Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. szeptember 19., szerda

Nyílt, mechanikus sebek kezelése gyerekeknél


Sebnek a bőr külső hatásra bekövetkező folytonossági megszakadását nevezzük. A nyílt sebek felületesek vagy mélyek lehetnek, ez utóbbiak a testüregek megnyílásának és a belső szervek sérülésének veszélyét hordozhatják magukban. A mechanikus sebek osztályozásának lényeges szempontjai: a sérülést kiváltó fizikai ártalom jellege, iránya, okozó tárgya, mélysége, szennyezettsége. Ezek szerint a seb lehet horzsolt, szúrt, metszett és vágott, repesztett, harapott és lőtt.

A nyílt, mechanikus sebek tünetei

A szúrt és néha a lőtt sebek gyakran csak jelentéktelennek tűnő nyomot hagynak a bőrfelszínen, veszélyük inkább abban rejlik, hogy a kis bőrseb alatt a mélyben nagy erek és idegek is sérülhetnek. A seb mélyére kórokozó is bejuthat, gyulladást okozhat a szövetekben. A metszett seb esetén a sebszélek a seb alapjáig terjednek, a sebzug jellemzően szűkülő. A sebszélek az ép bőr és a sérülés határán találhatók, a sebzug a felszín felől halad a seb alapjáig. A sebfelszíneken nem találunk roncsolódást, a sebalapig minden szövet élesen átmetszett.
A vágott, zúzott, repesztett, lebenyezett sebek szélei lehetnek egyenetlenek, a szövetek roncsolódnak. A zúzottak nem feltétlenül véreznek, de azért ez is gyakori velejárója lehet a sérülésnek. A szélek ez esetben egyenetlenek, tépettek, a sebalap szabálytalan. Súlyosságuk megítélését nehezíti, hogy a fájdalom jelentéktelen lehet a sérülés komolyságához képest.
A harapott seb külsérelmi nyoma általában jellegzetes: küllemét a harapott szövet, a harapó fogazat, a viselt ruházat és a harapás ereje befolyásolja. Ez a típus főképp azért veszélyes, mert a nyállal átvihető kórokozókkal a gyermek meg is fertőződhet.
Noha a piciknél ilyesmi aligha fordul elő, a sebeknek lőtt típusuk is van: ezek megjelenése mindig a lövedék jellegétől, a lövés irányától és energiájától függ.

A nyílt, mechanikus sebek diagnózisa, kezelése

A nyílt sebek diagnózisához az esetek többségében elég a seb küllemének gondos vizsgálata, a seb keletkezésének ismerete. Ha a sebkezelésre nem kórházban vagy szakrendelőben kerül sor, akkor az elsősegély a seb környékének megtisztítására, sebfertőtlenítő használatára és a seb steril fedésére korlátozódik. Ha ezt követően orvosi ellátás is szükséges, akkor annak lényege a seb mechanikus tisztítása, néha a sebalap kimetszése és a seb zárása. A beavatkozás célja, hogy a sérült szövetek mielőbb gyógyulhassanak, és a bőr ismét ellássa védőfunkcióját.

A nyílt, mechanikus sebek megelőzése

A nyílt sebek kialakulásának a balesetek megelőzésével lehet elejét venni, amihez figyelni kell a lakás biztonságos berendezésére, az éles, hegyes tárgyak elzárására, a gyerekjátékok gondos megválogatására. Rollerezés, kerékpározás közben sokszor súlyos fejsérüléseket lehet megelőzni a bukósisak használatával, a sebek kialakulását pedig végtagvédőkkel lehet elkerülni.

Hasznos információ a nyílt, mechanikus sebekről

A horzsolást, a vágott, metszett, zúzott, szennyeződött sebet és környékét tiszta csapvízzel lemoshatod, fertőtlenítőszerrel átitatott steril kötszerrel fedheted, bajt nem tudsz csinálni. Ha a sebben bármilyen szilánkot, kavicsmaradványt vagy apró szennyeződést látsz, akkor alkohollal fertőtlenített csipesszel vagy egy steril gézlappal óvatosan próbáld meg eltávolítani. Ha nem tudod könnyen kiemelni, ne kísérletezz, fordulj mielőbb orvoshoz!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése