Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 7., péntek

3 biztos tipp gyerekeknek makacs székrekedés ellen


3 biztos tipp gyerekeknek makacs székrekedés ellen
A kellemetlen, nemritkán fájdalmas panasz hátterében testi és lelki okok egyaránt állhatnak. Így kezeld!
A székrekedés vagy szorulás gyakori probléma gyermekkorban, a becslések szerint az iskolás gyermekek 1,5-7,5%-t érinti. A széklet ilyenkor kemény és száraz, ami megnehezíti a bélmozgásokat, így azokat fájdalom kíséri.
A gyermek érzi a székelési ingert, de még erőlködéssel sem sikerül kipréselnie magából a bélsarat. A székrekedés kiváltó oka egyaránt lehet testi és lelki eredetű. Cikkünkből megtudhatod, miképp orvosold.

A székrekedés jelei

A székrekedésre a sírásból vagy a vécéhasználat utáni panaszokból következtethetsz. A kisbabáknál minderre nehezebben derül fény, mert a székletürítési gyakoriság tág határok között mozog, de azt mondhatjuk, hogy ha a csecsemőnek hetente kevesebb, mint háromszor van széklete, szorulással küzd. Székrekedésre utal a fájdalmas, görcsös bélmozgás, valamint az eredménytelen székelési kísérletek.

Így orvosold!

A székrekedést a kiváltó októl függően többféleképpen orvosolhatod. Egy kis figyelmességgel és következetességgel már rövid időn belül jelentős javulást érhető el.

Bilire szoktatás - fokozatosan

A túl korai vagy helytelen módszerrel - kényszerítéssel, siettetéssel, netán büntetéssel - történő szobatisztaságra nevelés a bili-, illetve vécéhasználat elutasítását eredményezheti. Elejét veheted a bajnak, ha csemetédet akkor kezded szobatisztaságra nevelni, amikor már láthatóan készen áll rá. Hogy ennek mikor jön el az ideje, Életmódbeli változtatások
A szorulásos gyerekek általában nem mozognak eleget. Vidd ki a kicsit a játszótérre, menjetek kirándulni, de akár valamilyen táncos vagy sportfoglalkozásra is beírathatod. Nagyobb csemeténél hasizomgyakorlatok végzésével is fokozható a bélmozgás.
A leggyakoribb ok a rostszegény táplálkozás. Ekkor a gyermek nem fogyaszt elegendő aszalt gyümölcsöt, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonaféleséget, zabpelyhet. Ez a helyzet viszonylag könnyen orvosolható, ha változtatsz az étrendjén - azaz növeled a felsoroltak arányát.
Vannak a székletet megkeményítő táplálékok, például a rizs vagy a főtt répa, de a főbűnösök a magas cukortartalmú ételek: csokoládé, sütemény, kakaó, egyéb édesség. Ezek mérséklésével, illetve teljes elhagyásával megszűnnek a panaszok.
A szorulást elégtelen folyadékbevitel is okozhatja. Ekkor a víz és a rostos, cukormentes gyümölcslé - különösen a szilva leve -, illetve a rostban szegény, de bélműködést fokozó táplálékok - paradicsom, tej, kefir, joghurt - sokat segítenek.
Elképzelhető az is, hogy a gyerek többet eszik az étkezések között, mint az étkezések alkalmával, ami megintcsak székelési nehézségekhez vezet. Ez esetben vigyél nagyobb rendszert a napjaiba, azaz ragaszkodj ahhoz, hogy csak az étkezések alkalmával egyen. Áthidaló megoldásként adhatsz neki a székelést megkönnyítő ételeket is - például a napi édességet kiválthatod aszalt gyümölccsel.

Lelki okok - feltárás és megoldás

Nemritkán idegesség, stressz, trauma áll a székrekedés hátterében. Ilyen lehet egy családi haláleset, egy költözés, esetleg egy új csoport- vagy osztálytárs érkezése. Ez esetben beszélgess el gyermekeddel arról, hogy mi bántja, ha pedig nem tudja szavakba önteni mindazt, ami a lelkében zajlik, le is rajzolhatja, illetve játékai segítségével megmutathatja.
Ily módon a feszültség már eleve oldódik valamelyest, ez azonban önmagában nem elegendő. A gyerekkel közösen keressetek olyan megoldást, ami számára kedvező, ugyanakkor a körülötte lévők életét sem forgatja fel fenekestül. Sokszor egy izgalmas program vagy egy soron kívüli apróság is csodát tesz, a legfontosabb azonban, hogy a kicsi minden körülmények között érezze: a számára fontos emberek feltétel nélkül elfogadják és  szeretik őt. Ennek a fajta lelki muníciónak a birtokában a felmerülő problémákon is könnyebben és gyorsabban felülkerekedik - így azok nem nyilvánulnak meg testi tünetekben.

Lelki bajok

Plusz egy tipp: házi kezelési módok

Már a fenti praktikák révén is viszonylag gyorsan - néhány napon, esetleg héten belül - érdemi javulás érhető el, ám adódhat olyan helyzet, ami azonnali kezelést igényel. Ilyen lehet, ha a gyereknek nagyon fáj a hasa, illetve a végbélnyílás környékén székelés közben bereped a bőr.
Az alábbi praktikák szinte rögtön enyhülést hoznak, ám csak akkor alkalmazd őket, ha az orvos is beleegyezik. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése