Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 26., szerda

Ahogy neveled, olyan lesz a gyerek

Ahogy neveled, olyan lesz a gyerek: 4 szülői nevelési stílus hatása
A korai élmények, így a szülő általi nevelés is alapvető fontosságú a gyerek személyiségfejlődésében.A gyerek a bölcsődében, óvodában és iskolában is kap nevelést, de a legfontosabb szerepe az őt körülvevő családnak van. Gyereket nevelni összetett feladat, és, bár minden szülő másként közelíti meg azt, elveik alapján besorolhatók különféle nevelési stílusokba.
Ranschburg Jenő megfogalmazása alapján négyféle nevelési stílust különböztetünk meg: a meleg-engedékeny, a meleg-korlátozó, a hideg-engedékeny és a hideg-korlátozó stílust. Ezek mindegyike más-más nevelési sajátosságokkal jár, ezáltal másként hat a gyerek személyiségének fejlődésére, viselkedésére. Sarkítva, ahogyan a szülő nevel, olyan lesz a gyerek.
Szülőként mindenki felismerheti saját attitűdjét valamelyik nevelési stílus jellemzésében, ez pedig magyarázhatja, illetve előrevetítheti, hogyan viselkedik majd a gyerek, amennyiben a nevelési stílus a jelen formában folytatódik.

Meleg-engedékeny

A meleg-engedékeny nevelési stílusú szülő ugyan kialakít szabályokat, de rugalmas. Nagy szabadságot ad a gyereknek, nem igyekszik korlátozni viselkedését. Nem mondja meg a gyereknek, mikor hogyan cselekedjen, csak meggyőzni próbálja, illetve kérleli őt. Fontosak számára a gyerek érzelmei és véleménye, ezt mindig meg is hallgatja, és elfogadó a gyerek személyiségét illetően.
Milyen lehet az így nevelt gyerek?
Az így nevelt gyerek nyitott, optimista lehet. Barátságos másokkal, ám, mivel sok szabadságot kap, időnként nehezen kezelhető lehet, mert meg akarja védeni saját álláspontját. Ilyenkor kompromisszumkész hozzáállás segíthet. Pszichológiai tesztek szerint az így nevelt gyerekek szívesebben játszanak felnőtt babával, ami annak tudható be, hogy a felnőttektől látottakat ők építik be legintenzívebben viselkedésükbe.
A cikk az ajánló után folytatódik
9/10
 

Meleg-korlátozó

A meleg-korlátozó típusba tartozó szülő a túlóvó típus. Következetesen nevel. Ha megkéri valamire a gyereket, elvárja, hogy ő megtegye az adott dolgot. Nem akar kis felnőttet csinálni a gyerekből, az ő nyelvén és az ő fejlettségi szintjén szólítja meg a gyereket, és úgy véli, a gyereknek irányításra van szüksége. Nehezen is engedi felnőni. Odafigyel a gyerekre, és meghallgatja őt, szeretetteljesen fordul felé.
Milyen lehet az így nevelt gyerek?
Vannak szabályok, melyeknek olykor nehéz eleget tenni, ám a tiltakozó megnyilvánulást nem tűri a meleg-korlátozó szülő. Sok esetben, mivel az indulatokat magába kell, hogy fojtsa, az így nevelt gyerekben sok feszültség lehet. Amit otthon nem adhat ki magából, sokszor iskolatársain vezeti le. A túlzott szülői szigor tehát, ha szeretetből van is, rossz irányba viheti a gyereket. A szülő változó hozzáállása javíthat a helyzeten. Más esetekben az így nevelt gyerekekből lesznek az osztály eminens, mindig engedelmes, csendes tanulói.

Hideg-engedékeny

A hideg-engedékeny szülő szabadjára engedi a gyereket. Nem próbálja jobb útra terelgetni, hanem megengedi, hogy azt tegye, amit akar. Sajnos gyakran nem fordít elég figyelmet a gyerekre, ritkán dicséri és biztatja. Olykor kevés időt töltenek együtt. Nem jellemző, hogy meghallgatná a gyereket, és nem foglalkozik mélyebben a gyerek érzelmi világával, érzelmi szükségleteivel.
Milyen lehet az így nevelt gyerek?
A távolság a szülő és a gyerek között idővel még inkább fokozódik. A gyerek nem utánozza a szülői viselkedést, nem fogadja el a szülőt olyannak, amilyen. Tinikorba lépve a gyerek még titkolózóbb, mint más gyerekek: nem számol be róla, mit csinál, kivel van, nem osztja meg a gondjait a szüleivel. A viszony nagyon megromolhat. Az így nevelt gyerekek esetében hatványozott annak az esélye, hogy valamikor életük során rossz társaságba keveredjenek.

Hideg-korlátozó

A hideg-korlátozó szülő komolyan veszi a gyerek viselkedését. Szigorú elvárásokat támaszt felé, azt várja, hogy a gyerek minden kérésének zokszó nélkül eleget tegyen. A gyerek véleményét jellemzően nem kéri ki, és érzelmi szükségletei sem foglalkoztatják mélyebben. A gyereket, ha rosszat tesz, vagy nem engedelmes, megbünteti. Saját döntéseit, kéréseit gyakran nem okolja meg. Szeretetét kifejezi, de korlátozottan.
Milyen lehet az így nevelt gyerek?
Az előző, hideg-engedékeny, távolságtartó nevelési stílussal nevelt gyerekhez képest a hideg-korlátozó módon nevelt gyerek még szigorú szabályokat is talál maga körül. A szülő, aki hideg-korlátozó, azonban nem fogadja el a gyerek magatartását, általában meg is bünteti érte. A gyerekben nemcsak indulatok, de bűntudat is lakozhat. Nem érti a szülő viselkedését. Sajnos, mivel kifelé nem adhatja nemtetszését, magába fojtja azt, az elfojtott érzelmek pedig a testi-lelki egészség rovására mehetnek idővel.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése