Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 19., szerda

6 vészjósló jel, hogy elfertőződött a seb Azonnal fordulj orvoshoz!


6 vészjósló jel, hogy elfertőződött a seb
Azonnal fordulj orvoshoz!
Egy kisebb horzsolásból akár komolyabb fertőzés is adódhat, ha nem vagy kellőképp elővigyázatos.
Nemcsak a csetlő-botló apróságok, de a nagyobb lurkók is hajlamosak arra, hogy különféle sebek szerzésével hozzák rá a frászt a szüleikre.

Fontos, hogy tudd, ilyen esetben mit kell tenned, ahogyan az is, hogy felismerd, mikor kell orvoshoz fordulnod. Gyarmati Andrea doktornő egy anyuka levelére válaszolva segít.

Kedves Doktornő!

A segítségét szeretném kérni. Kisfiam ötéves, örökmozgó, élénk kisfiú, ezért viszonylag gyakran horzsolja le a térdét, karját. Hetente egy-egy szálka kioperálása vagy ragtapasz felragasztása már szinte észrevétlen marad. Ilyenkor Betadinnal kenem be a bibi környékét, és leragasztom, ha kell, aztán folytatódhat a játék.
Doktornő, az lenne a kérdésem, hogy ezeket a kisebb sérüléseket hogy kell szakszerűen ellátni? Elég a Betadin és a leragasztás, vagy esetleg másra is szükség van?
Válaszát előre is köszönöm,
Anna

Kedves Anna!

A kültakaró - bőr, nyálkahártya - folytonossági hiányát nevezzük sebnek. A sebek zöme nyílt seb. A sebből vér és más folyadékok távozhatnak el a szervezetből, illetve kórokozók juthatnak be, és esetleg fertőzést okozhatnak.

Vágott seb

Ilyenek az éles tárgyak, például késpenge vagy törött üveg által okozott sebek. A sebszélek egyenesek, roncsolásmentesek. Mivel a sérülés az erekre is kiterjedhet, bőséges vérzés lehetséges.

 Roncsolt seb

Tompa vagy nagy feleletű tárgy okozza a sebzést. Előfordulhat, hogy egy roncsolt seb kevésbé vérzik, mint egy vágott, de rendszerint több szövet szenved sérülést vagy zúzódást. Az ilyen sebek gyakran szennyeződnek kórokozókkal, ezért nagy a fertőzésveszély.

Horzsolás

Felületi seb, amelynél a bőr felső rétege sérül, és nedvező sebfelület marad vissza. Oka leggyakrabban esés, csúszással, súrlódással. A horzsolt sebekben fertőzést okozó szennyeződések maradhatnak - homok, salak.

Zúzódás

Tompa tárgy okozta ütés összezúzhatja a bőr alatti hajszálereket. A vér kiáramlik a szövetekbe, véraláfutást okozva. A bőr felhasadhat. Ha a zúzódás súlyos, mélyebben fekvő károsodás is lehet a háttérben - például csonttörés vagy belső sérülés.

Szúrt seb

Szög, tű vagy egyéb hegyes tárgy okozhat szúrt sebet, amely a felületen kis területet érint, de ha mélyre hatol, belső sérülést okoz. Ha szenny vagy kórokozó jut a sebbe, az fokozott fertőzésveszélyt jelent.

Így előzhető meg az elfertőződés

Az azonnali elsősegély segíti a kisebb sérülések mielőbbi természetes gyógyulását, és védelmet nyújthat az elfertőződés ellen. Ezt teszi, kedves Anyuka, Ön is, nagyon helyesen. Az, hogy egy örökmozgó sérül, természetes dolog. Nincs ebben a korban még veszélyérzete egy gyereknek, igaz, van olyan is, akinél később se alakul ki.
A horzsolások, szálkák, véraláfutások, olykor salakkal, homokkal teli sebek nem jelentenek különlegességet. Az alapos lemosás, fertőtlenítés, befedés sebtapasszal - amint ezt Anyuka is megteszi - a megfelelő eljárás. Megemlítenék kiegészítésképpen néhány dolgot, amit fontosnak tartok a sebellátás szempontjából. Mielőtt hozzákezd a seb kezeléséhez, mosson alaposan kezet. Ne érintse a sebet közvetlenül az ujjaival, ne beszéljen, köhögjön vagy lélegezzen a sebre, illetve a sebre helyezendő steril gézre. Mindezekkel megelőzhetjük a seb elfertőződését.

Orvosi ellátásra van szükség ha…

·         A sebben idegen anyag van - természetesen nem egy apró vagy nagyobb szálka.

·         A seb valamilyen különleges fertőzésveszélynek van kitéve - például kutyaharapás vagy valamilyen piszkos tárgy okozta.

·         A seb az elfertőződés jeleit mutatja.

Minden nyílt sebbe kerülhetnek kórokozók, a sebet okozó tárgyról, a levegőből vagy a légutakból, illetve a kézről.

6 vészjósló jel, hogy elfertőződött a seb

Azonnal fordulj orvoshoz!

Egy kisebb horzsolásból akár komolyabb fertőzés is adódhat, ha nem vagy kellőképp elővigy


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése