Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 2., vasárnap

Gyakori hibák a kisgyerekek téli öltöztetésénél

Gyakori hibák a kisgyerekek téli öltöztetésénél

2011.01.13. 15:52
Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nincs alkalmatlan időjárás, csak alkalmatlan öltözék - tartja az angol mondás. Ezzel bizonyára szívesen egyetért sok kisgyerekes szülő, hiszen a gyerekek számára télen is fontos, hogy minél többet legyenek a levegőn. A téli hónapokban azonban a kisgyerekek megfelelő öltöztetése nem kis próbatételt jelent - különösen az elmúlt napokra jellemző szeszélyes időjárás esetén. Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk?

A magyar ajánlások szerint mínusz 5 Celsius fokig nyugodtan kivihetjük a levegőre a kisbabákat is. Mivel azonban a csecsemők és kisgyermekek hőszabályozása még nem eléggé hatékony, és ha melegük van vagy fáznak, nem tudnak fel- vagy levenni egy réteget magukról, ügyelni kell rá, hogy melegen tartsuk őket csikorgó mínuszokban is. Bár a hideg levegő önmagában nem okoz betegséget, a szervezet lehűlése rontja a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, így fogékonyabbá teszi az embert a fertőzésekre.
Ugyancsak a gyerekek hőszabályozásának éretlensége miatt azonban rendkívül fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára. A túlöltöztetésnek ugyanis - amelynek hazánkban sajnos nagy hagyománya van - szintén komoly veszélyei lehetnek. "Ha az anya a megfázástól rettegve túl melegen öltözteti a gyereket, azzal ellenkező hatást érhet el: a meleg ruha alatt a kisgyerek megizzad, és az átnedvesedett ruhában valóban megfázhat" - mondja Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő.
Csecsemőre ne adjunk sálat
A külső ruházatnak meleg hőszigetelő réteggel, és sűrű szövésű, vízhatlan, a széltől is védő külső réteggel kell rendelkeznie. A legkisebbek számára a legkényelmesebb a kapucnis, könnyen becipzározható kezeslábas. Ezt ki kell egészíteni puha anyagból készült, a fület is takaró sapkával - a kisbabák különösen sok hőt veszíthetnek testükhöz képest nagy felületű, és gyakran kopasz fejükön keresztül.
Megkötős sapka esetén ügyeljünk rá, hogy a madzagok ne tekeredhessenek a kicsi nyakára, és sálat semmi esetre se adjunk csecsemőre. További kellék a meleg zokni és a kesztyű, amelyből az egyujjas változat javasolt. Járni tudó kisgyerekek lábára bélelt, vízhatlan, nem túl szoros és nem túl merev téli cipőt vagy csizmát adjunk.
Útközben a gyerek tarkóján ellenőrizzük, hogy nincs-eBabakocsikhoz hasznos tartozék a lábzsák és az esőponyva, amelyet nemcsak az eső vagy hó, de a szél ellen is bevethetünk. Aki kendőben vagy kenguruban hordozza a babát, saját testével is melegíti, ezért nem szabad túlöltöztetni. Ha autóba ülünk, ügyelni kell arra, hogy az autósülésbe szíjazott gyereken ne legyen túl vastag ruha vagy takaró - a túlmelegedés veszélye mellett így a szíj sem tart eléggé biztonságosan.
Miután végre sikerült útra kelnünk, időről időre ellenőrizzük, hogy az öltözék valóban megfelelő-e.
"Ha ellenőrizni szeretnénk a baba hőmérsékletét, ne a kezét vagy a lábát fogjuk meg, mivel a csecsemők perifériás keringése még viszonylag kevéssé hatékony, és a kezük és a lábfejük általában hidegebb, mint a testük többi része" - javasolja a védőnő. Ehelyett tapintsuk meg a mellkasát vagy a tarkóját, és figyeljük az árulkodó jeleket: a kipirult arc, a verejtékezés, a csapzott haj, a melegkiütés, a szapora légzés, a nyugtalanság túlhevülésre utalnak. Ne bízzunk túlságosan a gyerekek visszajelzésében - szerencsés esetben a kisbabák sírással jelzik, ha melegük van vagy fáznak, de előfordul, hogy a túlhevülés miatt a baba mély álomba merül, ami veszélyes lehet.

Rendkívül fontos, mégis sokak által nem eléggé komolyan vett szabály: ha kisgyerekkel együtt vásárolunk, közlekedünk, elhozzuk a testvérét az óvodából, vagy bármilyen más okból belépünk a hidegből egy fűtött helységbe, azonnal bontsuk ki a meleg kabátból, kezeslábasból, bundazsákból, vegyük le a fejéről a sapkát-sálat. Ezt akkor is meg kell tennünk, ha emiatt felébred - ez még mindig kisebb baj, mint ha rámelegszik a ruha és túlhevül, majd a hidegbe újra kilépve megfázik. Ugyanebből az okból célszerű úgy bonyolítani a család indulását, hogy a legkisebbek öltöztetése maradjon legutoljára.
Hűvös szobában altassuk a gyerekeket
A megfelelő hőmérsékletre természetesen nem csak házon kívül kell odafigyelnünk. Kisbabák esetében különösen fontos, hogy az éjszakai alvás során ne hevüljenek túl: a túlhevülést összefüggésbe hozták a bölcsőhalál fokozott kockázatával.
Az Amerikai Gyermekorvosok Társaságának ajánlása szerint a csecsemők alvásához a 16 és 20 Celsius fok közötti hőmérséklet az ideális, és ilyen hőmérséklet mellett nem szabad a babát túl meleg ruhában, sapkában, fűtőtest mellett vagy melegítőpalackkal altatni. Nem ajánlott a paplan használata sem, ehelyett könnyű takarót - szükség esetén több rétegben - vagy hálózsákot javasolnak.
"A hűvös szoba nem csak a nyugodt alvás, de a felső légúti megbetegedések elkerülése, leküzdése szempontjából is sokkal előnyösebb a túlfűtött, száraz levegőjű szobánál"- figyelmeztet Gitidiszné Gyetván Krisztina.
Indulás előtt ellenőrizzük a kinti hőmérsékletet
Végezetül egy jótanács frontok szabdalta szeszélyes időszakokra: indulás előtt mindig ellenőrizzük a hőmérsékletet és az időjárási viszonyokat. Hallgassuk meg az időjárás-jelentést, nézzünk ki az ablakon vagy ellenőrizzük saját kültéri hőmérőnket, és a ruházatot ezek alapján válasszuk ki - függetlenül attól, hogy mit mutat a naptár, mit adtunk a gyerekre előző nap, és mi áll neki a legjobban. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése