Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 4., kedd

Antibiotikumok adása gyermekkorban

Antibiotikumok adása gyermekkorban
Milyen betegségben adható antibiotikum?

Az antibiotikumok adása elsősorban – mondhatjuk kizárólag – a baktériumok által okozott fertőzések kezelésében indokolt. Súlyos bakteriális fertőzéseket is képesek megszüntetni, mint pl. az agyhártyagyulladás (meningitisz), a tüdőgyulladás (pneumonia), vagy a vérmérgezés (szepszis).
Antibiotikus terápiát legjellemzőbben olyan 1-5 év közötti gyermekeknél alkalmaznak, akik 3-6 napja lázasak, köhögnek, folyik az orruk, és hallgatózáskor bronchialis szörtyzörejek hallhatóak.

Gyermekkor és antibiotikum-kezelés, néhány aggály

Sok szülő aggódik, hogy gyermekének túl gyakran rendel az orvos antibiotikumot. Egyesek azt gondolják, hogy a gyermek (betegsége) már nem fog reagálni az adott szerre, mások a mellékhatásoktól félnek inkább. Azt gondolják, hogy több kárt okoznak, mint amennyi a terápiás haszon.
Megnyugtatásul: az nem valószínű, hogy az antibiotikum ártana a gyermeknek. Sok esetben tartós, huzamos antibiotikum-adás szükséges (heteken, hónapokon át), pl. krónikus vesegyulladás, középfülgyulladás, mandulagyulladás esetén. Ha az antibiotikumokat megfelelő módon és terápiás szemlélettel alkalmazzák, a legértékesebb gyógyszereink közé tartoznak.

Mikor kell a gyermek köhögését antibiotikummal kezelni?

Antibiotikumok adása nem javasolt

  • 1-2 hétig tartó, közönséges megfázással együtt járó vagy azt követő köhögés esetén.
  • legalább 4 napig tartó lázas, rhinitises, illetve köhögő gyermek kezelésére. (A gyermek feltehetően elhúzódó vírusfertőzésben szenved.)
  • olyan gyermek esetén, aki fertőzés után lábadozik, de még néha köhögési rohamai vannak, különösen hideg víz ivás vagy testmozgás esetén. (E gyermek feltehetően a légutak hyperreactivitásában szenved a lábadozás idején.)
  • olyan gyermek esetén, akinél hallgatózáskor bronchialis zörejek hallhatóak, illetve, aki régebben gyakorta kapott antibiotikumot kezdődő bronchitis kezelésére. (A gyermeknek valószínűleg enyhe tünetekkel jelentkező obstructiv bronchitise.)

Antibiotikum adása javasolt

  • ha a gyermek sinusitisben szenved (4 éves vagy afeletti gyermekek esetén ultrahang diagnosztikával vagy röntgenvizsgálattal igazolt, vagy a hosszan tartó - több mint 10 napos - éjszaka és reggel jelentkező, köpetürítéssal járó köhögés alapján ez gyanítható).
  • ha a gyermek otitis media-ban szenved.
  • ha több családtag is érintett, és éppen mycoplasma fertőzéses járvány van.

 

Baktériumok, vírusok

Nem minden fertőző betegség kezelhető antibiotikummal! Számos vírusfertőzés létezik, a közönséges megfázástól a vírusos hasmenésekig, amelyek a szervezet saját, immunvédekező mechanizmusai révén fog meggyógyulni. Ezekre nem hatnak az antibiotikumok.
Sok esetben, kezdetben nem lehet elkülöníteni, hogy a fertőzés bakteriális- vagy víruseredetű. Ez jellemző pl. a felső légúti fertőzésekre. A torokfájás, a köhögés, orrfolyás, fülfájdalom általában mindennapos tüneteknek számítanak ezekben a kórképekben. A legtöbb gyermek a közösségbe kerülés időszakában lényegesen többször lesz beteg, mint korábban, évente akár 6 alkalommal is elkaphatja pl. a felső légúti fertőzés valamelyik formáját.

Mikor szükséges az antibiotikum adása?

Az erről való döntés részben az orvostól függ, részben pedig a betegtől… A betegség tartama és súlyossága, az egyéb, esetlegesen kialakuló szövődmények mind-mind befolyásolják a döntést. Bizonyos esetekben szükség lehet a kórokozó kitenyésztésére is.

Melyik antibiotikumot válasszuk?

Ma már rendkívül széles palettából választhat az orvos, amikor antibiotikumot rendel. Egyesek csak célzottan, néhány baktériumra hatnak, mások, az ún. széles spektrumú antibiotikumok viszont számos, különböző baktériumtörzs elpusztítására képesek. A kezelés célja mindig az, hogy találjuk meg a célzott terápiát, tehát az adott baktériumot leghatékonyabban elpusztító antibiotikum típust.
Fontos még, hogy a kezelés teljes előírt időszakát tartsuk be. Tehát ha a gyermek már 2-3 nap kezelés után jobban érzi magát, ettől még nem tűnt el szervezetéből valamennyi baktérium, sőt esetleg kialakulhat másodlagos fertőzés, szövődmény 1-2 héten belül. Soha ne próbálkozzunk azzal, hogy ha egy másik gyermeknek „hasonló tünetei vannak”, akkor adjunk neki is ugyanabból az antibiotikumból. Ezzel csak azt érjük el, hogy egyik gyermek sem kap megfelelő dózisú és időtartamú kezelést!

A kezelés mellékhatásai

Természetesen egyik gyógyszer sem mentes a mellékhatásoktól, ez alól az antibiotikumok sem képeznek kivételt. Ezzel együtt, a mellékhatások ritkák és enyhék. Leggyakoribb a hasmenés, a valódi antibiotikum-allergia ritka jelenség, általában csak viszketés, bőrkiütés formájában jelentkezik.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése