Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 29., kedd

Gyermekági terv



Gyermekágyi terv: készülj tudatosan a szülés UTÁNI időszakra!
Mit gondolj végig?
Gyermekágy alatt a szülést követő első hat hetet értjük, azon belül is elkülönül az első hét-tíz nap, a korai gyermekágy. Nagyon fontos erre az időszakra kiemelt figyelmet fordítani, és előre tervet készíteni, mivel ez egy nagyon érzékeny periódus, ami jó esetben lehetővé teszi, hogy az anya és az újszülött baba minél zavartalanabbul egymásra hangolódhasson, ebbe a folyamatba az apa is bekapcsolódhasson és létrejöhessen az új család.
Amikor még a várandósság során az első közös napokra, hetekre gondolunk a babával, érdemes végig gondolni a következőket:
– Mitől éreznénk magunkat a lehető legjobban?
– Mitől tudnánk minél zavartalanabbul a babánkra figyelni?
– Milyen terheket szeretnénk, ha levennének a vállunkról? (pl. rokonok vendégül látása, háztartási feladatok, nagyobb gyerekekről gondoskodás, hivatali ügyintézés)
– Mi segíti testi és lelki regenerálódásunkat? (egy kis egyedüllét, vagy éppen ellenkezőleg: egy kis együttlét barátokkal?, egy illóolajas masszázs, egy jó zuhany, a kedvenc ételeink ágyba hozatala?…stb.)
– Ki az, akinek a jelenléte valóban támogatást jelent és ki az, aki inkább csak zavarna?
– Mennyi szabadsága van az apának, meddig tud ő is otthon maradni? (a törvényi előírás szerint 5 munkanap mindenképp jár, de 2-3 hét együttlét nagyon sokat segít a kezdeti összekovácsolódásban!)
– Mi az, ami lehetővé teszi, hogy az újdonsült apa is minél inkább bevonódhasson a baba körüli teendőkbe? (Miben venne részt ő maga is szívesen? Ki az, aki az újdonsült apát tudná támogatni a kompetencia-érzése növekedésében?)
– Mi segíti elő az új család összekovácsolódását? (Érdemes akár mások tapasztalatait meghallgatni, és végig gondolni, vajon számunkra melyik működés a szimpatikus, és a saját gyakorlatunkba könnyen beilleszthető?)
Az, hogy kinek mi jelenti a legmegfelelőbb környezetet, a legnagyobb nyugalmat és biztonságot, mindenkinek más és más. Ezért fontos a saját válaszainkat megtalálni a fenti kérdésekre.
Néhány általános érvényű szempont, aminek alapján bárki elkészítheti a számára ideális gyermekágyi tervet
1.Háztartás: ki és miben segít majd?
 korai gyermekágy, az első hét-tíz nap idején nagyon fontos, hogy az anya lehetőleg csak pihenjen, azon belül is minél többet feküdjön. Így kipihenheti a szülés fáradalmát és a vízszintes testhelyzettel a méh összehúzódást is támogatja (ez többedszer szülőknél kiemelten fontos), illetve az esetleges gátsérülés gyógyulására is jótékony a pihenés, az összezárt lábak. Kezdetben sok időt és energiát kívánhat a helyes szoptatási gyakorlat kialakítása is, igényi szerinti szoptatás esetén ez az elején napi 6-8 órát is igénybe vehet.
Hogy mindezek zavartalanul megvalósulhassanak fontos átgondolni és megszervezni, ki fogja az anyát tehermentesíteni és ellátni a háztartási körüli teendőket, a bevásárlást, a főzést. Gondos előre tervezéssel ezeknek legalább egy része külső segítség bevonása nélkül is megoldható, ha :
– nagyobb készleteket halmozunk fel tartós élelmiszerekből,
– több napra előre megfőzünk és lefagyasztjuk az ételeket, vagy
– házhoz szállíttatjuk a készételt valamilyen jól bevált cégtől.
Ha van külső segítség, főzhet ránk más is. Nagymamák, közeli rokonok és barátok örülni szoktak ennek a lehetőségnek, és boldogan hozzák a komatálat, mert így legalább az újdonsült család közelébe kerülhetnek. Fontos, hogy ezek a látogatások ne tartsanak túl sokáig és az újdonsült család igényeihez alkalmazkodjanak. Semmiképp se arról szóljanak, hogy a gyermekágyas anya jó házigazdaként próbálja lesni a látogatók igényeit. Ez nem a vendéglátás ideje. Nyugodtan megbeszélhetjük előre ezeknek a találkozásoknak a kereteit. Gondoljunk most csak magunkra és a babánk igényeire, arra, hogy nekünk mi és mennyi esik jól. Bátrabbak akár készíthetnek egy listát a tennivalókról és megkérhetik a látogatókat, hogy segítsenek. Ha meg merünk bízni bennük és pontos instrukciókat adunk, mások is meglepően hatékonyan boldogulnak, olyan feladatokkal, amikről sokszor azt hisszük, csak mi tudunk ellátni, mint például bevásárlás, főzés, mosogatás, mosás, teregetés, porszívózás, háziállatok gondozása (ha vannak).
Ha rokonokra és barátokra nem számíthatunk, érdemes megfontolni fizetett külső segítség bevonását is (ez lehet például egy gyermekágyi dúla), főleg, ha az apának hamar vissza kell menni dolgozni és az anya egyedül marad otthon a babával. Eleinte még a legapróbb, leghétköznapibb teendőkre is nehéz lehet módot találni egy újszülött baba mellett, például, hogy az anya a mosdóba vagy zuhanyozni elmehessen, ételt melegíthessen magának, ezért nem célszerű napi 8-10 órát teljesen egyedül maradni a babával.
2.Tökéletes helyett optimumra törekvés
Mindemellett alapvető fontosságú tudatosítani, hogy a háztartás körüli teendők most csak azért és addig fontosak, amíg a baba és a mama kényelmét, ellátást szolgálják. Ne aggódjunk feleslegesen egy kis rendetlenség miatt. Ez az időszak nem a lakás rendben tartásáról szól. Ilyen jellegű maximalizmusunkat érdemes – akár tartósan is – félretenni.
Hasznos megbékélni annak a gondolatával, hogy egy ideig nem akkor végezhetünk el bizonyos dolgokat (például a fent említett zuhanyzást vagy étkezést), amikor szeretnénk, hanem, amikor lehet, amikor babánk engedi vagy rendelkezésre áll a segítség, aki minket felvált. Talán szerencsénk lesz és gyermekünk a kezdetektől sok időt hagy nekünk a feltöltődésre, de könnyen előfordulhatnak olyan hosszabb-rövidebb időszakok, amikor intenzíven igényli a törődést és fizikai közelségünket és ilyenkor a saját igényeink erőteljesen háttérbe szorulhatnak. Ez meglepő érzéseket generálhat egy elsőgyermekes anyában, aki független felnőttként ahhoz volt hozzászokva, hogy ideje nagy részével maga rendelkezik.
3. Az élet hordaléka: bürokratikus feladatok
Az első hetekben néhány hivatalos elintéznivaló is vár ránk, többek között például a baba születési anyakönyvi kivonatának, TAJ-, adó-, vagy lakcímkártyájának beszerzése, családi pótlék, egyszeri anyasági támogatás vagy a TGYÁS igénylése. Érdemes tájékozódni ezek aktuális és helyi ügyintézési módjáról, az igényléshez szükséges papírokról és átgondolni, ki és mikor tudja elintézni őket, akár megfelelő meghatalmazással.
4. A helyes szoptatási gyakorlat kialakítása
Sok időt és energiát kívánhat a helyes szoptatási gyakorlat kialakítása is. Ha szoptatni szeretnénk kisbabánkat, érdemes előre tájékozódni és összegyűjteni a szoptatással kapcsolatos alapvető tudnivalókat (például a www.lll.hu vagy a www.szoptatasert.hu oldalakon). Arra is bátorítok mindenkit, hogy lehetőleg már a szülés előtt keressen magának egy baba-mama klubot, szoptatást támogató csoportot a lakhelye közelében, ahová még a várandóssága alatt ellátogat. Így ha bármi kérdés, bizonytalanság, nehézség adódik a szoptatás körül, egy már ismert szoptatási tanácsadóhoz fordulhat segítségért, ami sokszor könnyebb, mint egy vadidegent felkeresni. De ha ez az előzetes ismerkedés nem történt meg, akkor is mindenképp kérjünk segítséget, ne őrlődjünk egyedül az esetleg felmerülő kétségekkel. Általában annál könnyebben és gyorsabban lehet megoldást találni a szoptatással kapcsolatos problémákra, minél kevesebb ideig vár valaki a megfelelő segítség és információ megkeresésével.
A szoptatáshoz jól jön egy kényelmes karosszék, vagy egy zug az ágyban, a kanapén, különböző méretű és keménységű párnák. Próbálgassuk és váltogassuk bátran a különböző testhelyzeteket, így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra ideálisakat és elkerülhetjük, hogy mindig ugyanabban a pozícióban szoptassunk és „beálljanak az izmaink”. Nagyon fontos, hogy az anya mindig kényelmesen érezze magát szoptatás közben, és el tudjon lazulni. Készítsünk a közelünkbe innivalót, egy kézzel is fogyasztható, tápláló harapnivalókat, mobiltelefont, olvasnivalót, távirányítót, stb. Megéri időt és energiát fordítani a megfelelő körülmények megteremtésére, hisz napi több órát fogunk ezzel a feladattal eltölteni.
Saját tapasztalatom szerint nem fontos, főleg nem előre speciális eszközöket beszerezni, mint például szoptatós párna vagy mellszívó, mert lehet, hogy nem is lesz rá szükségünk. Ezeket később is bármikor megvehetjük, ha tényleg szükségessé válnak. Mellszívót például gyógyszertárban is lehet venni, tehát gyakorlatilag éjjel-nappal hozzáférhető.
5. A lelki támasz
Hasznos lehet tudni arról is, hogy a „hormonok játéka” a szüléssel nem ér véget. A gyermekágy időszaka alatt továbbra is bonyolult hormonális folyamatos zajlanak az anya testében, melyek például a méh összehúzódásáért vagy a tejtermelés beindulásáért felelősek és a frissen szült nő hangulatára is kihathatnak. Előfordulhatnak váratlan és intenzív érzelmi reakciók, sírások, elbizonytalanodások. A megváltozott testkép is okozhat nehéz napokat. Legyünk megértőek és elnézőek önmagunkkal és biztassuk erre környezetünket is. Jó, ha ezt a férj is tudja, és elsősorban az anya érzelmi támogatásával törődik, a praktikus teendők háttérbe szorításával. Fontos, hogy legyen néhány valódi támogató az anya mellett, aki kéretlen tanácsok, és tuti-megmondás helyett meghallgat, odafigyel, megerősít s vigasztal.
6. Gondoskodás önmagunkról
Ugye nem szeretnénk anyaként mártír szerepben tetszelegni? Pedig ebbe a szerepbe sajnos sokan belecsúsznak. Már az elején tehetünk azért, hogy anyaként is teljes életet élhessünk. A gyermekágyi időszak alatt ennek érdekében a következőket tehetjük:
Gondoljunk hálával testünkre, értékeljük azt a hatalmas munkát, amit elvégzett és továbbra is végez.
– Próbáljuk meglátni a szépséget külsőnk átalakulásában és adjunk időt a regenerálódásnak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése