Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 7., péntek

A leggyakoribb gyerekbetegségek rejtett lelki okai

A leggyakoribb gyerekbetegségek rejtett lelki okai
Az, hogy a tünetnek nincs testi oka, korántsem jelenti azt, hogy a gyerkőc szimulál.


Az állandósuló, illetve visszatérő szorongások, lelki sérülések, stresszhelyzetek a vegetatív idegrendszeren keresztül befolyásolják a szervek működését, és így betegségeket válthatnak ki. A lelki bajok testi betegségtünetekben való jelentkezése rögzülhet, felnőttkorra elhúzódó hipochondriát, fokozott betegségtudatot, betegségérzetet eredményezhet. Mindemellett a testi panaszokat okozó lelki sérülések együtt járhatnak magatartászavarokkal vagy lelki tünetetekkel, esetleg a teljesítmény zavaraival is.

Ha gyermeked rendre ugyanazokat a tüneteket produkálja, holott a szakember szerint valójában teljesen egészséges, a fentieket megelőzendő célszerű mielőbb kideríteni és orvosolni a fizikai szinten jelentkező probléma pszichés hátterét. Cikkünk ebben lesz segítségedre.

Hasmenés

Ha a probléma időről időre visszatér, és az orvos kizárta a testi okokat, valószínűsíthető, hogy a gyerek lelkében bizonytalanság uralkodik - ami szűkebb és tágabb környezetével áll szorosabb összefüggésben. A kicsi úgy érzi, hogy egy-egy közösség, például az óvodai csoport vagy az osztály valamilyen - számára nem is mindig érthető - oknál fogva nem fogadja őt el, ezért a fizikai tünet generálásával igyekszik elkerülni ezt a fajta élményt - hiszen ha beteg, nyilvánvalóan nem mehet óvodába vagy iskolába.
Ugyanígy belső bizonytalanságot okozhat a család nem megfelelő működése is, ami leginkább a szülők rossz kapcsolatára, illetve az egzisztenciális nehézségekre vezethető vissza. Ilyenkor az édesanyát és az édesapát túlságosan is lekötheti a maga baja, és bár természetesen szó sincs arról, hogy ne szeretnék a lurkót, az mégis úgy éli meg mindezt, hogy a számára legkedvesebb embereknek nem elég fontos.

Székrekedés

Általában a helytelen szobatisztaságra nevelés egyik következménye. A bili vagy vécé használatának erőltetése arra készteti a kisgyereket, hogy székletét visszatartsa. Gyakori, hogy a kicsi elkéri a pelenkát, hogy elvégezze a nagydolgát, vagy egyszerűen csak bevonul valamelyik sarokba, és a nadrágjába kakil, ám ha a megzavarják, a pelenkába vagy nadrágjába sem üríti a székletét.
Az eredmény több szempontból is káros, hiszen a székelés folyamata olyan mítosszá válik, amellyel nehéz leszámolni, másrészt a továbbiakban a kemény bélsár okozta fájdalmas székelés miatt fellépő székrekedés súlyosbítja a helyzetet.
A megszokott napirend felborulása - elutazás, a szülők távolléte, óvodába vagy iskolába menetel - ugyancsak gyakran járnak a bélrendszer megszokott működésének megváltozásával. A bélrendszer különösen érzékenyen reagál a kifejezett lelki megterhelésekre, amit a gyerek környezetében bekövetkező nagyobb horderejű és tartós változások okoznak - ilyenkor a székrekedés tovább súlyosbodik.

Köhögés

Az ijesztően hangzó, bizarr, légúti betegségre nem jellemző köhögés is viszonylag gyakori pszichés tünet. Különösen iskoláskorban jellemző - általában megintcsak családi problémák, azon belül is a szülő-gyerek kapcsolat meggyengülésének jelzéseként. Tipikusan akkor észlelhető, amikor a feszültség, szorongás kiváltódik, például egy-egy konfliktushelyzetben.

Felmerül a pszichés eredet lehetősége akkor is, ha a gyerek óvodába vagy iskolába - netán napközis táborba - készülődése kapcsán rendszeresen tapasztalható jellegzetesen kongó, erőltetett köhögés. A gyanút fokozza, ha alvás közben a panasz nem jelentkezik, illetve, hogy ha a gyerkőc elfoglalja magát valamivel, megszűnik.
Mesék és színezők
Mind a mesehallgatás, mind a kreatív tevékenység segít kibogozni a gyereknek a lelkében lévő gubancokat. Kattints ide ingyenesen letölthető mesékért és színezőkért!

Lelki bajok

A kisgyerek életében a fentieken túl számos más helyzet is adódhat, mellyel a maga erejéből nem képes megbirkózni. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Így kezeld!

A pszichés eredet csak szervi betegség kizárása után mondható ki. A gyógyulást illetően különös jelentőséggel bír az édesanya-édesapa és a szakember együttműködése, szükség esetén pszichológus bevonásával.

A tünetek napszaki vagy időszaki jelentkezése, megszüntethetősége, a megszokott tevékenység megváltozása esetén történő abbamaradása olyan fontos figyelmeztető jelek, amelyek gondos mérlegelésével nagyobb biztonsággal feltárható a panasz oka. Ennek érdekében célszerű - még ha csak átmenetileg is - naplót vezetned, amely a gyerek életének fontosabb mozzanatait tartalmazza. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése