben szülök?
Nem. Számtalan összehasonlító vizsgálatot végeztek ezzel kapcsolatban, és úgy találták, hogy sem a fertőzések, sem a szövődmények száma nem nagyobb, mint a "szárazföldi" szülésnél.
Mindenki kap beöntést?
Egyes kórházakban kötelező, máshol választható lehetőség a beöntés és a szeméremszőrzet leborotválása szülés előtt. Mindkettő célja, hogy nagyobb higiéniát biztosítson a magzat számára, és az esetleges gátsérülések se legyenek kitéve kórokozóknak. A kutatások azonban azt mutatták, hogy ezekkel a módszerekkel nem csökkenthető a fertőzések száma, viszont sokan megalázónak, kellemetlennek érzik ezeket a beavatkozásokat.
Ott lehet a partnerem is a szülésnél?
Igen. Az egészségügyi törvény lehetővé teszi, hogy egy kísérő személy jelen legyen a szülésnél. Ez a személy leggyakrabban az apa. A harmonikus párkapcsolat megerősítése és a család születésének első fontos mozzanata lehet a közös szülés. Ha viszont csak azért van az apa a szülőszobában, hogy megfeleljen a manapság szinte kötelező érvényű apaképnek, ez bizony akár hátráltathatja is a szülést, és nyomot hagyhat a pár kapcsolatán.
Ki a dúla? Szükségem van-e rá?
A dúla olyan saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki érzelmi és gyakorlati támogatást nyújt a kismamának a szülés előtt, alatt és után. Nem a szülésznő feladatát látja el, hanem személyes gondoskodásával segíti a vajúdó kismamát a szülőszobában. A dúla jelenléte rövidítheti a szülés hosszát, sőt a császármetszések aránya is csökkenhet a közreműködésekor. Segíthet a sikeres szoptatásban és a szülést követő megannyi kérdésre is választ ad, támogatást nyújt.
További információ a szüléskísérő segítőkről: www.dula.lap.hu

Tudtad-e, hogy...
...bár a terhesség "hivatalos" időtartama 40 hét, csupán a nők 58 százaléka szül a megadott időpontban?

Tudta-e, hogy...
...a szülés alatti fájdalomcsillapítás hat a babára, és meghosszabbíthatja a kitolási szakaszt? Ám a fájdalomtól való félelem is gátolhatja a szülést. Mérlegeljen, mielőtt fájdalomcsillapítást kér.
Mi jelzi, hogy hamarosan megindul a szülés?
  • A fészekrakó ösztön erősödése
  • Hátfájás, derékfájás vagy medencetáji nyomás érzése
  • Barnás, nyákos folyás
  • Nyugtalanság
  • Enyhe alhasi feszülés
  • Hasmenés
Milyen érzés megszülni egy kisbabát?
Nem érdemes abból kiindulni, hogy "olyan, mintha az orrlyukadon akarnának átpréselni egy egész kacsát", mert bár van benne némi igazság, azért a dolog korántsem ilyen rémes. A vajúdás sokszor végtelennek tűnő órái után megkönnyebbülés hallani, hogy "már látszik a feje!" Ha ilyenkor sikerül kicsit odafigyelni, a fájdalmon túl érezni, ahogy a parányi kis test igyekszik kifelé, ahogy a baba feje után már nagyon gyorsan kicsusszan a teste, csodás élményben lehet részünk.

A legtöbb anya arról számol be, hogy ezek a pillanatok és érzések sok-sok év múlva is nagyon erősen élnek bennük, és életük egyik legfelemelőbb élményeként beszélnek a szülésükről.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése