Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 4., péntek

Tanácsok, ha egyedül marad otthon a gyermek



Tanácsok, ha egyedül marad otthon a gyermek
Már jócskán benne vagyunk a nyári szünetben, ám jelenleg is sok szülőt tölt el aggodalommal, hogy egyedül otthon kell hagyni gyermekét. Ugyan úgy érzi, hogy kiskamasz gyermeke már elég nagy, hogy vigyázzon magára, mégis kétségek gyötrik megfelelően döntött-e.
 Hány éves kortól hagyhatja egyedül otthon a gyerekét.
Több országban erre konkrét jogszabály vonatkozik, Magyarországon azonban ezt a törvény nem mondja ki.  A döntés tehát a szülőkre hárul, nekik kell azzal tisztában lenni, hogy elég érett és megbízható-e a gyerek ahhoz, hogy egyedül maradjon.
A gyermekvédelmi törtvény alapján a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, étkeztetését biztosítani kell. Súlyos kötelességszegést valósít meg az, aki gyermekét hosszabb időn keresztül étlen-szomjan tartja, aki betegség esetén nem viszi időben orvoshoz, vagy napokra felnőtt felügyelete nélkül hagyja. Tehát a szülő felelőssége, ha esetleg mégis történik valami, amikor a gyermeke felügyelet nélkül van.
Először is fontos leszögezni, hogy ha tehetjük, egyáltalán ne hagyjuk otthon a gyerekeket egyedül, beteg gyereket pedig SOHA!!!
Felvetődik a kérdés honnan lehet tudni, hogy a gyerek mikor van abban a bizonyos korban, amikor már magára lehet hagyni? A legtöbb szakértő azon a véleményen van, hogy 12 éves korára már a gyerekek többsége van olyan érett, hogy egyedül hagyható, amennyiben a szülő megbízik benne
Néhány szempont segíthet abban, hogy eldöntsük elég érett-e gyermeke, hogy egyedül maradjon otthon:
  • Megcsinálja-e egyedül a házi feladatát, a házimunkát, egyéb feladatait, szót fogad.
  • Követi-e a viselkedési szabályokat.
  • Érti és követi a biztonsági szabályokat, mint például az ajtó mindig legyen zárva, és sose nyissa ki idegeneknek.
  • Jól ítéli-e meg a különféle helyzetek veszélyességét, nem hajlamos kockáztatni, nem vakmerő.
  • Hogyan reagál arra a felvetésre, hogy egyedül maradjon? Fél, szorongani kezd, beszélgetni kezd róla, kérdez stb.
Környezet
·        Milyen környéken/környezetben élnek? Csendes külváros, megbízható szomszédokkal?
·        Mennyire jellemző a bűnözés a környékükön?
·        Milyen a gyerek ítélőképessége, hogy viselkedett eddig döntéshelyzetekben?
·        Van-e megbízható barát, családtag, szomszéd, aki ránéz néha a gyerekre, vagy be tud jutni gyorsan a házba vészhelyzet esetén?
Amennyiben Ön, mint szülő, úgy ítéli meg, hogy a gyereke képes kezelni a fenti dolgokat, akkor a gyermeke valószínűleg készen áll arra, hogy egyedül lehessen hagyni otthon.
Először mindig csak rövid időre hagyja magára a gyerekeket. Amikor hazaér, kérdezze ki a gyereket, hogy mentek a dolgok, amíg Ön távol volt. Beszéljék meg a felmerülő problémákat: mit csinált, félt-e valamitől, történt-e bármi szokatlan, mit tett akkor. Ha a rövid ideig tartó egyedüllét jól megy, egyre emelhető az idő, míg végül a gyerek nap közben egyedül marad otthon.
Mielőtt az első alkalommal magára hagyná a gyerekét, át kell beszélniük azokat az alapszabályokat, amiket minden esetben be kell tartania. Mit tegyen, és mit ne tegyen bizonyos helyzetekben. Néhány példa:
Szabályok
  • Mi a teendő, ha csöngetnek az ajtónál,
  • Mit tegyen, ha csöng a telefon,
  • Hívhat át barátot, ha igen, kit, 
  • Mennyi ideig tévézhet, számítógépezhet, miket nézhet, milyen feladatokat kell ellátnia, amíg meg nem érkeznek a szülők.
A listára írja fel:
  • a saját mobilszámát
  • a közel élő rokonok számát
  • a szomszédok elérhetőségét
Tanácsok
1.      Mindig adja meg a lehetőséget a gyereknek, hogy felhívja, ha szüksége van rá. Tudja a telefonszámot, elérhetőséget, és ne essen kétségbe, ha nem tudja azonnal fogadni a hívását.
2.      Tanítsuk meg nyitni-zárni az ajtót - nagyon balesetveszélyes dolog bezárni a lakásba bárkit is – soha nem tudhatjuk, mikor kell hirtelen „kimenekülni”.
3.      Gondoskodjon róla, hogy az ajtók, és ablakok zárhatók legyenek, ugyanakkor képes legyen a gyerek nyitni őket, ha bajba kerül. A zárhatóság a betörők, idegenek bejutásától véd, a nyithatóságuk azonban éppen akkor szükséges, ha a lakásból menekülni kell.
4.      Ne nyisson ajtót idegeneknek.
5.       Legyen folyamatos kapcsolatban a szülőkkel – akár óránként telefonáljon, vagy hívjuk őt fel mi, hogy meggyőződjünk arról, minden rendben van.
6.      Mondjuk el neki, hogy milyen veszélyek leselkednek rá a háztartási gépek használatát illetően – például, hogy vizes kézzel semmiképpen se nyúljon elektromos készülékhez és soha ne szárítson hajat a fürdőkádban.
7.      Mérje fel, hogy biztonságos-e az otthona. Ellenőrizze a szobákban, hogy nincsenek-e megkopott elektromos vezetékek, meglazult konnektorok, törött, megrepedt ablaküveg, gyufák, öngyújtók szanaszét.
8.      Tanítsuk meg arra, hogy amit elkezdett, legyen az bármi, fejezze be. Különösen a kisebb gyerekekre jellemző, hogy belefognak egy adott tevékenységbe, de hirtelen valami más eltereli a figyelmüket. Pl. a vízcsap megnyitása után valami mással kezd el foglalkozni.
9.      Ha már nagyobb a gyerek és pénzt adunk neki, hogy alkalomadtán ehessen egy fagyit, meséljünk neki a pénz értékéről, és soha ne adjunk neki nagyobb összeget. Nemcsak azért, mert meggondolatlanul elkölti, hanem azért, mert sokan kifigyelhetik és akár erőszakkal elvehetik tőle.
10.   Érdemes szabályozni, mennyi időt tölthet a gép előtt, hívjuk fel a figyelmét a veszélyes tartalmakra.
11.   Készítsünk listát mi az, amit aznap feltétlenül el kell végeznie – adjunk számára feladatokat. Ezzel az idő is telik és hasznos segítségnek érzi magát napközben.
  1. Bizonyosodjon meg arról, hogy a tévén és a számítógépen a gyerekek számára szükséges korlátozások működnek-e.

13.   Mindenképpen tanítsuk meg számára a rendőrség (107), a tűzoltóság (105) és a mentők (104) telefonszámát, soha nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség!
14.   Győződjünk meg róla, hogy a gyerek tudja, ismeri a segélyhívó számokat. A legbiztonságosabb, ha ezeket a számokat beprogramozzuk a gyerek által használt telefonba.
15.   Mentők: 104     Tűzoltók: 105     Rendőrség: 107     Egységes segélyhívószám: 112
16.   Nagyon fontos, hogy a gyerek pontosan ismerje az otthoni címét, telefonszámát, de a legjobb, hogy ha fel van neki írva, mert pánik esetén elfelejtheti ezeket.
  1. Beszélje meg a gyerekkel, hogy mi a teendő váratlan helyzet (vészhelyzet) esetén: tűz, áramkimaradás, vihar, stb.
  2. Rejtsen el (zárjon el) minden olyan dolgot, amit nem szeretné, hogy a gyereke kezébe kerüljön: gyógyszerek, dohány, pénz, fegyver, öngyújtó.
  3. Töltse fel és legyen elérhető közelségben elsősegélydoboz..
20.   Fontos, hogy a gyerek tudja, mit kell tennie tűz esetén.
21.   Az első, és legfontosabb, hogy gondolkodás nélkül hagyja el a lakást, és menjen szabad térbe. Ezt persze néha nem árt gyakorolni, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy valóban tudja, mit kell tennie.
22.   Ha nagyon kicsi tűz van – például felborult egy gyertya, és a terítő kis lángokkal ég – a gyerek akkor se próbálja meg eloltani. Megéghet, vagy sikertelen oltás esetén sokkal nagyobb veszélybe sodorhatja magát.
23.   Tanítsuk meg neki, hogy a bejárati ajtó kulcsát mindig tartsa belülről a zárban, hiszen ha menekülni kell, nincs arra idő, hogy a kulcsot keresgélje.
24.   Az egyik leggyakoribb tűzkeletkezési ok a tűzhelyen felejtett étel. Az tehát a legjobb, ha a gyereknek meg van tiltva, hogy a tűzhelyen ételt főzzön, egyedül. Ha meleg ételt akar enni, használja a mikrohullámú sütőt, persze azt is fém eszközök nélkül.
Egyéb veszélyek:
·        A nagyobb gyerekek, akik már elhagyhatják a lakást, ki lehetnek téve utcai zaklatásnak, illetve ezek a gyerekek könnyebben keverednek idegen kamaszok „rossz társaságába, ezáltal megnő a veszélye a droghasználatnak.
·        Általában az idegenektől féltjük a gyerekeket azonban az ismerősök rokonok is veszélyt jelenthetnek. A statisztikák szerint legtöbb esetben saját családtagjaik, rokonaik bántalmazzák, zaklatják a rájuk bízott gyerekeket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése