Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 16., vasárnap

A fül sérülései gyermekkorban

Fül sérülései gyermekkorban

Fül sérülései gyermekkorban

A fül sérülései gyermekkorban

A fül sérülései közül a fület ért erőhatás miatti fülsérülések a leggyakoribbak, néha égés, esetleg fagyás okoz fülsérülést.

Fülsérülések

A fülkagylót ért tompa erőhatásra, ütésre, nyomásra, leválhat a porchártya a porcról, és vérgyülem keletkezhet. Az így kialakult othaematoma kezelése nagyon fontos mert a fülben található porc könnyen elhal. A vérgyülem leszívása, és a fülre helyezett nyomókötés mellett antibiotikumos kezelést is alkalmazni szoktak a felülfertőződés megelőzésére.
A fület borító hámréteg sérülése, sebe, szintén a porc épségét veszélyezteti, hisz a rajta található lágyszövet látja el a fülkagyló porcát oxigénnel és táplálékkal. A lágyszövet porcig hatoló sebe magában foglalja a porc fertőződésének és elhalásának kockázatát, így azonnal forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz aki ellátja a fül sebét és szükség esetén antibiotikumot rendel el.
Dobhártyarepedést fülbe dugott tárgy is okozhat, vagy a fülre adott pofon, labda, hógolyó ütése a nyomásnövekedés miatt. Robbanás, vagy igen erős hanghatás is hasonló módon okozhat dobhártya sérülést.


  Jellemző tünetei: fájdalom, fülzúgás, halláscsökkenés és vérzés a fülből. Szakorvost igényel azonnal. Fontos a másodlagos fertőzés megelőzése, emiatt antibiotikumot kap a beteg, és a hallójáratot steril vattával zárják. Kisebb repedések spontán gyógyulnak, nagyobb repedések helyén lyuk maradhat, melyet mikroszkóp alatt végzett műtéttel, dobhártyaplasztikával (tympanoplastica) lehet zárni.
Koponyaalapi törések is érinthetik a hallószervet. Ha a törés a sziklacsontot is érinti, akkor a hallójárat, a középfül a belső fül és az arcidegcsatorna is sérülhet. Ilyen esetben nem csak vér hanem liquor is ürülhet a fülből, teljes halláskiesés, szédülés és arcidegbénulás is felléphet az általános tünetek mellett. Kezelése sebész, ideggyógyász és fül-orr-gégész együttműködését igé #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése