Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 2., vasárnap


Végbél előesés
Végbél előesés akkor alakul ki, ha valamilyen ok miatt (erőlködés, görcsös székelési inger, székrekedés, köhögés…) a végbél egy része kinyomul a végbélnyíláson keresztül. A végbél előesés orvosi neve: prolapsus recti, prolapsus ani.

Csecsemőkorban sűrűn előfordul, teljesen egészséges gyermekeknél is, feltehetőleg a székelés során kifejtett erőlködés miatt. A csecsemőkori forma általában megszűnik ha nincs szervi, vagy egyéb kiváltó oka.
Cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek esetén viszonylag gyakori.

A végbél előesés tünetei:

A baba végbélnyílása “kifordul” és élénkvörös, vagy lilás bársonyos képlet türemkedik ki rajta, melynek a közepén nyílás van. A kitüremkedett rész fájdalmas és sérülékeny.
 

A végbél előesés kezelése:
A kezelés során  a végbelet az orvos visszahelyezi. A hanyatt fekvő csecsemő lábát a bokáinál fogva megemelve, egy olajos gézlapot a végbélre helyezve óvatosan visszanyomja a helyére. A visszahelyezés után a farpofákat összefogva kell tartani 15-20 percig. (Figyelem ! Ez orvosi feladat ne kíséreljük meg otthon!)

A későbbiekben a megfelelő étkezéssel és folyadékfogyasztással kell gondoskodni a könnyű székletürítésekről, a kiújulás megelőzése miatt.

Amennyiben szervi oka van a a betegségnek, az okot kell megszüntetni annak érdekében hogy ne újuljon ki a betegség.

Az állandósult végbél előesés kezelése műtéti megoldással lehetséges.

Felnőttkori formája általában rosszabbodó, spontán nem gyógyuló folyamat, melyet műtéti úton lehet megoldani.
 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése