Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 1., szombat

Csecsemők bőrproblémái

Csecsemők bőrproblémái


Az újszülött bőre csodálatosan zsenge, meleg és puha – mégis nagyon érzékeny. Sokkal vékonyabb a felnőttek bőrénél, és a külső hatások ellen még nem nagyon tud védekezni.
Megszületése után a csecsemő az általa termelt „védőkrémmel”, az ún. magzatmázzal (vernis caseosa) védi testét. Ez a réteg a 17. terhességi héttől kezdődően képződik, és az anyaméhben a magzatvízben való kiszáradástól védi a magzatot. Természetes kenőanyagként is szolgál a világrajövetel folyamán, és a kihűléstől is megvédi a csecsemőt. A magzatmáz antibakteriális védőanyagot is tartalmaz, így rendkívül fontos szerepe van a világrajövetel alatt az esetleges bőrfertőzések elleni védelemben. Miután nagyon óvatosan eltávolítják a magzatmázat, a rendkívül érzékeny bababőrnek szüksége lesz állandó „külső” védelemre, hiszen idővel bőrfertőzések alakulhatnak ki. Mivel az érzékeny bőr kezdetben még nem „működik” teljes mértékben, az első hónapokban szinte minden újszülött bőrproblémával küzd.

„Gólyacsípés“ és társai – sok hűhó semmiért?

Ez a fantáziadús elnevezés nem rejt semmilyen tragikus dolgot. Vannak még a gólyacsípésen kívül hasonlóan hangzatos kifejezések, mint a mongolfolt, vagy tűzfolt. Ezek a jelenségek kivétel nélkül ártalmatlanok az újszülötteknél. Az ún. gólyacsípést a világos, főleg a homlokon, a szemek között, az orrtőnél, valamint a tarkó közepén jelentkező piros foltokról lehet felismerni. Ez a bőrpír apró, szaporodó és táguló erecskékből jön létre, mely jelentősen elszíneződik, ha a csecsemő erőlködik, vagy sír. Ha a bőrpír nem lapos, hanem kissé kiemelkedik a bőrfelszínből, akkor érdaganatról, másképp hemangómiáról beszélünk. Ez esetben egy jóindulatú burjánzásról van szó, mely a testen bárhol megjelenhet. Az ilyen érburjánzások az első hónapokban igen erősek lehetnek, de idővel, kisgyermek korra teljesen visszafejlődnek.
A mongolfolt (más néven szentbélyeg, hunfolt, vagy farfolt) egy szabálytalan alakú, kékes színű, sűrű pigment sejtekből álló anyajegy, mely főleg az újszülött hátán, fenekén, vagy derekán fordulhat elő. A mongolfolt elnevezés arra vezethető vissza, hogy az ilyen folttal rendelkező gyermekek 99 százaléka, származását tekintve mongol. (japán, koreai, vietnámi, mongol, török, indokínai, indián, eszkimó népek). Ez az anyajegy többnyire négy és nyolc éves kor között, de legkésőbb a pubertás korban eltűnik. Az újszülöttnél gyakran jelenhetnek meg pattanások, aggodalomra azonban ekkor sincs ok, mivel ezek két-három hónap alatt rendszerint visszafejlődnek. Amennyiben a kis apró piros pontok tetején sárgás képződmény látható - mely a csecsemőkori pattanásos bőr jellemzője -, semmilyen körülmények között sem szabad őket megbolygatni, kinyomni. Ha a pattanások nagyon makacsnak és erősnek bizonyulnak, feltétlenül forduljunk gyerekorvoshoz.

Száraz bőr, koszmó és ekcéma

A csecsemőkor legjelentősebb bőrproblémája a bőr kialakulatlan védekező rendszerével van összefüggésben: ez pedig a rendkívül száraz bőr. A bőr gyakran repedezett, piros, ami akár kezdődő ekcéma is lehet. Ilyen például az ún. koszmó is, mely szintén az ekcéma első jele lehet. A koszmó önmagában nem betegség, de utaló jel arra, hogy a csecsemőnek allergiás megbetegedésre való hajlama van. A koszmó rendszerint az újszülött életének második és harmadik hónapjában fordul elő. Apró, vagy nagyobb alapterületű, folyadékkal teli, piros hólyagok nőnek, melyek megrepedhetnek és nedvedzhetnek. A nedvedző terület kiszáradásakor fehéres kéreg keletkezik, mely a tej színére emlékeztet.
A leggyakoribb krónikus allergiás megbetegedés az ekcéma, mely atópiás bőrgyulladás (atópiás dermatitisz) néven is ismert. Leggyakrabban a csecsemő életének harmadik hónapjától jelentkezik, és elsősorban olyan kisgyermekeknél fordul elő, akik allergiás megbetegedésekre való örökletes hajlammal rendelkeznek. Piros, gyakran hámló, vagy akár nedvedző foltok formájában jelentkezik, melyek között néha erősen viszkető hólyagocskák is találhatók. Ez a fajta ekcéma főleg az arcon lép fel. Később, idősebb korban a karok és lábak ízületi hajlataiban is megtalálható.

Az érzékeny bababőr ápolószerei

Ügyelni kell arra, hogy a kifejletlen működésű csecsemőbőr adottságainak megfelelő bőrápolást és tisztálkodást válasszunk. A bőrápoló szerekkel szemben támasztott igények magasak, hatékonyságukat a dermatológiai teszteknek bizonyítaniuk kell, hiszen a csecsemő érzékeny bőrének ápolása a feladata. Azok az ápolószer-családok az ideálisak, melyek színező anyag- és tartósítószer-, valamint illatmentesek.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése