Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 25., péntek

A vajúdás időzítésének problémái



A vajúdás időzítésének problémái

A vajúdás kezdődhet túl korán (a 37. terhességi hét előtt) vagy későn (a 41. - 42. terhességi hét után). Ennek eredményeként veszélybe sodródhat a magzat élete, illetve egészsége. Akkor kezdődik túl korán vagy későn a vajúdás, ha az anyának vagy a magzatnak valamilyen orvosi problémája van, vagy ha a magzatnál fekvési illetve tartási rendellenesség áll fenn.
A terhes nőknek kevesebb, mint 10%-a a kiírt napon (általában a becsült 40. héten), 50%-a egy héten belül (előtte vagy utána) és mintegy 90%-a a kiírt időponthoz képest 2 héten belül szül. Nem mindig könnyű a pontos terhességi kormeghatározás, mivel a teherbe esés napja általában nem határozható meg pontosan. A koraterhességben végzett biztonságos és fájdalmatlan ultrahangvizsgálattal meghatározható a terhességi kor. Középidős és késői terhességben a terhességi kormeghatározás kevésbé megbízható.
Idő előtti burokrepedés:A normál terhességek 10%-ában a vajúdás kezdete előtt reped meg a folyadékkal telt magzatburok. Az összehúzódások 12-48 órán belül indulnak meg. A burokrepedést gyakran úgy írják le, hogy "elfolyik a magzatvíz". A hüvelyből ezt követően a burkokat kitöltő folyadék, a magzatvíz folyik. A víz szivároghat vagy folyhat. A burokrepedést követően azonnal jelentkezni kell az orvosnál vagy a nővérnél.
Ha a vajúdás nem indul meg 24-48 órán belül, a méh és a magzat fertőződésének kockázata megnő. Ezért az orvos vagy a szülésznő mesterségesen beindítja a szülést attól függően, hogy a magzat megfelelően érett-e a megszületésre. Az orvos a magzatvíz elemzésével megállapítja, hogy a magzati tüdő érettsége megfelelő-e. Ha igen, akkor a vajúdást megindítják, és a gyermek megszületik. Ha nem, akkor az orvos általában nem indítja meg a szülést.
A nő testhőmérsékletét és pulzusát legalább naponta kétszer javasolt megmérni. A hőmérséklet vagy a szívfrekvencia növekedése a fertőzés első jele lehet. Ha fertőzés alakul ki, a vajúdást azonnal megindítják, és a gyermek megszületik. Nagyon ritkán, ha a magzatvízfolyás megszűnik és a méhösszehúzódások is elmúlnak, a nő hazamehet. Ezekben az esetekben a nőnek legalább hetente egyszer jelentkeznie kell orvosánál.
Koraszülés:Mivel a koraszülött gyermekek jelentős egészségügyi problémákkal küzdenek, Lásd mégaz orvosok megpróbálják megelőzni, hogy a szülés a 34. hét előtt meginduljon. Nem ismerik pontosan, hogy mi okozhat koraszülést. Hasznos azonban az egészséges életmód betartása és a terhesgondozási viziteken való rendszeres megjelenés. A koraszülést nehéz leállítani. Ha hüvelyi vérzés vagy burokrepedés jelentkezik, sokszor jobb, ha lezajlik a szülés. Ha hüvelyi vérzés nem tapasztalható, és a magzatburkokból nem észlelhető magzatvízszivárgás, a nőnek pihenést javasolnak, illetve azt, hogy napi mozgásaktivitását, még az ülést is, a lehető legkevesebbre korlátozza. Folyadékot és általában gyógyszereket is kap, hogy a vajúdást lelassítsák. Ezek a lépések gyakran egy rövid időre késleltetik a szülést.
A szülést késleltető gyógyszerek közé tartozik a magnézium-szulfát és a terbutalin. Sok nőben intravénás magnézium-szulfáttal leállítható a koraszülés. Túl nagy adagban adva azonban lelassítja a nő szív- és légzésritmusát. A bőr alá adott terbutalin injekció szintén használható a koraszülés leállítására. Mellékhatásként azonban megemeli az anya és/vagy a magzat szívfrekvenciáját. A terbutalin helyett néha ritodrint használnak.
Ha a nyakcsatorna tágulása meghaladja az 5 centimétert, a szülés általában már lezajlik Ha az orvos úgy véli, hogy a koraszülés elkerülhetetlen, akkor kortikoszteroidot, például betametazont ad a nőnek. A kortikoszteroid segíti a magzati tüdő és egyéb szervek gyorsabb érését, és csökkenti az újszülöttkori légzészavarok (újszülöttkori légzési elégtelenség szindróma) kialakulásának kockázatát.
Terminustúllépés és túlhordás:A 41-42. hetet csak kissé meghaladó terhességben nem jelentkezik semmilyen gond. Problémák jelentkezhetnek azonban, ha a méhlepény már nem képes egészséges környezetet biztosítani a magzatnak. Ezt nevezzük túlhordásnak.
Általában a 41. héten kezdik vizsgálni a magzatmozgásokat, a magzati szívfrekvenciát, a magzatvíz mennyiségét, ami a túlhordásban jelentősen csökken. A magzat légzőmozgásait és szívhangjait szintén ellenőrzik. Az orvos elektronikus magzati szívhangellenőrzést végez, hogy a magzat állapota megfelelő-e. Jellemzően a 42. héten a szülést megindítják, vagy császármetszést végeznek.
Elhúzódó szülés:Előfordul, hogy a magzat túl nagy ahhoz, hogy áthaladjon a szülőcsatornán (a medencén és a hüvelyen), a szülés túl lassan halad előre. Ilyenkor fogóra vagy vákuum extrakcióra vagy császármetszésre lehet szükség. Ha a szülőcsatorna elég nagy ahhoz, hogy a magzat áthaladjon rajta, de a szülés mégsem halad, akkor intavénásan adott oxitocinnal serkentik a méhet, hogy erősebben tudjon összehúzódni. Ha az oxitocin infúzió eredménytelen, császármetszést végeznek. Ha a magzat megszületőben van, akkor fogót vagy vákuum extractort használnak inkább.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése